Retro receptek

Régi kedvelt, magyar receptek gyűjtőhelye – egy kis praktikával fűszerezve

Sólet recept

A sólet nem hétköznapi étel – ünnepi finomságnak számít összetétele miatt, és elkészítésének időtartama miatt is.

Olyan babot használunk hozzá, amilyet akarunk, a lényeg hogy jó puhára főjön. A húsokról is mi döntünk – eredetileg nyilván nem használtak hozzá sertést. Mehet bele csak libacomb, de akkor füstölt, de rakhatunk bele más füstölt húst is. A húsokat lemossuk alaposan, de nem áztatjuk be külön – majd a babbal, gerslivel fürdőzik épp eleget.

A sólet hozzávalói a következők –

50 dkg tarkabab,

1 db libacomb,

fél kiló füstölt marhahús,

2 fej (15 dkg vöröshagyma),

2 cikk fokhagyma,

10 dkg evőkanál gersli,

1 evőkanál pirospaprika,

szükség szerint só – csak a füstölthús főzése után sózunk, ha hagyományos módon készített füstölthússal dolgozunk

4 tojás,

2 evőkanál libazsír(ha nincs, megteszi az olaj is)

Az étel összeállítása, elkészítése a következő módon történik

A hagymát megtisztítjuk, és apróra vágjuk, majd felrakjuk egy kis libazsíron pirulni. Hozzáadjuk a megtisztított, megtört fokhagymát is. Nem kell barnára pirítani, csak szép fehérre. Rárakjuk a piros fűszerpaprikát, és összekeverjük az előtte megmosott, átnézett babbal, és gerslivel. De ezt már nem a tűzön, hanem lehúzva az edényt.

Ekkor az egésznek a felét kivesszük az edényből, az edényben maradt babra rárakjuk a húsféléket. A libaconbot, meg a fedarabolt füstölthúst, majd rá az előbb kivett babot.

Fölengedjük annyi vízzel, hogy ellepje teljesen. Akár az alaposan megmosott tojásokat is hozzá lehet tenni. Fedővel letakarjuk, és jó pár órán keresztül – lehetőleg fél nap múlva vesszük csak elő.

Másnap aztán megnézzük, hogy van-e még víz rajta. Ha kevés – önteni kell rá vizet, hogy teljesen ellepje az egészet.

Ezután letakarjuk, és előmelegített sütőben közepes hőfokon jó pár óra alatt készre főzzük.

Készítésére a római tál tökéletes, mintha csak erre teremtették volna. Akkor készül el, ha a bab teljesen megpuhul, és a leve besűrűsödik, külön a gersli nem érezhető.

Készítésekor az ételt nem kavargatjuk, hanem edényfogó kesztyűvel tartva kétoldalról megrázogatjuk. Így nem törik a bab. Tálalása főtt, kemény, félbevágott tojással történik.

Ha teljesen autentikusan akarjuk főzni – kivétel a kemencében való főzést, ami akár 12 órán keresztül is tartott-, akkor még fogyasztás előtti nap kora reggel elkészítjük az alapot, felöntjük vízzel, és hagyjuk pihizni. Aztán este berakjuk sülni, és késő éjjel elzárjuk a tűzhelyet. Ilyenkor egykor meleg takarókba burkolták a sóletet, ami másnapra sem hűlt ki.

Erre azért volt szükség, mert szombaton nem lehetett tüzet gyújtani sem, enni viszont kellett – ez pedig egy kézenfekvő megoldás lehetett. Mindenesetre a hosszú, lassú főzés különlegesen finom zamatot kölcsönöz az ételnek.

Ha tetszett a sólet recept, és szívesen olvasnál hasonlókat – látogass el Retro receptek oldalunkra! Amennyiben más retro témák is érdekelnek, úgy Retrográd oldalunkon a helyed!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük