
A salzburgi galuska különlegesen mutatós, finom desszert – melyet kis gyakorlattal bárki összeüthet viszonylag gyorsan. Túl sok hozzávaló sem szükséges, inkább egy kis önbizalom az elkészítéséhez. Hajlamosak vagyunk ugyanis azt hinni, hogyha valami ilyen szép, akkor biztos elkészítése egetverő nehézségekbe ütközik.
Hát – nem.
Most két receptet ismertetek – melyeknek végeredménye lényegében ugyanaz a látványos finomság lesz.
A salzburgi galuska hozzávalói –
- 5 dkg vaj
- 5 dl tej
- 10 dkg liszt
- 8 tojás
- 2 csomag vaníliás cukor
- csipet só
- 10 dkg vaj
- 7 tojásnak a sárgája
- 6 dkg cukor
- 7 tojás fehérje
Elkészítési módja a következő –
- Öt deka vajat, 5 deci tejet, 10 deka lisztet folytonos keverés mellett megfőzünk. A tűzről levéve belekeverünk lassacskán 8 tojást, egy kanál vaníliás cukrot és csipetnyi sót.
- Kanállal galuskákat szaggatunk belőle és befőzzük másfélliter tejbe, mintha madártejet főznénk. Ha megfőtt – szitára téve, lecsurgatjuk róla a tejet.
- Tíz deka vajból, 7 tojássárgájából, 7 deka cukorból és a tojások felvert fehérjéből krémet keverünk.
- Tűzálló edény aljára kenünk egy réteget a krémből, erre ráborítjuk a kiszaggatott galuskákat s végül megint egy réteg krém következik, félóráig sütjük, lassútűz mellett. A végeredmény rendkívül mutatós lesz.
Galuska második recept –
- Hat deka lisztből 2 deka vajjal világos rántás szerű masszát készítünk. Fölengedjük 2 dl tejjel, majd felforraljuk. Addig kell főzni, míg a kanálról leválik a massza.
- Ekkor levesszük a tűzről egyenként szépen belekeverünk 4 tojás sárgáját, 2 evőkanálnyi cukrot, kis vaníliát, csipetnyi sót, s végül hozzáadjuk a tojások fehérjéjének habját is.
- Ezt összedolgozzuk, majd a keverékből kis galuskákat szaggatunk 1 liter forrásban lévő tejbe. Egyszerre csak 6 galuskát szaggassunk, így elkerülhetjük, hogy a tej ne lobogva forrjon.
- Lyukas kanállal megfordítjuk a habgaluskát, s mikor az összes kifőtt elkészítjük a következő krémet.
- 6 dkg vajat habosra keverünk 4 tojásnak a sárgájával és 4 evőkanálnyi cukorral. Összekeverjük 1 kávéskanálnyi liszttel és a tojások habbá vert fehérjével.
- Vajjal kikent tűzálló edény aljára öntjük nagyjából a felét a krémnek, erre ráhelyezzük a galuskákat (főzhetjük amúgy nagyobb is őket, csak nagy odafigyeléssel).
- Ennek tetejére pedig ráöntjük a többi krémet is.
- Berakjuk előmelegített, közepesen meleg sütőbe, s nagyjából fél órát sütjük 140-160 fokon.