Somlói galuska egyszerűen

Somlói galuska sütemény

Az eredeti somlói galuska egyik legismertebb süteményünk külföldön, itthon is a legkedveltebbek között van.

Sokféle receptje ismert, manapság már szinte alig emlékeznek az eredeti receptre. Az igazi piskótából készül csokoládéöntettel, és tejszínhab díszíti.

Persze ezen belül is van néhány csavar.

Az első somlóit Szőcs József Béla cukrászmesternek köszönhetjük, aki a Gundel étterem cukrásza volt. A főpincére, Gollerits Károly adta be újításként ezt a süteményt.

Végül a brüsszeli világkiállításon is bemutatták, ezelőtt 64 évvel. Nagy sikert aratott, szakmai díjat nyert. Eredetileg Somlyóinak nevezték volna, mely a cukrász faluja melletti domb (Somlyó) neve volt.

De aztán Brüsszelben véletlenül lehagyták a névből az y-t, így Somlóiként került be a köztudatba.

Az eredeti somlói receptje igen bonyolult, aprólékos, házi körülmények között nehezen elkészíthető, ezért észszerűbb, ha az egyszerűbb változatával próbálkozunk.

Az eredeti recept háromféle piskótát ír elő: sima, kakaós és diós piskótát.

Mi megelégszünk most egy félével is, biztosan finom lesz így is.

A somlói galuska hozzávalói:

  • 4-5 átlagos kockára való piskóta
  • 1-2 dl tej,
  • 1 kanálnyi rum
  • 10 dkg mazsola
  • tíz dkg dió durvára vágva
  • 10 dkg étcsokoládé
  • 6 dkg porcukor
  • 2 dl víz
  • 1 evőkanálnyi vaj
  • 2 dl tejszín
  • habbá verve 1 evőkanálnyi porcukorral

Elkészítése:

Maradék piskótatésztát vagy készen vett tortalapot vágjunk egyforma kockákra, s öntözzük meg rummal ízesített tejjel.

Hagyjuk állni, hogy jól megszívja magát.

10 deka mazsolát keverjünk össze 10 deka durvára vágott dióval, majd a kockára vágott, tejes rummal átitatott tésztával.

Adagoljuk szét kistányérok, vagy poharakba, tálkákba, majd készítsünk a csokoládéval, cukorral és vízzel csokoládéöntetet, ezzel öntjük le őket, de úgy, hogy kicsit elrakunk belőle.

A tejszínt felverjük a cukorral, mindegyik tálkára adagolunk belőle, majd a maradék csokoládéöntetből csurgatunk rá.

Fotó: Wikipédia Készítette: Illustratedjc – A feltöltő saját munkája, CC BY-SA 3.0,