
Savanyú tojásleves manapság sok helyen készül köménymag leves alapon. Ám régen ez a két étel külön élte világát.
Volt a tojásleves, és volt a köménymag leves.
Ez utóbbit általában vagy pirítós kenyérrel, vagy pirított zsemlekockákkal ették, míg a tojáslevesbe nem került levesbetét.
Rendkívül finom leves, ami ráadásul frissít is savanyúságánál fogva. Sokan nem kedvelik az illatát, de ha ezen az apróságon túl lépünk – egy tartalmas előétellel találjuk szembe magunkat.
Nézzük a savanyú tojásleves összetevőit:
Hozzávalók:
- Egy kanálnyi sertészsír,
- 2evőkanál liszt,
- őrölt pirospaprika,
- só,
- 2,5 deci tej, (nem feltétlen)
- 4 tojás, + 2 db
- ecet,
- babérlevél 2 db
Most pedig következik az elkészítési mód
- A sertészsírban 2 evőkanál lisztet pirítunk, belekeverünk egy pici őrölt paprikát az édes fajtából, felegedjük egy liter vízzel, sózzuk, hozzáadjuk a babérleveleket és felforraljuk.
- Ha tejjel készítjük, akkor csak háromnegyed liter vizet adunk első körben hozzá, majd mikor már forr, hozzáöntünk még egy pohár tejet. De e nélkül is jó.
- Mikor már felfőtt beleütjük a tojásokat óvatosan, hogy ne folyjon szét, egybe maradjon. Ilyenkor takarékra levesszük a tüzet.
- 2 tojást feltörünk, picit sózzuk, villával felkavarjuk – és a forrásban lévő levesbe kavarás mellett belecsurgatjuk.
- Ízesítjük egy kis ecettel – és már kész is….