Savanyú máj
Ennek az ételnek bár savanyú máj a neve, közel sem csak májból készül, legjobb talán a disznó lapockájával, de combbal is készíthető.
Már a babérlevél is ad egy kis kellemes savanykás ízt az ételnek, de az igazi benne egy parányi enyhe ecet. Nem kell sokat tenni bele, hisz nem az a lényeg. A végeredmény egy nagyon kellemesen savanykás ízű húsétel, és általában kenyérrel fogyasztjuk. Természetesen krumplival sem megvetendő.
A savanyúmáj hozzávalói –
Fél kiló disznómáj
50-60 dkg lapocka vagy sertéscomb
3-4 gerezd fokhagyma
2 jókora vöröshagyma
2 mokkáskanálnyi őrölt bors
3-4 evőkanálnyi zsiradék
2 dl tejföl
só ízlés szerint, de összességében kell 2 dkg – ám csak a legvégén
sűrítéshez egy kis liszt, esetleg hozzá zsiradék.
És egy teáskanálnyi 10 százalékos ecet – semmi több
Elkészítési módja a következő –
Először is megtisztítjuk a hagymákat. A vöröshagymát letisztítjuk, megmossuk, felkockázzuk, aztán a fokhagymával is így járunk el, vagy lereszeljük, esetleg összenyomjuk.
Felrakjuk egy lábasba a zsiradékot, aztán vöröshagymát megfuttatjuk benne, pusztán üvegesre pároljuk, s közben meghintjük egy parányi sóval.
Később aztán hozzáadjuk a fokhagymát is, egyszerre a hússal. Ezt megpirítjuk, ami annyit tesz, hogy addig kavargatjuk a tűzön, amíg ki nem fehéredik az egész.
Most aztán jöhetnek a fűszerek. A majoránna, a bors, majd megkavarjuk, s felöntjük vízzel – úgy hogy éppen ellepje. Jöhet a babérlevél is, egy kicsit még fűszerezünk ha kell, aztán letakarva jó vajpuhára pároljuk.
Míg a lapocka, vagy comb fő, addig a májat is deszkán szeleteljük, majd kockázzuk. Felhevítünk zsiradékot, egy kis lisztet pirítunk benne, aztán lényegében rántást készítünk belőle. Ha kész, akkor adunk hozzá egy pohárnyi vizet, és felfőzzük. Hozzáadjuk a párolódó sertéshez, belerakjuk a felkockázott májat, és nagyjából 10 percig – semmiképpen tovább főzzük, majd a legvégén ha elkészült, akkor még megfelelően sózzuk, fűszerezzük. És most jön az ecet, de csak lényegében parányi – hogy egy kis csavart adjon neki. egy teáskanálnyi 10 százalékos bőven elég.
Ha tetszett a savanyú máj recept, és szívesen olvasnál hasonlókat – látogass el Retro receptek oldalunkra! Amennyiben más retro témák is érdekelnek, úgy Retrográd.hu oldalunkon a helyed!