2024-05-23

3 egyszerű sós teasütemény recept

A sós teasütemények főképp a férfiak kedvence, ezeket viszont esélyesen hölgyek is kedvelni fogják.

A sós teasütemény főképp a férfiak kedvence, bár ők is inkább a sör- borkorcsolya fajtát. Most mutatunk három olyan aprósütemény receptet, melyek esélyesen a hölgyek ízlésének is megfelelnek.
Rágcsának is megteszi – főleg a harmadik.

Első sós teasütemény recept – a sós perecé lesz

Hozzávalók:

  • 30 dkg liszt,
  • 10 dkg vaj,
  • 1 dkg só,
  • másfél dkg élesztő
  • kevés tej

A liszthez egyszerre mindent hozzáadunk és annyi hideg tejjel gyúrjuk össze, hogy az a rétestésztánál keményebb legyen.
Jól kidolgozzuk, egy óráig hideg helyen pihentetjük.


Csíkokat sodrunk belőle, felvágjuk kb. 10 centisekre, és apró pereceket formálunk belőle. Lapos tepsibe rakjuk őket szépen sorjában.
Tetejüket tojással megkenjük, félórát kelesztjük, majd újra megkenjük. sütőbe tesszük és ha pirosodni kezd, sós víz-liszt keverékkel bekenjük.
Újra visszatesszük a sütőbe és pirosra sütjük.


Sós máz készítése: 1 kávéskanálnyi sót és ugyanannyi lisztet tejjel vagy vízzel elkeverünk úgy, hogy a palacsintatésztánál kissé hígabb legyen az állaga. Ezt a masszát apró ecsettel a tésztára hintjük.

Második sós teasütemény a sajtos perec

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt,
  • 25 dkg vaj,
  • negyed kiló száraz reszelt sajt,
  • fél pohár tej
  • kávéskanálnyi só
  • 1 csomag sütőpor

A reszelt sajtot a vajjal deszkán jól összekeverjük a liszttel és tejjel hirtelen összegyúrjuk.
Nem szabad sokáig gyúrni, mert a tészta töredezni kezd. Mindig alálisztezünk, mert másképp leragadna.
A sütőport előtte összevegyítjük a liszttel.


Ha összeállítottuk a tésztát, akkor azonnal pereceket formálunk. Először rudakat sodrunk, majd abból készítjük a perecet.
Ugyanúgy sütjük, mint a sós perecet, tepsibe rakjuk, majd tojással megkenjük.


Berakjuk kis pihenő után a 180 fokos sütőbe, majd mikor már pirosodik sós mázzal megkenjük. Annak alapanyaga ugyanaz, mint a sós perecnél.

És a végére egy különlegesen finom sós süti jön

Parmezán szálak a „hivatalos” neve. Tizennégy deka vajból, kis sóból, egy tojásból és lisztból közönséges vajas tésztát készítünk. Ha a tészta kész, vékonyra kisodorjuk, egy egész tojással bekenjük, megreszelt parmezán-sajttal meghintjük és a tésztát összehajtogatjuk.


Kis pihenő, majd tésztát ujjnyi vastagságúra kisodorjuk, megint bekenjük egy egész tojással és mint előbb, reszelt parmezán-sajttal behintjük.


Tetejüket finoman lenyomogatjuk, majd abból hüvelykujjnyi széles és egy ujjnyi hosszú szálacskákat vágunk és sütőlemezre, vagy nagyon lapos tepsire téve, 160-180 fokos hőnél aranysárgára sütjük.


Ennél a tésztánál a vajas tészta alap jó sós legyen. Úgy érvényesül a parmezán különleges íze.

Sós teasütemény bár nem olyan kapós, mint édes társai – de egy kis fantáziával, tájékozódással izgalmasabbá tehetjük ezeket a harapni valókat is.

Fotó: Pixabay