Sárgatúró húsvétra

sárgatúró

A sárgatúró egy kelet-magyarországi, főleg görög katolikus vidéken ismert húsvéti finomság, amit van aki édesen, van aki sósan készít. Az alap mindkettőnél ugyanaz, pusztán az ízesítés a különbség.

Sonkához, tojáshoz, és a húsvéti, foszlós, sós kalácshoz szeletelve fogyasztják. Igazi különlegesség, ami esélyesen kóstolóját azonnal rabjává ejti.

Ráadásul elkészítése annyira egyszerű, hogy a kezdő konyhatündérek is brillírozhatnak vele – főleg ha kitalálnak valami egyedi ízesítést.

Szabolcs-Szatmár-Beregben húsvét vasárnap délelőttjén kosárba csomagolva, letakarva keszkenővel az asszonyok még a templomba is elviszik, és megszenteltetik a pappal a sonkával, kaláccsal, borral egyetemben.

Nagy becsben tartják – igazi ünnepi, és egyedi étel. Csak az övék – mások nem készítik – legfeljebb mostanság, hogy a net hírét viszi.

A sárgatúró hozzávalói –

 • 1 egész tojás 1 dl tej – no persze ennyiből nem érdemes készíteni. Általában egy család minimum 10 tojásból, s így 1 liter tejből készíti.
 • csipet só,
 • egy-két kanál cukor – ezt nekünk kell eldönteni, mennyire édesen szeretnénk enni
 • mehet bele vaníliáscukor, vagy akár valódi vanília is kikaparva,
 • és valamilyen aszalt gyümölcs, de ez egyáltalán nem kötelező – rajtunk áll hogy készítjük.

Elkészítésének módja a következő –

 1. Első lépésként felmelegítjük a tejet. Előtte a lábast öblítsük ki hideg vízzel, így nem fog lesülni benne a tojásos tej.
 2. Míg melegszik a tej – egyenként felütjük a tojásokat – ellenőrzendő, hogy mindegyik rendben van-e – majd egy csipet sóval, és a nekünk tetsző cukormennyiséggel, valamint a vaníliával összekeverjük.
 3. Ha a tej már jó meleg – nem engedjük felforrni, hanem visszavesszük a hőmérsékletet. Ekkor aztán a tojásos masszát szépen belecsurgatjuk a forró tejbe, közben állandóan kevergetjük, s utána is kavargatjuk addig, míg a tojás a tejben el nem kezd túrósodni. Érdekes, göbös lesz az állaga.
 4. Ekkor aztán előveszünk egy szitát, vagy egy nagyobb szúrőt – kibéleljük gézlappal, vagy tiszta konyharuhával, és ebbe szépen egy merőkanállal belemerjük a masszát. Egy nagyobb edény fölére rakjuk, s hagyjuk lecsöpögni.
 5. Ha nagyjából már lecsepegett, akkor bátran összeköthetjük a gézlapot, vagy ruhát, és felakasztjuk egy fakanál segítségével egy nagy lábas fölé.
 6. Másnapra jól lecsepeg, tényleg szinte már sajt-szerű lesz. Ha hűtőbe rakjuk, akkor másnapra nagyon jól szeletelhetővé válik.