2024-05-23

Sonka, szalonna pácolás sváb-módra

Sonka-szalonna felakasztva

A sváb szalonna, kolbász, sonka mai napig fogalom.


A sonka-szalonna pácolás sváb-módra más mint a többi – magyaros – füstölésé. Páclevükbe legtöbbször csak három alapfűszert raknak,

viszont azt tökéletes arányban.

A szalonnát, és a füstölt húsokat – oldalast, sonkát ugyanazzal a páclével pácolják, csupán annyi a különbség, hogy a szalonnát 3-4 hétig hagyják benne,

kétnaponta pedig forgatják, a sonkát pedig valamivel rövidebb ideig – ahány ház, annyi szokás, de a megfelelő pácoláshoz 2-3 hét mindenképp szükséges.


Fontos, hogy a sonka, szalonna pácolás esetében a helyiséghűvös legyen, de ne legyen fagy.

A legjobb a 4-6 fokos hőmérséklet.

10 kiló húshoz szükséges egy kiló só, 3 kg vöröshagyma, 1/2 kg fokhagyma. Ezeket a legjobb, ha húsdarálón leengedjük, megdaráljuk.

Összekeverjük a kiló sóval, meg hozzáadunk fél liternyi vizet, aztán állni hagyjuk legalább reggeltől estig, vagy estétől reggelig.

Aztán a megtisztított húsokat – ha sűrű a pác, akkor picit felengedve – bekenik, alaposan bedörzsölik vele, a maradékot is ráöntik, aztán ahogy telnek a napok, kétnaponta forgatják.

Erre azért van szükség, hogy mindenütt átjárja az íz.

Amikor letelik az idő, nem néz ki valami szépen a hús, de ettől nem kell megijedni.

Kivesszük a léből, le kell róla törölni a hagymát, és törlés után hűvös, szellős helyre felakasztani, hogy megszáradhasson, ugyanis száraz húst lehet csak füstölni.


Ha szalonnát füstölünk, akkor fűszerpaprikát pici vízzel felkeverünk, és füstölés előtt bekenjük.
Ennyi az egész…