Sóskaleves tojással

sőskaleves tojással

A sóskaleves tojással egy rendkívül egyszerű étel, ám amilyen egyszerű, annyira egészséges, és tápláló. Készíthetjük krémesen is, amikor áttörjük, vagy mixeljük a sóskaleveleket, de van aki úgy szereti, ha a levesben látható az alapanyag, ott úszkál a sóskadarab.

Használhatunk a sűrítéséhez, lágyításához tejet, de akár tejfölt is – ugyanúgy, mint a sóskaszósznál. És természetesen ehetjük simán – savanyúan, de az igazi az édes-savanyú leves.

Van aki krumplit főz bele, van aki levesgyönggyel eszi, és olyan is, aki tojást habar, vagy üt bele.

Mindenesetre nyáron tökéletes folyadékutánpótlást biztosít, s nem csak folyadékot ásványi anyagot is pótol, hisz sok ásványi sót, meszet, oxálsavat, foszfort és vasat tartalmaz, de flavonoidok, C-vitamin, és sok más – a szervezet számára nélkülözhetetlen anyagot tartalmaz.

C-vitamin tartalma jelentős, savanyú íze innen fakad. Gyümölcssav-tartalma miatt kifejezetten élénkítő és frissítő hatású – amit fogyasztásakor érzünk is.

A sóskaleves tojással hozzávalói –

  • 2 maréknyi sóska
  • 1 kanál zsiradék
  • 1 kanál liszt
  • 3 evőkanál tejföl
  • Fejenként 1 tojás
  • plusz a leveshez esetleg még 1-2 tojás belehabarni

A leves elkészítésének módja –

Használhatunk természetesen sóskakonzervet, vagy fagyasztott sóskát is, ezekből kisebb mennyiség szükséges, hisz töményebb

A sóskát megtisztítjuk, jól megmossuk, majd megpároljuk pici sóval. Ha megfőtt, akkor vagy úgy hagyjuk, vagy áttörjük, esetleg mixeljük. Felengedjük egy liter vízzel, esetleg húslével – ha savanyún szeretjük a levest – és felforraljuk.

Közben világos rántást késztünk. A zsiradékot felhevítjük és a lisztet megpirítjuk benne. Kis meleg levessel feleresztjük, kikavarjuk, majd a többi, forrásban lévő lébe öntjük vissza – folytonos kavarás mellett.

Ha felforrt, akkor mehet bele elhabart tojás belecsurgatva, vagy néhány tojást – ahányan ennénk belőle buggyantsunk bele. Néhány percet főzzük.

A legjobb, ha fogyasztáskor mindenki magának ízesíti ha kell – s tesz hozzá pici cukrot esetleg. De ha mindenki édesen szereti, akkor a tejföllel együtt habarjuk be a levesbe.