2024-05-23

Sárgatúró zöldfűszeresen

sárgatúró zöldfűszeresen

A sárgatúró egy kelet-magyarországi, főleg Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében ismert húsvéti finomság, bár manapság már kezdik más vidékeken is „felfedezni”.

Több változata ismert, valójában az alapon kívül úgy fűszerezzük, ahogy szeretnénk. Van, aki nem tudja elképzelni, hogy a sós kalács, sonka, tojás, saláta, vagy torma mellé édeskés sárgatúrót egyen – ők nyilván inkább előnyben részesítik a zöldfűszeres verziót.

Megjegyzem – vannak, akik kifejezetten szeretik a keverék ízeket. Szívesen eszik az édes kalácsot sózott vajjal, sonkával, tojással, csípős tormával. Ez amúgy igazából hasznos abban az értelemben, hogy az édes íz kiemeli a sósak ízét. És ez persze oda-vissza működik.

A zöldfűszeres verzióba azt tehetünk, amit kedvelünk. Mehet bele snidling, kapor, hagymazöld, zellerzöld, petrezselyemzöld, vagy más fűszernövény. Ez már teljesen rajtunk áll, és családunk ízlésén.

A sárgatúró zöldfűszeresen hozzávalói a következők –

 • 10 szép nagy tojás,
 • 1 liter tej, – mivel tojásonként 1 dl tejjel dolgozunk – ez alaprecept
 • 2 kiskanál só,
 • fehér bors, hogy ne nagyon látszódjanak a bors pöttyök
 • kevés cukor, – csak hogy kiemelje az ízeket
 • 1 csokor zöldpetrezselyem,
 • egy csokor kapor
 • és amit még szeretnénk

Az étel elkészítésének módja –

 1. Első lépésben a tejforraló lábast kiöblítjük vízzel, majd beleöntjük a tejet és felforraljuk. A tojásokat egyenként felütjük, majd ha az összes jó, akkor nagyjából felverjük. Hozzáadjuk a sót, borsot, a picurka cukrot, no meg a választott zöldfűszereket.
 2. A tej alatt a hőfokot visszavesszük, amint épp kifutni készül, és a kikevert tojásos fűszert nagyon lassan, állandó kevergetés mellett beleöntjük a tejbe.
 3. Utána addig főzzük lassan, nyugodtan, kavargatva, amíg csomóssá, túróssá nem válik. Egy időbe bele fog telni.
 4. Ha ez megtörtént, akkor előveszünk egy szitát, vagy szúrőt – lehetőleg nagyobb legyen – amit egy sűrű szövésű ruhával kibélelünk, s abba kanalazgatjuk át a zöldfűszeres tojásos tejet.
 5. Hagyjuk szépen lecsöpögni, majd amikor már ez nagyjából megtörtént, akkor az anyagot a túró felett összekötjük, és felakasztva még hagyjuk csöpögni egy edény felett. Másnapra már jó lesz.
 6. Kibontjuk, aztán egy tányérra rakva mehet is a hűtőbe. Lehűlve kitűnően szeletelhető. társaságában elfogyasztjuk.