Somogyi galuska

somogyi galuska

A somogyi galuska egy olcsó, laktató, és ehhez képest kifejezetten ínycsiklandozó étel, amit akár önállóan is fogyaszthatunk, persze ha van hozzá hús, akkor még jobb, de egy levessel valójában tökéletes magában is.

A nokedlit, galuskát a magyar ember talán legkedveltebb köretének tekinti. Ezt elkészíteni szalonnával, paprikásan, tejfölösen – hagymával feltétként – igazából csak nyerő lehet.

A nokedlit – ha tápláló ételt akarunk készíteni keverjük több tojással. Ha nincs elég tojás, akkor tegyünk hozzá tejet, azzal is táplálóvá varázsolható.

A somogyi galuska hozzávalói:

  • 2-3 tojás
  • víz, vagy tej
  • annyi liszt, hogy galuska tésztát kapjunk
  • 15 dkg füstölt szalonna
  • késhegynyi fűszerpaprika
  • tejföl 2-3 dl
  • 2-3 nagy, termetes hagyma
  • liszt
  • zsiradék

Elkészítési módja –

  1. A tojásokat feltörjük, vízzel, vagy tejjel hígítjuk, sózzuk – majd annyi liszttel kavarjuk ki, hogy galuska tészta keménységű masszánk legyen.
  2. Ezután vizet forralunk sózva, majd a tésztát akár galuskaszaggatóval, akár tányérról, vagy deszkáról kiszaggatjuk. Megfőzzük, majd leszűrjük, leöblítjük.
  3. A szalonnát felszeleteljük, csíkozzuk nagyjából 1-1,5 dm-es kockákat vágunk belőle. Ezután kiolvasztjuk, szépen megpirítjuk őket. A tepertőt kiszedjük, a zsírban pedig a galuskát jól megforgatjuk. Rászórjuk a pici fűszerpaprikát.
  4. Most a tejfölt felforrósítjuk, és a nokedlire borítjuk, rászórjuk a szalonna tepertőjét.
  5. A hagymákat megtisztítjuk, centis szeletekre vágjuk, lisztbe mártjuk, és forró zsiradékban kisütjük. Sózzuk is persze, de utólag. A hagymaszeleteket rakjuk az elkészült nokedli tetejére.

Savanyúsággal nagyon-nagyon finom.