Sonkás-sajtos muffin
A recept mennyiségeiből 24 darab sonkás-sajtos muffin készíthető. Kiváló aprósütemény Szilveszterre, hisz zsírt is tartalmaz, ezen kívül óvatosan ugyan – de fűszeres is – ez mind előnyös egy kicsit itókákkal telítődött éjszakára.
A sonkás-sajtos muffin hozzávalói –
30dkg liszt,
10 dkg krumplipehely, vagy 15 dkg főtt, nagyon áttört burgonya
20 dkg reszelt sajt,
2 teáskanál só,
2 tojás,
22 gr szárított élesztő
4 dl tej,
2 dl tejföl,
2 teáskanál cukor,
6 evőkanál olaj
A tészta tölteléke –
8 szelet füstölt hús, pld. tarja
1 lapos evőkanálnyi mustár
1 lapos evőkanálnyi ketchup
2 evőkanálnyi tejföl
2 evőkanálnyi vaj, vagy margarin (nem light)
fél vöröshagyma – csak kicsi legyen
só ízlés szerint
bors ízlés szerint
A sütemény elkészítésének módja –
A tejet és a tejfölt föllangyosítjuk, hozzáadjuk az élesztőt, elkeverjük. A cukrot is belekeverjük, aztán lerakjuk pihenni.
Egy tálba beleszitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a krumplipelyhet, vagy alaposan áttört krumplitA, valamivel több mint a fele reszelt sajtot.
Ha az élesztő elkezdett futni, akkor belekeverjük a felvert tojást, és az olajat. A két tál tartalmát (élesztős, lisztes) összekeverjük – lehetőleg kanállal, vagy fakanállal – aztán lerakjuk pihenni.
Most elkészítjük a muffin töltelékét.
A töltelékhez való dolgokat vagy – keményebb darabokat – nagyon apróra vágjuk, aztán összekeverjük a pépes anyagokkal, vagy pedig egyszerűen összeturmixoljuk az egészet.
Kikenjük a muffin sütőt, és félig töltjük a masszával. Közepére rakunk egy kis tölteléket, majd rákanalazunk még egy kis muffin tésztát. Mindegyik sütit leszórjuk kis sajttal, s pihentetjük még maximum negyedórát.
A sütőt előmelegítjük, majd berakjuk sülni a tésztát – 200 fokon kezdetben, majd 5 perc múlva 150 fokra vesszük le, s így sütjük ki nagyjából negyedóra alatt.
Ha tetszett a sonkás-sajtos muffin recept, és szívesen olvasnál hasonlókat – látogass el Retro receptek oldalunkra! Amennyiben más retro témák is érdekelnek, úgy Retrográd oldalunkon a helyed! Fotó: sarokkonyha.blogspot.ro