Savanyú bableves füstölt hússal

savanyú bableves füstölthússal

A savanyú bableves füstölt hússal egy különlegesen finom fogás, ráadásul rendkívül tartalmas – ezért akár egytálételként is tekinthetünk rá. Főleg, ha úgy fogyasztjuk, mint őseink, akik a leveshez jókora kenyeret is ettek, vagy – burgonyát is főztek bele.

Természetesen nem csak füstölt húst rakhatunk bele, hanem száraz füstölt kolbászt is, nagyon hasonló lesz a végeredmény.

Először is el kell döntenünk, hogy simán babbal, vagy krumplival kiegészítve készítjük el. Ha csak babbal főzzük – akkor a legjobb, ha fél kilóval kezdünk neki.

Természetesen akkor, ha vagyunk rá elegen, vagy egy részét lefagyasztjuk. Ha csak egyszer ennénk, vagy nem vagyunk nagyétkűek, esetleg két emberre főzünk – akkor nyugodtan felezhetjük az adagot.

A savanyú bableves füstölt hússal hozzávalói –

  • 35 dkg szárazbab – libamáj, vagy tarkabab
  • negyed kiló sonka, vagy, füstölt húsdarab, esetleg füstölt száraz kolbász,
  • néhány babérlevél – mi sokat használunk, de állítólag elég bele 2-3
  • 3 gerezd fokhagyma,
  • 1 evőkanálnyi só,
  • 1 fej vöröshagyma,
  • 30 dkg tisztított burgonya,
  • 1 evőkanálnyi 10 százalékos ecet,
  • 2 kanálnyi zsiradék,
  • 2 kanálnyi liszt,
  • kávéskanálnyi fűszerpaprika
  • bors ízlés szerint – ha nem szeretjük, akkor elhagyható
  • 2 dl tej,
  • 3 dl tejföl,
    esetleg 1 kanálnyi liszt

A leves elkészítési módja –

  1. Előző este beáztatjuk a babot – így gyorsabban megfő, és a héja sem fog leválni főzés közben.
  2. Következő nap aztán elővesszük a füstölt húst, és a babbal, babérlevéllel, meg a fűszerekkel felrakjuk hogy főjön.
  3. Ha megfőtt a sonka kivesszük, felkockázzuk – majd visszarakjuk a babhoz, és teljesen megfőzzük. Megkóstoljuk, és ha már rágható, de éppen nem tökéletes – mehet bele a megtisztított, megmosott, felkockázott krumpli is.
  4. Ha netán nem most főzzük a sonkát, hanem maradékot szeretnénk hasznosítani, akkor a megfőzött babhoz adjuk, s amint összeforrtak a dolgok, a krumpli is megfőtt, akkor berántjuk az ételt.
  5. A zsiradékot felhevítjük, a lisztet kicsit megpirítjuk rajta, majd ha kész, akkor mehet bele a paprika, de ahogy összekevertük, már a tejet is hozzáadjuk. Keverünk egy evőkanálnyi a forró levesből is bele, majd ezt a masszát folytonos kutyulgatás mellett az összes levesbe öntjük. Megvárjuk míg felforr, aztán már el is készült.
  6. Tejfölre szedjük, vagy a tejfölt belekavarjuk -ez már a mi dolgunk. Olyan is van, aki a tejfölbe egy kanál lisztet tesz, és ezt is beleönti a levesbe ugyanolyan technikával, mint ahogy a tejes masszával tettük.