2024-05-21

Sólet recept

Sólet recept

A sólet nem hétköznapi étel – ünnepi finomságnak számít összetétele miatt, és elkészítésének időtartama miatt is.

Olyan babot használunk hozzá, amilyet akarunk, a lényeg hogy jó puhára főjön.

A húsokról is mi döntünk – eredetileg nyilván nem használtak hozzá sertést.

Mehet bele csak libacomb, de akkor füstölt, de rakhatunk bele más füstölt húst is. A húsokat lemossuk alaposan, de nem áztatjuk be külön – majd a babbal, gerslivel fürdőzik épp eleget.

A sólet hozzávalói a következők –

 • 50 dkg tarkabab,
 • 1 db libacomb,
 • fél kiló füstölt marhahús,
 • 2 fej (15 dkg vöröshagyma),
 • 2 cikk fokhagyma,
 • 10 dkg evőkanál gersli,
 • 1 evőkanál pirospaprika,
 • szükség szerint só – csak a füstölthús főzése után sózunk, ha hagyományos módon készített füstölthússal dolgozunk
 • 4 tojás,
 • 2 evőkanál libazsír(ha nincs, megteszi az olaj is)

Az étel összeállítása, elkészítése a következő módon történik

 1. A hagymát megtisztítjuk, és apróra vágjuk, majd felrakjuk egy kis libazsíron pirulni. Hozzáadjuk a megtisztított, megtört fokhagymát is.
 2. Nem kell barnára pirítani, csak szép fehérre. Rárakjuk a piros fűszerpaprikát, és összekeverjük az előtte megmosott, átnézett babbal, és gerslivel. De ezt már nem a tűzön, hanem lehúzva az edényt.
 3. Ekkor az egésznek a felét kivesszük az edényből, az edényben maradt babra rárakjuk a húsféléket. A libaconbot, meg a fedarabolt füstölthúst, majd rá az előbb kivett babot.
 4. Fölengedjük annyi vízzel, hogy ellepje teljesen. Akár az alaposan megmosott tojásokat is hozzá lehet tenni. Fedővel letakarjuk, és jó pár órán keresztül – lehetőleg fél nap múlva vesszük csak elő.
 5. Másnap aztán megnézzük, hogy van-e még víz rajta. Ha kevés – önteni kell rá vizet, hogy teljesen ellepje az egészet.
 6. Ezután letakarjuk, és előmelegített sütőben közepes hőfokon jó pár óra alatt készre főzzük.
 7. Készítésére a római tál tökéletes, mintha csak erre teremtették volna. Akkor készül el, ha a bab teljesen megpuhul, és a leve besűrűsödik, külön a gersli nem érezhető.
 8. Készítésekor az ételt nem kavargatjuk, hanem edényfogó kesztyűvel tartva kétoldalról megrázogatjuk. Így nem törik a bab. Tálalása főtt, kemény, félbevágott tojással történik.
 9. Ha teljesen autentikusan akarjuk főzni – kivétel a kemencében való főzést, ami akár 12 órán keresztül is tartott-, akkor még fogyasztás előtti nap kora reggel elkészítjük az alapot, felöntjük vízzel, és hagyjuk pihizni.
 10. Aztán este berakjuk sülni, és késő éjjel elzárjuk a tűzhelyet. Ilyenkor egykor meleg takarókba burkolták a sóletet, ami másnapra sem hűlt ki.
 11. Erre azért volt szükség, mert szombaton nem lehetett tüzet gyújtani sem, enni viszont kellett – ez pedig egy kézenfekvő megoldás lehetett. Mindenesetre a hosszú, lassú főzés különlegesen finom zamatot kölcsönöz az ételnek.