Retro receptek

Régi kedvelt, magyar receptek gyűjtőhelye – egy kis praktikával fűszerezve

Savanyú máj

Ennek az ételnek bár savanyú máj a neve, közel sem csak májból készül, legjobb talán a disznó lapockájával, de combbal is készíthető.

Már a babérlevél is ad egy kis kellemes savanykás ízt az ételnek, de az igazi benne egy parányi enyhe ecet. Nem kell sokat tenni bele, hisz nem az a lényeg. A végeredmény egy nagyon kellemesen savanykás ízű húsétel, és általában kenyérrel fogyasztjuk. Természetesen krumplival sem megvetendő.

A savanyúmáj hozzávalói –

Fél kiló disznómáj

50-60 dkg lapocka vagy sertéscomb

3-4 gerezd fokhagyma

2 jókora vöröshagyma

2 mokkáskanálnyi őrölt bors

3-4 evőkanálnyi zsiradék

2 dl tejföl

só ízlés szerint, de összességében kell 2 dkg – ám csak a legvégén

sűrítéshez egy kis liszt, esetleg hozzá zsiradék.

És egy teáskanálnyi 10 százalékos ecet – semmi több

Elkészítési módja a következő –

Először is megtisztítjuk a hagymákat. A vöröshagymát letisztítjuk, megmossuk, felkockázzuk, aztán a fokhagymával is így járunk el, vagy lereszeljük, esetleg összenyomjuk.

Felrakjuk egy lábasba a zsiradékot, aztán vöröshagymát megfuttatjuk benne, pusztán üvegesre pároljuk, s közben meghintjük egy parányi sóval.

Később aztán hozzáadjuk a fokhagymát is, egyszerre a hússal. Ezt megpirítjuk, ami annyit tesz, hogy addig kavargatjuk a tűzön, amíg ki nem fehéredik az egész.

Most aztán jöhetnek a fűszerek. A majoránna, a bors, majd megkavarjuk, s felöntjük vízzel – úgy hogy éppen ellepje. Jöhet a babérlevél is, egy kicsit még fűszerezünk ha kell, aztán letakarva jó vajpuhára pároljuk.

Míg a lapocka, vagy comb fő, addig a májat is deszkán szeleteljük, majd kockázzuk. Felhevítünk zsiradékot, egy kis lisztet pirítunk benne, aztán lényegében rántást készítünk belőle. Ha kész, akkor adunk hozzá egy pohárnyi vizet, és felfőzzük. Hozzáadjuk a párolódó sertéshez, belerakjuk a felkockázott májat, és nagyjából 10 percig – semmiképpen tovább főzzük, majd a legvégén ha elkészült, akkor még megfelelően sózzuk, fűszerezzük. És most jön az ecet, de csak lényegében parányi – hogy egy kis csavart adjon neki. egy teáskanálnyi 10 százalékos bőven elég.

Ha tetszett a savanyú máj recept, és szívesen olvasnál hasonlókat – látogass el Retro receptek oldalunkra! Amennyiben más retro témák is érdekelnek, úgy Retrográd.hu oldalunkon a helyed!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük