Sódaros lángos recept

sódaros lángos

Van sima lángos, van töltött lángos, és van sódaros lángos. Ennél a zsírban kisütött lepényfélénél a főtt, darált sonkát a tésztájába dolgozzuk. Lehetőleg nem szárazat, hanem a bőr alatti zsírréteggel együtt, hisz így lesz igazán finom.

A lángos neve onnan ered, hogy lángon sütik. Egykor kemencében – hisz kenyértésztából készül úgy igazándiból – ma pedig már zsiradékban nagy lábasban, vagy serpenyőben.

Manapság szokás tejjel, tejföllel, vagy kefirrel készíteni a lángost – de az igaziban nem volt semmi ilyesmi. Tej helyett vízzel dagasztották be, s puhaságát nem tejföltől, vagy zsiradéktól kapta, hanem az esetlegesen beledolgozott burgonyától.

A sódaros lángos hozzávalói –

 • Nagyjából 50 dkg füstölt hús, lehetőleg kicsit zsíros legyen
 • 1 kg liszt
 • pici őrölt bor
 • 5 dkg élesztő
 • kis kanálnyi kristálycukor
 • 2 dkg só
 • 1-2 átlagos burgonya – nem kell sok, nem kell nagyoknak lennie
 • zsiradék a sütéshez

A lángos elkészítésének módja –

 1. Először is megfőzzük a kiáztatott sódart, vagy más olyan füstölthúst, amit ledarálva nem száraz húst kapunk. Főzés után – ha a hús csontos, akkor kicsontozzuk, majd felvágjuk kisebb darabokra, és ledaráljuk.
 2. A felhasználandó krumplit megmossuk, megtisztítjuk, aztán enyhén sós vízben megfőzzük. Utána meg is törjük, de majd csak kihűlve használjuk fel, hogy a tészta nehogy nyúlós legyen.
 3. Ezután felfuttatjuk az élesztőt. Ez annyiból áll, hogy az élesztőt elmorzsoljuk egy kis liszttel, majd hozzáadunk egy kis cukrot, és langyos vízzel összekeverjük. Hagyjuk pihenni, dagadjon.
 4. Egy tálba szitáljuk a lisztet, így lazább lesz a tésztánk, majd hozzáadjuk a puha, áttört krumplit, a sót, a borsot, a kihűlt, és ledarált füstölthúst, és langyos víz hozzáadásával jó nokedliszerű tésztát készítünk.
 5. Alaposan kidagasztjuk, szép simára, hólyagosra. Ha leválik a tészta az edény faláról, és már a kezünkhöz sem tapad hozzá, akkor esélyesen jó.
 6. Ezután a tetejét lelisztezzük, aztán letakarva konyhamelegen tartjuk, hogy nagyjából duplájára keljen. Ez ha minden hozzávaló langyos volt, akkor jó félóra alatt meg is fog történni.
 7. Ha már szépen megnőtt, akkor lisztezett deszkára kiborítjuk, olajos kézzel gombócokat szaggatunk belőle, és a lisztezett deszkára egyenként lerakjuk őket, nem egymás tövébe.
 8. Mikor ezzel végeztünk, akkor zsiradékot melegítünk, majd kézzel kinyújtjuk a lángost körbe-körbe forgatva kézben, aztán belerakjuk a forró olajba, és mindkét oldalát pirosra sütjük.
 9. Ugyanúgy fogyasztjuk, mint a többi lángost. Ehetjük tejfölösen, fokhagymásan, sajtosan, meg persze magában is – ahogy tetszik. Mindenképpen nagyon ütős.
 10. Nagyon finom a tésztája csülökkel készítve, de a csülök mérete miatt akkor érdemes több liszttel dolgozni – vagy csak a felét belerakni – természetesen bőre nélkül.