Retro receptek

Régi kedvelt, magyar receptek gyűjtőhelye – egy kis praktikával fűszerezve

Sörös sertéssült

A sörös sertéssült rendkívül puha, porhanyós – mely jó tulajdonságot a szénsavnak tudhat be. Aki nem tudja, hogy sörrel sült, nem fog rájönni sohase.

Alkoholtartalma minimális – ami amúgy is kisül, íze pedig egyáltalán nem markáns – a hús egyéb fűszerezését nem befolyásolja egyáltalán.

A sörös sertéssült hozzávalói –

1 szép darab hasaalja, vagy karaj, esetleg tarja – a legjobb, ha bőr is van rajta

fél liter sör

Pácot készítünk az alábbi alapanyagokból –

1 evőkanál fűszerpaprika,

1 evőkanál só,

fél evőkanál bors,

5-6 gerezd fokhagyma szétnyomva,

fél dl húsleves – vagy egy csipet leveskocka összekeverve langyos vízzel

A hús elkészítésének módja –

A fokhagymát összezúzzuk, a pác hozzávalóit simára keverjük egy tálkában. A hasaalja, vagy más hús bőrös részét bevagdossuk 3 centiméterenként, lehet kockázni is. Ezután bedörzsöljük a páccal, majd 1-2 órára berakjuk a hűtőbe állni.

Egy mély tepsibe lefektetünk egy hőálló tálcát, amire a húst rakjuk majd – azért, hogy ne ragadjon a tepsibe.

A hús aláöntünk 3 dl vizet, majd alufóliával letakarjuk a tetejét. Berakjuk az előmelegített sütőbe, jó forróra – amit aztán 20 perc múlva minimumra veszünk, és kb. két és fél órán át a minimumon pároljuk. Nem kell félni tőle, nagyon kevés gázt, vagy energiát fogyasztunk vele, viszont a hús párolódik rendesen. Két és fél óra sütés után levesszük az alufóliát, és még fél óráig maximum lángon sütjük a húst úgy, hogy közben 10 percenként meglocsoljuk sörrel a tetejét.

Ha marad még a sörből sütés után, akkor azt jóízűen elfogyasztjuk. A sült szép piros, és fölöttébb puha és omlós lesz.

Ha tetszett a sörös sertéssült recept, és szívesen olvasnál hasonlókat – látogass el Retro receptek oldalunkra! Amennyiben más retro témák is érdekelnek, úgy Retrográd oldalunkon a helyed! Fotó: Ligeti K.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük