
A sós vőlegényfogó egy nagyon régi sütemény, már nagyanyáink idejében is készítették. Eleinte szódabikarbónával, vagy élesztővel készítették, aztán jött a sütőpor, és az lazította a tésztáját.
Ez a sós tésztaféle egyrészt finom, másrészt laktató – és azért nem is mutat rosszul.
Készíthetjük így, béles, batyu formában, de buktaként is hajtogathatjuk. Tetejét megkenjük tojással, és ha nagyon-nagyon vőlegényt fogó kedvünkben vagyunk, akkor egy kis sajttal is megbolondíthatjuk a tetején.
Mindenesetre hidegen-melegen is finom, tehát ideális vendégváró, vagy akár bor- és sörkorcsolyának is kitűnő.
A sós vőlegényfogó hozzávalói a következők –
- 50 dkg liszt,
- 25 dkg vaj/manapság margarín,
- jó 1/2 csomag sütőpor,
- 2 egész tojás,
- tejföl,
- só – hármas csipet.
- A töltelékhez:
- negyed kg sovány főtt sonka,
- 25 dkg túró,
- 6-7 dkg vaj, vagy margarin,
- só,
- a kenéshez tojás,
- tetejére esetleg reszelt sajt
A tészta elkészítésének módja-
- Először is – elkészítjük a tésztát, ami omlós tészta. A lisztet egy tálba borítjuk, eldolgozzuk gyorsan a vajjal, vagy margarinnal, majd hozzáadjuk a sót, a sütőport szétmorzsolva.
- Összekeverjük. Ezután jöhet a két tojássárgája(fehérjét majd a töltelékhez felhasználjuk(, tejföl – és gyorsan kidolgozzuk.
- Nem kell sokat játszadozni vele. Laza, képlékeny tésztát fogunk kapni, amit aztán cipóvá formálunk, le lerakjuk kicsit pihenni.
Míg szusszan egyet, addig elkészítjük a tölteléket.
- Megdaráljuk a tölteléket – régen apróra vagdosták késsel – A túrót áttörjük, ha göbös, aztán a sonkával és a vajjal, pici sóval, esetleg borssal ha szeretjük – összekeverjük.
- A két tojás fehérjét felverjük habnak, és hozzáadjuk.
- Összekeverjük az egészet, és a lisztezett deszkán kinyújtott, és négyszögekbe felvágott tésztára adagoljuk, mint amikor béles csinálunk. De akár buktákat is készíthetünk belőle.
- Berakjuk a tepsibe, tetejét lekenjük tojással – és ha nagyon jót akarunk, akkor megszórjuk reszelt sajttal.
- Előmelegített, közepes hőfokú sütőben, 170-180 fokon szép pirosra sütjük.