Sonkás-sajtos muffin

sonkás-sajtos muffin

A recept mennyiségeiből 24 darab sonkás-sajtos muffin készíthető. Kiváló aprósütemény Szilveszterre, hisz zsírt is tartalmaz, ezen kívül óvatosan ugyan – de fűszeres is – ez mind előnyös egy kicsit itókákkal telítődött éjszakára.

A sonkás-sajtos muffin hozzávalói –

  • 30dkg liszt,
  • 10 dkg krumplipehely, vagy 15 dkg főtt, nagyon áttört burgonya
  • 20 dkg reszelt sajt,
  • 2 teáskanál só,
  • 2 tojás,
  • 22 gr szárított élesztő
  • 4 dl tej,
  • 2 dl tejföl,
  • 2 teáskanál cukor,
  • 6 evőkanál olaj
  • A tészta tölteléke –
  • 8 szelet füstölt hús, pld. tarja
  • 1 lapos evőkanálnyi mustár
  • 1 lapos evőkanálnyi ketchup
  • 2 evőkanálnyi tejföl
  • 2 evőkanálnyi vaj, vagy margarin (nem light)
  • fél vöröshagyma – csak kicsi legyen
  • só ízlés szerint
  • bors ízlés szerint

A sütemény elkészítésének módja –

  1. A tejet és a tejfölt föllangyosítjuk, hozzáadjuk az élesztőt, elkeverjük. A cukrot is belekeverjük, aztán lerakjuk pihenni.
  2. Egy tálba beleszitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a krumplipelyhet, vagy alaposan áttört krumplit, a valamivel több mint a fele reszelt sajtot.
  3. Ha az élesztő elkezdett futni, akkor belekeverjük a felvert tojást, és az olajat. A két tál tartalmát (élesztős, lisztes) összekeverjük – lehetőleg kanállal, vagy fakanállal – aztán lerakjuk pihenni.
  4. Most elkészítjük a muffin töltelékét.
  5. A töltelékhez való dolgokat vagy – keményebb darabokat – nagyon apróra vágjuk, aztán összekeverjük a pépes anyagokkal, vagy pedig egyszerűen összeturmixoljuk az egészet.
  6. Kikenjük a muffin sütőt, és félig töltjük a masszával. Közepére rakunk egy kis tölteléket, majd rákanalazunk még egy kis muffin tésztát. Mindegyik sütit leszórjuk kis sajttal, s pihentetjük még maximum negyedórát.
  7. A sütőt előmelegítjük, majd berakjuk sülni a tésztát – 200 fokon kezdetben, majd 5 perc múlva 150 fokra vesszük le, s így sütjük ki nagyjából negyedóra alatt.