
Van sima lángos, van töltött lángos, és van sódaros lángos. Ennél a zsírban kisütött lepényfélénél a főtt, darált sonkát a tésztájába dolgozzuk. Lehetőleg nem szárazat, hanem a bőr alatti zsírréteggel együtt, hisz így lesz igazán finom.
A lángos neve onnan ered, hogy lángon sütik. Egykor kemencében – hisz kenyértésztából készül úgy igazándiból – ma pedig már zsiradékban nagy lábasban, vagy serpenyőben.
Manapság szokás tejjel, tejföllel, vagy kefirrel készíteni a lángost – de az igaziban nem volt semmi ilyesmi. Tej helyett vízzel dagasztották be, s puhaságát nem tejföltől, vagy zsiradéktól kapta, hanem az esetlegesen beledolgozott burgonyától.
A sódaros lángos hozzávalói –
- Nagyjából 50 dkg füstölt hús, lehetőleg kicsit zsíros legyen
- 1 kg liszt
- pici őrölt bor
- 5 dkg élesztő
- kis kanálnyi kristálycukor
- 2 dkg só
- 1-2 átlagos burgonya – nem kell sok, nem kell nagyoknak lennie
- zsiradék a sütéshez
A lángos elkészítésének módja –
- Először is megfőzzük a kiáztatott sódart, vagy más olyan füstölthúst, amit ledarálva nem száraz húst kapunk. Főzés után – ha a hús csontos, akkor kicsontozzuk, majd felvágjuk kisebb darabokra, és ledaráljuk.
- A felhasználandó krumplit megmossuk, megtisztítjuk, aztán enyhén sós vízben megfőzzük. Utána meg is törjük, de majd csak kihűlve használjuk fel, hogy a tészta nehogy nyúlós legyen.
- Ezután felfuttatjuk az élesztőt. Ez annyiból áll, hogy az élesztőt elmorzsoljuk egy kis liszttel, majd hozzáadunk egy kis cukrot, és langyos vízzel összekeverjük. Hagyjuk pihenni, dagadjon.
- Egy tálba szitáljuk a lisztet, így lazább lesz a tésztánk, majd hozzáadjuk a puha, áttört krumplit, a sót, a borsot, a kihűlt, és ledarált füstölthúst, és langyos víz hozzáadásával jó nokedliszerű tésztát készítünk.
- Alaposan kidagasztjuk, szép simára, hólyagosra. Ha leválik a tészta az edény faláról, és már a kezünkhöz sem tapad hozzá, akkor esélyesen jó.
- Ezután a tetejét lelisztezzük, aztán letakarva konyhamelegen tartjuk, hogy nagyjából duplájára keljen. Ez ha minden hozzávaló langyos volt, akkor jó félóra alatt meg is fog történni.
- Ha már szépen megnőtt, akkor lisztezett deszkára kiborítjuk, olajos kézzel gombócokat szaggatunk belőle, és a lisztezett deszkára egyenként lerakjuk őket, nem egymás tövébe.
- Mikor ezzel végeztünk, akkor zsiradékot melegítünk, majd kézzel kinyújtjuk a lángost körbe-körbe forgatva kézben, aztán belerakjuk a forró olajba, és mindkét oldalát pirosra sütjük.
- Ugyanúgy fogyasztjuk, mint a többi lángost. Ehetjük tejfölösen, fokhagymásan, sajtosan, meg persze magában is – ahogy tetszik. Mindenképpen nagyon ütős.
- Nagyon finom a tésztája csülökkel készítve, de a csülök mérete miatt akkor érdemes több liszttel dolgozni – vagy csak a felét belerakni – természetesen bőre nélkül.