Savanyú tojásleves recept

Savanyú tojásleves manapság sok helyen készül köménymag leves alapon. Ám régen ez a két étel külön élte világát.
Volt a tojásleves, és volt a köménymag leves.
Ez utóbbit általában vagy pirítós kenyérrel, vagy pirított zsemlekockákkal ették, míg a tojáslevesbe nem került levesbetét.

Rendkívül finom leves, ami ráadásul frissít is savanyúságánál fogva. Sokan nem kedvelik az illatát, de ha ezen az apróságon túl lépünk – egy tartalmas előétellel találjuk szembe magunkat.

Nézzük a savanyú tojásleves összetevőit:

Hozzávalók:
Egy kanálnyi sertészsír,
2evőkanál liszt,
őrölt pirospaprika,
só,
2,5 deci tej, (nem feltétlen)
4 tojás, + 2 db
ecet,
babérlevél 2 db

Most pedig következik az elkészítési mód

A sertészsírban 2 evőkanál lisztet pirítunk, belekeverünk egy pici őrölt paprikát az édes fajtából, felegedjük egy liter vízzel, sózzuk, hozzáadjuk a babérleveleket és felforraljuk.

Ha tejjel készítjük, akkor csak háromnegyed liter vizet adunk első körben hozzá, majd mikor már forr, hozzáöntünk még egy pohár tejet. De e nélkül is jó.
Mikor már felfőtt beleütjük a tojásokat óvatosan, hogy ne folyjon szét, egybe maradjon. Ilyenkor takarékra levesszük a tüzet.
2 tojást feltörünk, picit sózzuk, villával felkavarjuk – és a forrásban lévő levesbe kavarás mellett belecsurgatjuk.
Ízesítjük egy kis ecettel – és már kész is….

Ha tetszett a savanyú tojásleves recept, és szívesen olvasnál hasonlókat – látogass el Retro receptek oldalunkra. Amennyiben maga a retro téma is érdekel Retrográd oldalunkon a helyed!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük