Sós vőlegényfogó

sós vőlegényfogó

A sós vőlegényfogó egy nagyon régi sütemény, már nagyanyáink idejében is készítették. Eleinte szódabikarbónával, vagy élesztővel készítették, aztán jött a sütőpor, és az lazította a tésztáját.

Ez a sós tésztaféle egyrészt finom, másrészt laktató – és azért nem is mutat rosszul.

Készíthetjük így, béles, batyu formában, de buktaként is hajtogathatjuk. Tetejét megkenjük tojással, és ha nagyon-nagyon vőlegényt fogó kedvünkben vagyunk, akkor egy kis sajttal is megbolondíthatjuk a tetején.

Mindenesetre hidegen-melegen is finom, tehát ideális vendégváró, vagy akár bor- és sörkorcsolyának is kitűnő.

A sós vőlegényfogó hozzávalói a következők –

  • 50 dkg liszt,
  • 25 dkg vaj/manapság margarín,
  • jó 1/2 csomag sütőpor,
  • 2 egész tojás,
  • tejföl,
  • só – hármas csipet.
  • A töltelékhez:
  • negyed kg sovány főtt sonka,
  • 25 dkg túró,
  • 6-7 dkg vaj, vagy margarin,
  • só,
  • a kenéshez tojás,
  • tetejére esetleg reszelt sajt

A tészta elkészítésének módja-

  1. Először is – elkészítjük a tésztát, ami omlós tészta. A lisztet egy tálba borítjuk, eldolgozzuk gyorsan a vajjal, vagy margarinnal, majd hozzáadjuk a sót, a sütőport szétmorzsolva.
  2. Összekeverjük. Ezután jöhet a két tojássárgája(fehérjét majd a töltelékhez felhasználjuk(, tejföl – és gyorsan kidolgozzuk.
  3. Nem kell sokat játszadozni vele. Laza, képlékeny tésztát fogunk kapni, amit aztán cipóvá formálunk, le lerakjuk kicsit pihenni.

Míg szusszan egyet, addig elkészítjük a tölteléket.

  • Megdaráljuk a tölteléket – régen apróra vagdosták késsel – A túrót áttörjük, ha göbös, aztán a sonkával és a vajjal, pici sóval, esetleg borssal ha szeretjük – összekeverjük.
  • A két tojás fehérjét felverjük habnak, és hozzáadjuk.
  • Összekeverjük az egészet, és a lisztezett deszkán kinyújtott, és négyszögekbe felvágott tésztára adagoljuk, mint amikor béles csinálunk. De akár buktákat is készíthetünk belőle.
  • Berakjuk a tepsibe, tetejét lekenjük tojással – és ha nagyon jót akarunk, akkor megszórjuk reszelt sajttal.
  • Előmelegített, közepes hőfokú sütőben, 170-180 fokon szép pirosra sütjük.