3 finom savanyú tojásleves

Nem minden rántott leves savanyű tojásleves, de minden savanyű tojásleves rántottleves. :)

Mert hogy a „rántott leves” az más

Ez is rántottleves, de amit alapból így hívnak azt szimplán köménymagleves, és zsemlekockával tálalták.

A savanyú tojásleves egy nagyon tartalmas első fogás, üdítő ízekkel. S bár azt hinnénk hogy elkészítési módja egyetlen – ez a 3 variáció is bizonyítja, hogy sokan újragondolták a receptet, s változtattak rajta cseppet.


S minden recept a maga nemében tökéletes, valakinek az az igazi ilyen levesféle.

Ez az étel régen böjti volt, hisz nem tartalmaz semmi húsfélét – a húsvét előtti időszakban készítettnél az csupán a különbség, hogy akkortájt nem zsírral, hanem olajjal főzték – akárcsak manapság általánosan.

Elsőként a megszokottól eltérő ízesítésű savanyú tojásleves recept jön.

Rendes rántott levest csinálunk köménymag nélkül. . Vagyis világosbarnára pirítjuk nagyon odafigyelve a rántást, majd felengedjük vízzel, vagy csontlével – amit manapság leveskocka-víz elegyével helyettesítünk.


Babérlevéllel, picurka cukorral, citromhéjjal és kevés majoránnával fűszerezzük.


Egy darabig forrni hagyjuk, majd annyi tojást buggyantunk bele, ahány embernek főzzük a levest. Lassan kell főzni, hogy egyben maradjanak.


Ha már megkeményedtek – néhány perc – akkor ugyanannyi tojást, ahány embernek főzünk felütünk egy tányérban. Picit sózzuk, majd felverjük, mintha rántottát készítenénk, s a leves kavargatása mellett belekeverjük az egészet apránként csurgatva.


Vagyis a leves sűrűségét főleg a tojás adja.


Kedvünk, ízlésünk szerint borecettel, vagy citromlével savanyítjuk és pár percnyi főzés után tálaljuk.


Ha sűrűre főzték, akkor böjti előétel volt, ha hígabbra, akkor meg levesként fogyasztották.
Nem kell hozzá levesbetét.

Íme a következő variáció

Hozzávalók:

  • 3 dkg zsiradék
  • késhegynyi fűszerpaprika
  • 2 dkg liszt
  • kis fej vöröshagyma
  • 2 dl tejföl
  • 2 babérlevél amit helyettesíthetünk egy-két tárkonylevéllel
  • ecet vagy citrom a savanyításhoz
  • bors
  • fejenként 1 tojás

A zsírból és lisztből egy sötétebb, világosbarna rántást készítünk, majd hozzáadjuk a nagyon finomra vágott vöröshagymát, kissé megpirítjuk, elkeverjük egy késhegynyi rózsapaprikával és 1 liter vízzel feleresztjük.


Sóval, törött borssal s ecettel vagy citrommal ízesítjük, majd felforraljuk.


Ha jól forr(de nem zubogva), úgy a tojásokat egyenként adjuk hozzá, hogy széjjel ne főjenek, majd lassú csendes forrással még pár percig főzzük, hogy a tojások sárgája lágy maradjon. Tejföllel ízesítve tálaljuk.


Ilyenkor játszhatunk azzal is, hogy a tojássárga kemény legyen, vagy esetleg még híg. Ha 5-6 percig főzzük a tojást, akkor még lágy lesz. Ha tovább, akkor bekeményedik.

És most a legegyszerűbb savanyú tojásleves recept…

Tojásnagyságú zsírból barnás rántást készítünk.


Belekeverünk egy evőkanál nagyon apróra vágott hagymát, késhegynyi pirospaprikát és felengedjük másfél liter vízzel.


Egy babérlevelet, sót és ízlés szerint 1-2 kanál 10 százalékos ecetet öntünk bele.


Ha jól felforrt, óvatosan beleütünk személyenként 1 tojást vigyázva, hogy a tojás szét ne fusson. Ha a tojás megkeményedett, akkor fejenként 1 tojást felütünk, elhabarjuk és a forró levesbe csurgatjuk. Épp csak egy percig főzzük még, majd tejföllel behabarjuk.

Ezekből a receptekből is látszik, hogy minden ételnek, még az alapleveseknek is vannak variációi – s mindegyik érdekes, különleges a maga nemében.
Érdemes őket kipróbálni, mert változatosabbá tehetjük vele étrendünket.


A savanyú tojásleves sokak kedvence, remélhetőleg a kedvelők még többen lesznek.

Fotó: Pixabay