Retro receptek

Régi kedvelt, magyar receptek gyűjtőhelye – egy kis praktikával fűszerezve

Sós rakott palacsinta

A sós rakott palacsinta egy kifejezetten tartalmas étel. Eleve a tészta burgonyával készül, ami már sokat sejtet. Plusz a töltelék, ami húst, juhtúrót is tartalmaz – előre vetíti, hogy nem lesz üres a pocak….

Nem egyszerű étel olyan értelemben, hogy van vele teendő. Hisz az elején megfőzni a krumplit, megtörni, utána a húst elkészíteni, kikeverni a palacsintát, megsütni, utána pedig az egészet összeállítani, no meg a sütés….

Viszont a végeredmény egy olyan étel lesz, amit nem mindennap teszünk az asztalra. Változatosságnak tökéletes. És ha a receptet elolvassuk – rájöhetünk, hogy esélyesen rossz sem lehet…. 🙂

A krumplis sós rakott palacsinta hozzávalói a következők –

Tésztához –

25 dkg főbb burgonya
35 dkg liszt
fél liter tej
1 tojás
palacsintatésztához víz, vagy ásványvíz

olaj a sütéshez

Töltelékhez

fél kiló sertéshús
1 hagyma,

bors,
paprika,
fokhagyma,
paradicsom,
zöldpaprika.
1 dl tejföl

negyed kiló juhtúró
1 dl tejföl

tetejére 2 dl tejföl
pár deka parmezán, vagy más keménysajt reszelve – a lényeg, hogy íze legyen.

A palacsinta elkészítésének módja a következő –

Megmosunk, és megtisztítunk 4 átlagos méretű burgonyát, a lényeg hogy a végén 25 dkg. főtt krumplink legyen.  Ezt aztán áttörjük, 35 deka liszttel, fél liter tejet, 1 egész tojással, kiskanál sóval simára keverjük. 20 percig pihentetjük (ez alatt elkészíthetjük a tölteléket) majd a szokásosnál vastagabb palacsintákat sütünk belőle (kb. 10—12 darabra futja.)
Fél kiló sertéshúsból a hagyományos mondón pörköltet készítünk rövid lével. Miután kihűlt, húsdarálón átdaráljuk és összekeverjük 1 dl tejföllel.
Egy másik edényben 25 deka friss juhtúrót 1 deci tejföllel keverünk ki simára. A juhtúrót világért ne sózzuk meg, mert így is épp elég sós.

Kivajazott tűzálló tálba a már kisütött palacsintákat a pörkölttel, illetve a juhtúrós krémmel felváltva lerakjuk. Tetejére palacsinta kerül.
Az egészet megöntözzük még két deci tejföllel és a tetejét meghintjük reszelt parmezánnal, vagy más – keményebb sajttal.
A sütőben szép pirosra sütjük. Bármilyen saláta finom hozzá.

Ha tetszett a krumplis sós rakott palacsinta recept, és szívesen olvasnál hasonlókat – látogass el Retro receptek oldalunkra! Amennyiben más retro témák is érdekelnek, úgy Retrográd oldalunkon a helyed!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük