Sós rakott palacsinta

sós rakott krumplis palacsinta

A sós rakott palacsinta egy kifejezetten tartalmas étel. Eleve a tészta burgonyával készül, ami már sokat sejtet. Plusz a töltelék, ami húst, juhtúrót is tartalmaz – előre vetíti, hogy nem lesz üres a pocak….

Nem egyszerű étel olyan értelemben, hogy van vele teendő. Hisz az elején megfőzni a krumplit, megtörni, utána a húst elkészíteni, kikeverni a palacsintát, megsütni, utána pedig az egészet összeállítani, no meg a sütés….

Viszont a végeredmény egy olyan étel lesz, amit nem mindennap teszünk az asztalra. Változatosságnak tökéletes. És ha a receptet elolvassuk – rájöhetünk, hogy esélyesen rossz sem lehet…. 🙂

A krumplis sós rakott palacsinta hozzávalói a következők –

Tésztához –

  • 25 dkg főbb burgonya
  • 35 dkg liszt
  • fél liter tej
  • 1 tojás
  • palacsintatésztához víz, vagy ásványvíz

olaj a sütéshez

Töltelékhez

  • fél kiló sertéshús
  • 1 hagyma,
  • bors,
  • paprika,
  • fokhagyma,
  • paradicsom,
  • zöldpaprika.
  • 1 dl tejföl
  • negyed kiló juhtúró
  • 1 dl tejföl
  • tetejére 2 dl tejfölpár deka parmezán, vagy más keménysajt reszelve – a lényeg, hogy íze legyen.
A palacsinta elkészítésének módja a következő –

Megmosunk, és megtisztítunk 4 átlagos méretű burgonyát, a lényeg hogy a végén 25 dkg. főtt krumplink legyen.

Ezt aztán áttörjük, 35 deka liszttel, fél liter tejet, 1 egész tojással, kiskanál sóval simára keverjük. 20 percig pihentetjük (ez alatt elkészíthetjük a tölteléket) majd a szokásosnál vastagabb palacsintákat sütünk belőle (kb. 10—12 darabra futja.)

Fél kiló sertéshúsból a hagyományos mondón pörköltet készítünk rövid lével. Miután kihűlt, húsdarálón átdaráljuk és összekeverjük 1 dl tejföllel.

Egy másik edényben 25 deka friss juhtúrót 1 deci tejföllel keverünk ki simára. A juhtúrót világért ne sózzuk meg, mert így is épp elég sós.

Kivajazott tűzálló tálba a már kisütött palacsintákat a pörkölttel, illetve a juhtúrós krémmel felváltva lerakjuk. Tetejére palacsinta kerül.

Az egészet megöntözzük még két deci tejföllel és a tetejét meghintjük reszelt parmezánnal, vagy más – keményebb sajttal.
A sütőben szép pirosra sütjük. Bármilyen saláta finom hozzá.