Sörös sertéssült
A sörös sertéssült rendkívül puha, porhanyós – mely jó tulajdonságot a szénsavnak tudhat be. Aki nem tudja, hogy sörrel sült, nem fog rájönni sohase.
Alkoholtartalma minimális – ami amúgy is kisül, íze pedig egyáltalán nem markáns – a hús egyéb fűszerezését nem befolyásolja egyáltalán.
A sörös sertéssült hozzávalói –
1 szép darab hasaalja, vagy karaj, esetleg tarja – a legjobb, ha bőr is van rajta
fél liter sör
Pácot készítünk az alábbi alapanyagokból –
1 evőkanál fűszerpaprika,
1 evőkanál só,
fél evőkanál bors,
5-6 gerezd fokhagyma szétnyomva,
fél dl húsleves – vagy egy csipet leveskocka összekeverve langyos vízzel
A hús elkészítésének módja –
A fokhagymát összezúzzuk, a pác hozzávalóit simára keverjük egy tálkában. A hasaalja, vagy más hús bőrös részét bevagdossuk 3 centiméterenként, lehet kockázni is. Ezután bedörzsöljük a páccal, majd 1-2 órára berakjuk a hűtőbe állni.
Egy mély tepsibe lefektetünk egy hőálló tálcát, amire a húst rakjuk majd – azért, hogy ne ragadjon a tepsibe.
A hús aláöntünk 3 dl vizet, majd alufóliával letakarjuk a tetejét. Berakjuk az előmelegített sütőbe, jó forróra – amit aztán 20 perc múlva minimumra veszünk, és kb. két és fél órán át a minimumon pároljuk. Nem kell félni tőle, nagyon kevés gázt, vagy energiát fogyasztunk vele, viszont a hús párolódik rendesen. Két és fél óra sütés után levesszük az alufóliát, és még fél óráig maximum lángon sütjük a húst úgy, hogy közben 10 percenként meglocsoljuk sörrel a tetejét.
Ha marad még a sörből sütés után, akkor azt jóízűen elfogyasztjuk. A sült szép piros, és fölöttébb puha és omlós lesz.
Ha tetszett a sörös sertéssült recept, és szívesen olvasnál hasonlókat – látogass el Retro receptek oldalunkra! Amennyiben más retro témák is érdekelnek, úgy Retrográd oldalunkon a helyed! Fotó: Ligeti K.