2024-02-23

Nagyi-féle saláta receptek

A saláta receptek is változnak idővel, mint minden a világon. Egy dolog örök, hogy finomak...

Nyers- és főtt tojásos tartárral

Van olyan régi saláta, amit ma már nem igazán készítünk, de van olyan is, amit viszonylag gyakran – csak legfeljebb nem pont ilyen összetételben. A saláta receptek közül az orosz salátánál a hering régen pácolt volt, azzal bíbelődtek. Mára ez leegyszerűsödött.

De nézzük a mellébeszélés helyett inkább a recepteket!

Régi orosz saláta – Tizenkét kiflikrumpli, két tisztított zellert sós vízben puhára főzünk, a burgonyákat meghámozzuk és a zellerrel együtt kiskockákra vágjuk. Hozzáadunk egy-két reszelt almát (csíkokra reszelve, nem pépesre), picit meglocsoljuk citromlével.


Egy hering konzervet kibontunk, tartalmát enyhén ecetes vízbe rakjuk pár órára.


4 kemény tojásnak a fehérjét teljesen apróra vágjuk, és a felkockázott krumplira rakjuk, a konzerv, immár savanykás halat vagy apróra vágjuk, vagy szétnyomjuk – és a saláta alaphoz keverjük.


Tartármártás elkészítése a francia saláta alatt.

A régi saláta receptek kicsit másak, mint a mostaniak

Nagyi franciasalátája


Egypár kifli krumplit megfőzünk héjában, aztán megtisztítjuk és apró kockákra vágjuk. Egy -két jókora fej sárgarépát, petrezselymet megtisztítunk, megfőzzük fél zellerrel.


Megpárolunk 1/4 kg. zöldborsót.
Keményre főzünk néhány tojást, felkockázunk 3-4 ecetes uborkát, és ugyanennyi héj nélküli almát.


Salátás tálba rakjuk az egészet, parányit megsózzuk, és összekavarjuk lazán, és hagyjuk hűlni.

Közben elkészítjük a tartármártást, amiből néhány kanállal rakunk a salátára

A tatármártás készítésének többféle változata van. Egyikben több az olaj, másikban több a tojás. Egyik nyers tojásból készül, másik meg főtt keménytojásból. Egyikbe borsot is teszünk, másikba nem. Van olyan, amelyikbe tejföl is kell, míg másikba vajat keverünk.


Mindenesetre egészen friss tojás és nagyon finom, tisztaízű olívaolaj kell hozzá.
Íme itt az egyik, nyers tojásos módszer (lentebb a főtt tojásos is megtalálható, az biztonságosabb):


Porcelán, vagy üvegtálban habverővel, vagy főzőkanállal öt tojássárgáját keverünk el, kevés törött borssal és közben, eleinte cseppenként, később is lassanként (hát igen, rengeteg olajjal jár eredetileg ) 5 deci olajat öntünk hozzá, időnként egy-egy kiskanálnyi citromlével (összesen legfeljebb hárommal) hígítva.


Ha az olajat már mind beöntöttük s az egészet nagyon jól elkevertük, készen van a majonéz, amelyből oly módon lesz tatármártás, hogy egy evőkanálnyi francia mustárt, majd ugyanennyi tejfölt, ezután 1 deci jó, fehér asztali bort(gyermek esetén simán elhagyható), egy evőkanál porcukrot, még egy kis sót és esetleg még egy kevés töröttborsot is keverünk hozzá.


Legfontosabb, hogy mindent csak egymás után, és ne egyszerre tegyünk bele, és hogy mindent nagyon jól elkeverjünk.

Főtt, kemény tojásból ugyanígy készül – csak a tojás sárgáját használjuk fel hozzá, és először pépesre át kell törni. Amúgy minden azonos. És senki nem mondja meg, hogy nyers tojásból készült, vagy főttből. Az olajmennyiséget manapság már kicsit visszafogjuk.

A mai saláta receptek elkészítése kicsit gyorsabb, egyszerűbb, és a kész termékekkel szerencsénk is van.

Fotó: Wikipédia Xia C.C. lincence