Savanyú bableves kolbásszal

savanyú bableves kolbásszal

Savanyú bableves kolbásszal – igazi téli étel. Régi időkben akár egytálételnek is számított – hisz hozzá kenyeret ettek. A kolbászt pedig nem karikázták, hanem 6-8 centis darabokban főzték bele.

A kolbász zsiradéka kicsit megolvadt, a paprikás-füstölt kolbászlé keveredett a bab ecetes, savanyú ízével. Valahogy etette magát. Gyerekként is imádtam – márpedig ez nálam nagy szó volt.

Bár laktató étel volt utána általában valamilyen édes tészta volt. Mocskos laska, vagy mákos tészta.

Néha diós is, bár a dióval óvatoskodtunk, hogy karácsonyra mindenképp maradjon. Főleg, ha gyenge termés volt, vagy a varjak nagyon tették a dolgukat, és sokat elhordtak belőle.

Legjobb hozzá a tarkabab, ami nem jelenti azt, hogy más fajtából nem lehet elkészíteni, de valahogy ez passzolt hozzá a legjobban. Színt is adott neki alapból, no meg volt is a háznál mindig.

S bár készülhetett volna füstölt húsból is – valahogy inkább kolbásszal készítettük. A füstölt hús nagyobb kincs volt. Kolbászból jóval kevesebb is elég volt, s mégis jó ízt adott. Általában úgy főztük, hogy mindenkire 2 darabka kolbászt számítottunk.

Mire lesz szükség a savanyú bableves kolbásszal recept elkészítéséhez:

Hozzávalók:

  • 1/2 kg füstölt, száraz kolbász feldarabolva,
  • 50 dkg tarkabab,
  • só,
  • néhány evőkanál ecet ízlés, és százalék szerint
  • pici őrölt kömény,
  • néhány babérlevél,
  • egy átlagos vöröshagyma,
  • 3-4 kanál liszt,
  • 2-3 evőkanál sertészsír(zsiradék,
  • 1 kávéskanál őrölt paprika (ha a kolbász jó paprikás volt, akkor ezt akár el is hagyta a nagyi, hisz a rántás, no meg a bab úgy is megadta a leves színét)

A bableves elkészítési módja a következő:

Előző este a babot megmossuk, beáztatjuk langyos vízbe.

Másnap aztán felrakjuk főni, nagyjából 3 liter vízben. Kicsivel lehet több is, hisz a bab beszívja egy részét, no meg el is fog belőle főni.
Sózzuk, fűszerezzük, de a paprikát még nem rakjuk bele.

Mikor már majdnem kész hozzáadjuk a feldarabolt kolbász, és most rakunk bele ecetet is.
Ezzel is főzzük még egy negyedórát.

Közben elkészítjük a rántást. Megtisztítjuk a hagymát, nagyon apróra vágjuk, s a felhevített zsiradékon megpirítjuk a lisztet, beledobva a hagymát is. Zsemleszínűre pirítjuk.
Ha paprikát is rakunk bele, akkor itt az ideje – lehúzzuk a tűzről a rántást, és gyorsan belekavarjuk. Hideg vízzel engedjük fel állandó keverés mellett, majd a levesbe öntjük ha már sima, s kavargatjuk míg fel nem forr.

Ha egyet forrt el is készült. Aki akarja eheti tejfölösen, de ezt általában anélkül szokták.