
A recept mennyiségeiből 24 darab sonkás-sajtos muffin készíthető. Kiváló aprósütemény Szilveszterre, hisz zsírt is tartalmaz, ezen kívül óvatosan ugyan – de fűszeres is – ez mind előnyös egy kicsit itókákkal telítődött éjszakára.
A sonkás-sajtos muffin hozzávalói –
- 30dkg liszt,
- 10 dkg krumplipehely, vagy 15 dkg főtt, nagyon áttört burgonya
- 20 dkg reszelt sajt,
- 2 teáskanál só,
- 2 tojás,
- 22 gr szárított élesztő
- 4 dl tej,
- 2 dl tejföl,
- 2 teáskanál cukor,
- 6 evőkanál olaj
- A tészta tölteléke –
- 8 szelet füstölt hús, pld. tarja
- 1 lapos evőkanálnyi mustár
- 1 lapos evőkanálnyi ketchup
- 2 evőkanálnyi tejföl
- 2 evőkanálnyi vaj, vagy margarin (nem light)
- fél vöröshagyma – csak kicsi legyen
- só ízlés szerint
- bors ízlés szerint
A sütemény elkészítésének módja –
- A tejet és a tejfölt föllangyosítjuk, hozzáadjuk az élesztőt, elkeverjük. A cukrot is belekeverjük, aztán lerakjuk pihenni.
- Egy tálba beleszitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a krumplipelyhet, vagy alaposan áttört krumplit, a valamivel több mint a fele reszelt sajtot.
- Ha az élesztő elkezdett futni, akkor belekeverjük a felvert tojást, és az olajat. A két tál tartalmát (élesztős, lisztes) összekeverjük – lehetőleg kanállal, vagy fakanállal – aztán lerakjuk pihenni.
- Most elkészítjük a muffin töltelékét.
- A töltelékhez való dolgokat vagy – keményebb darabokat – nagyon apróra vágjuk, aztán összekeverjük a pépes anyagokkal, vagy pedig egyszerűen összeturmixoljuk az egészet.
- Kikenjük a muffin sütőt, és félig töltjük a masszával. Közepére rakunk egy kis tölteléket, majd rákanalazunk még egy kis muffin tésztát. Mindegyik sütit leszórjuk kis sajttal, s pihentetjük még maximum negyedórát.
- A sütőt előmelegítjük, majd berakjuk sülni a tésztát – 200 fokon kezdetben, majd 5 perc múlva 150 fokra vesszük le, s így sütjük ki nagyjából negyedóra alatt.