Retro receptek

Régi kedvelt, magyar receptek gyűjtőhelye – egy kis praktikával fűszerezve

Sós vőlegényfogó

A sós vőlegényfogó egy nagyon régi sütemény, már nagyanyáink idejében is készítették. Eleinte szódabikarbónával, vagy élesztővel készítették, aztán jött a sütőpor, és az lazította a tésztáját.

Ez a sós tésztaféle egyrészt finom, másrészt laktató – és azért nem is mutat rosszul. Készíthetjük így, béles, batyu formában, de buktaként is hajtogathatjuk. Tetejét megkenjük tojással, és ha nagyon-nagyon vőlegényt fogó kedvünkben vagyunk, akkor egy kis sajttal is megbolondíthatjuk a tetején.

Mindenesetre hidegen-melegen is finom, tehát ideális vendégváró, vagy akár bor- és sörkorcsolyának is kitűnő.

A sós vőlegényfogó hozzávalói a következők –


50 dkg liszt,

25 dkg vaj/manapság margarín,

jó 1/2 csomag sütőpor,

2 egész tojás,

tejföl,

só – hármas csipet.

A töltelékhez:

negyed kg sovány főtt sonka,

25 dkg túró,

6-7 dkg vaj, vagy margarin,

só,

a kenéshez tojás,

tetejére esetleg reszelt sajt

A tészta elkészítésének módja-

Először is – elkészítjük a tésztát, ami omlós tészta. A lisztet egy tálba borítjuk, eldolgozzuk gyorsan a vajjal, vagy margarinnal, majd hozzáadjuk a sót, a sütőport szétmorzsolva. Összekeverjük. Ezután jöhet a két tojássárgája(fehérjét majd a töltelékhez felhasználjuk(, tejföl – és gyorsan kidolgozzuk. Nem kell sokat játszadozni vele. Laza, képlékeny tésztát fogunk kapni, amit aztán cipóvá formálunk, le lerakjuk kicsit pihenni.

Míg szusszan egyet, addig elkészítjük a tölteléket.

Megdaráljuk a tölteléket – régen apróra vagdosták késsel – A túrót áttörjük, ha göbös, aztán a sonkával és a vajjal, pici sóval, esetleg borssal ha szeretjük – összekeverjük. A két tojás fehérjét felverjük habnak, és hozzáadjuk. Összekeverjük az egészet, és a lisztezett deszkán kinyújtott, és négyszögekbe felvágott tésztára adagoljuk, mint amikor béles csinálunk. De akár buktákat is készíthetünk belőle.

Berakjuk a tepsibe, tetejét lekenjük tojással – és ha nagyon jót akarunk, akkor megszórjuk reszelt sajttal.

Előmelegített, közepes hőfokú sütőben, 170-180 fokon szép pirosra sütjük.

Ha tetszett a sós vőlegényfogó recept, és szívesen olvasnál hasonlókat – látogass el Retro receptek oldalunkra! Amennyiben más retro témák is érdekelnek, úgy Retrográd.hu oldalunkon a helyed!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük