
A sós rakott palacsinta egy kifejezetten tartalmas étel. Eleve a tészta burgonyával készül, ami már sokat sejtet. Plusz a töltelék, ami húst, juhtúrót is tartalmaz – előre vetíti, hogy nem lesz üres a pocak….
Nem egyszerű étel olyan értelemben, hogy van vele teendő. Hisz az elején megfőzni a krumplit, megtörni, utána a húst elkészíteni, kikeverni a palacsintát, megsütni, utána pedig az egészet összeállítani, no meg a sütés….
Viszont a végeredmény egy olyan étel lesz, amit nem mindennap teszünk az asztalra. Változatosságnak tökéletes. És ha a receptet elolvassuk – rájöhetünk, hogy esélyesen rossz sem lehet…. 🙂
A krumplis sós rakott palacsinta hozzávalói a következők –
Tésztához –
- 25 dkg főbb burgonya
- 35 dkg liszt
- fél liter tej
- 1 tojás
- palacsintatésztához víz, vagy ásványvíz
- só
olaj a sütéshez
Töltelékhez
- fél kiló sertéshús
- 1 hagyma,
- só
- bors,
- paprika,
- fokhagyma,
- paradicsom,
- zöldpaprika.
- 1 dl tejföl
- negyed kiló juhtúró
- 1 dl tejföl
- tetejére 2 dl tejfölpár deka parmezán, vagy más keménysajt reszelve – a lényeg, hogy íze legyen.
A palacsinta elkészítésének módja a következő –
Megmosunk, és megtisztítunk 4 átlagos méretű burgonyát, a lényeg hogy a végén 25 dkg. főtt krumplink legyen.
Ezt aztán áttörjük, 35 deka liszttel, fél liter tejet, 1 egész tojással, kiskanál sóval simára keverjük. 20 percig pihentetjük (ez alatt elkészíthetjük a tölteléket) majd a szokásosnál vastagabb palacsintákat sütünk belőle (kb. 10—12 darabra futja.)
Fél kiló sertéshúsból a hagyományos mondón pörköltet készítünk rövid lével. Miután kihűlt, húsdarálón átdaráljuk és összekeverjük 1 dl tejföllel.
Egy másik edényben 25 deka friss juhtúrót 1 deci tejföllel keverünk ki simára. A juhtúrót világért ne sózzuk meg, mert így is épp elég sós.
Kivajazott tűzálló tálba a már kisütött palacsintákat a pörkölttel, illetve a juhtúrós krémmel felváltva lerakjuk. Tetejére palacsinta kerül.
Az egészet megöntözzük még két deci tejföllel és a tetejét meghintjük reszelt parmezánnal, vagy más – keményebb sajttal.
A sütőben szép pirosra sütjük. Bármilyen saláta finom hozzá.