Retro receptek

Régi kedvelt, magyar receptek gyűjtőhelye – egy kis praktikával fűszerezve

Sonkás-sajtos muffin

A recept mennyiségeiből 24 darab sonkás-sajtos muffin készíthető. Kiváló aprósütemény Szilveszterre, hisz zsírt is tartalmaz, ezen kívül óvatosan ugyan – de fűszeres is – ez mind előnyös egy kicsit itókákkal telítődött éjszakára.

A sonkás-sajtos muffin hozzávalói –

30dkg liszt,

10 dkg krumplipehely, vagy 15 dkg főtt, nagyon áttört burgonya

20 dkg reszelt sajt,

2 teáskanál só,

2 tojás,

22 gr szárított élesztő

4 dl tej,

2 dl tejföl,

2 teáskanál cukor,

6 evőkanál olaj

A tészta tölteléke –

8 szelet füstölt hús, pld. tarja

1 lapos evőkanálnyi mustár

1 lapos evőkanálnyi ketchup

2 evőkanálnyi tejföl

2 evőkanálnyi vaj, vagy margarin (nem light)

fél vöröshagyma – csak kicsi legyen

só ízlés szerint

bors ízlés szerint

A sütemény elkészítésének módja –

A tejet és a tejfölt föllangyosítjuk, hozzáadjuk az élesztőt, elkeverjük. A cukrot is belekeverjük, aztán lerakjuk pihenni.

Egy tálba beleszitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a krumplipelyhet, vagy alaposan áttört krumplitA, valamivel több mint a fele reszelt sajtot.

Ha az élesztő elkezdett futni, akkor belekeverjük a felvert tojást, és az olajat. A két tál tartalmát (élesztős, lisztes) összekeverjük – lehetőleg kanállal, vagy fakanállal – aztán lerakjuk pihenni.

Most elkészítjük a muffin töltelékét.

A töltelékhez való dolgokat vagy – keményebb darabokat – nagyon apróra vágjuk, aztán összekeverjük a pépes anyagokkal, vagy pedig egyszerűen összeturmixoljuk az egészet.

Kikenjük a muffin sütőt, és félig töltjük a masszával. Közepére rakunk egy kis tölteléket, majd rákanalazunk még egy kis muffin tésztát. Mindegyik sütit leszórjuk kis sajttal, s pihentetjük még maximum negyedórát.

A sütőt előmelegítjük, majd berakjuk sülni a tésztát – 200 fokon kezdetben, majd 5 perc múlva 150 fokra vesszük le, s így sütjük ki nagyjából negyedóra alatt.

Ha tetszett a sonkás-sajtos muffin recept, és szívesen olvasnál hasonlókat – látogass el Retro receptek oldalunkra! Amennyiben más retro témák is érdekelnek, úgy Retrográd oldalunkon a helyed! Fotó: sarokkonyha.blogspot.ro

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük