2024-07-12

Sokáig pihe-puha karácsonyi linzer

Karácsonyi lekváros linzer

A karácsonyi lekváros karácsonyi linzer egy rendkívül kiadós, és nagyon sokáig – jó minőségben eltartható sütemény.

Ráadásul összeállítása sem hosszadalmas, jó előre félkészre összeállítható, lefagyasztható. Fagyasztásból viszonylag gyorsan olvad – tökéletes minőségben, és pillanat alatt kisüthető.

Kell ennél több?

Ünnepélyesebbé is tehetjük annál, mint ami a receptben le van írva. Előveszünk 1 kanálnyi darált diót, 1-2 tojásfehérjét.

A fehérjét, fehérjéket villával alaposan fellazítjuk, majd közé keverjük a diót.

Ezzel a felsőnek szánt lapokat sütés előtt átkenjük, majd a sütést-szárítást már ezzel végezzük. Így a tetején egy hamvas mázat kapunk, ami hasonló lesz a kemény téli éjszakákon kialakuló jégréteghez.

A lekváros karácsonyi linzer hozzávalói a következők

  • 30 dkg liszt,
  • 2 evőkanál porcukor,
  • 1 evőkanál sertészsír,
  • 12 dkg vaj,
  • 1 egész tojás,
  • 1 tojás sárgája,
  • fél csomag sütőpor,
  • 1 dl tejföl.
  • Töltésre – jó minőségű, bármilyen lekvár
  • a tetejére porcukor, vagy dió és tojásfehérje

A linzertészta összeállítása a következő módon történik

  1. Leglényegesebb – hogy ellentétben a kelt tésztákkal itt lehetőleg hideg dolgokkal, hűvös körülmények között, és gyorsan dolgozunk – hogy kezünk melege ne melegítse fel a tésztát is.
  2. A lisztet a porcukorral, vajjal, zsírral és sütőporral elmorzsoljuk. Hozzáadjuk a tojásokat, és a tejföllel addig gyúrjuk, amíg szép sima tésztánk lesz.
  3. Ezt lisztezett gyúrótáblán is átdolgozzuk, majd vékonyra kinyújtjuk. Kétféle szaggatót használunk hozzá. Az egyik közepén legyen egy kör alakú lyuk, hogy a töltésnél a lekvár látszódjék a sütemény közepében.
  4. Párban szaggatjuk a tésztát, mindkét formából ugyanannyit készítünk.
  5. Sütőpapírral kibélelt tepsibe helyezzük, előmelegített sütőben tíz perc alatt megsül. Kicsit hűtjük, majd a kétféle formát a lekvárral összeragasztjuk.
    Porcukorral megszórjuk a tetejét.
  6. Azonnal lehet fogyasztani, de dobozban sokáig eltartható a sütemény.
  7. Bár linzer tészta – ez mégsem a teljesen hagyományos, kicsit már lazított finomság.