Savanyú tojásleves recept

Savanyú tojásleves recept

Savanyú tojásleves manapság sok helyen készül köménymag leves alapon. Ám régen ez a két étel külön élte világát.
Volt a tojásleves, és volt a köménymag leves.


Ez utóbbit általában vagy pirítós kenyérrel, vagy pirított zsemlekockákkal ették, míg a tojáslevesbe nem került levesbetét.

Rendkívül finom leves, ami ráadásul frissít is savanyúságánál fogva. Sokan nem kedvelik az illatát, de ha ezen az apróságon túl lépünk – egy tartalmas előétellel találjuk szembe magunkat.

Nézzük a savanyú tojásleves összetevőit:

Hozzávalók:

  • Egy kanálnyi sertészsír,
  • 2evőkanál liszt,
  • őrölt pirospaprika,
  • só,
  • 2,5 deci tej, (nem feltétlen)
  • 4 tojás, + 2 db
  • ecet,
  • babérlevél 2 db

Most pedig következik az elkészítési mód

  1. A sertészsírban 2 evőkanál lisztet pirítunk, belekeverünk egy pici őrölt paprikát az édes fajtából, felegedjük egy liter vízzel, sózzuk, hozzáadjuk a babérleveleket és felforraljuk.
  2. Ha tejjel készítjük, akkor csak háromnegyed liter vizet adunk első körben hozzá, majd mikor már forr, hozzáöntünk még egy pohár tejet. De e nélkül is jó.
  3. Mikor már felfőtt beleütjük a tojásokat óvatosan, hogy ne folyjon szét, egybe maradjon. Ilyenkor takarékra levesszük a tüzet.
  4. 2 tojást feltörünk, picit sózzuk, villával felkavarjuk – és a forrásban lévő levesbe kavarás mellett belecsurgatjuk.
  5. Ízesítjük egy kis ecettel – és már kész is….