
A karácsonyi lekváros karácsonyi linzer egy rendkívül kiadós, és nagyon sokáig – jó minőségben eltartható sütemény.
Ráadásul összeállítása sem hosszadalmas, jó előre félkészre összeállítható, lefagyasztható. Fagyasztásból viszonylag gyorsan olvad – tökéletes minőségben, és pillanat alatt kisüthető.
Kell ennél több?
Ünnepélyesebbé is tehetjük annál, mint ami a receptben le van írva. Előveszünk 1 kanálnyi darált diót, 1-2 tojásfehérjét.
A fehérjét, fehérjéket villával alaposan fellazítjuk, majd közé keverjük a diót.
Ezzel a felsőnek szánt lapokat sütés előtt átkenjük, majd a sütést-szárítást már ezzel végezzük. Így a tetején egy hamvas mázat kapunk, ami hasonló lesz a kemény téli éjszakákon kialakuló jégréteghez.
A lekváros karácsonyi linzer hozzávalói a következők
- 30 dkg liszt,
- 2 evőkanál porcukor,
- 1 evőkanál sertészsír,
- 12 dkg vaj,
- 1 egész tojás,
- 1 tojás sárgája,
- fél csomag sütőpor,
- 1 dl tejföl.
- Töltésre – jó minőségű, bármilyen lekvár
- a tetejére porcukor, vagy dió és tojásfehérje
A linzertészta összeállítása a következő módon történik
- Leglényegesebb – hogy ellentétben a kelt tésztákkal itt lehetőleg hideg dolgokkal, hűvös körülmények között, és gyorsan dolgozunk – hogy kezünk melege ne melegítse fel a tésztát is.
- A lisztet a porcukorral, vajjal, zsírral és sütőporral elmorzsoljuk. Hozzáadjuk a tojásokat, és a tejföllel addig gyúrjuk, amíg szép sima tésztánk lesz.
- Ezt lisztezett gyúrótáblán is átdolgozzuk, majd vékonyra kinyújtjuk. Kétféle szaggatót használunk hozzá. Az egyik közepén legyen egy kör alakú lyuk, hogy a töltésnél a lekvár látszódjék a sütemény közepében.
- Párban szaggatjuk a tésztát, mindkét formából ugyanannyit készítünk.
- Sütőpapírral kibélelt tepsibe helyezzük, előmelegített sütőben tíz perc alatt megsül. Kicsit hűtjük, majd a kétféle formát a lekvárral összeragasztjuk.
Porcukorral megszórjuk a tetejét. - Azonnal lehet fogyasztani, de dobozban sokáig eltartható a sütemény.
- Bár linzer tészta – ez mégsem a teljesen hagyományos, kicsit már lazított finomság.