
Saláta öntet receptek
Saláta nincs saláta öntet nélkül. Ahhoz pedig saláta öntet recept is kell – no meg néha néhány egyéni ötlet.
Hisz bármivel ízesíthetjük a zöldséget-gyümölcsöt, húst – a lényeg hogy a két íz harmonizáljon egymással.
Egy biztos, hogy kesernyés ízt és savanyút nem vegyítünk.
Nézzük az első néhányat, ezek célzottan bizonyos zöldségfélére az igaziak
Zöldsaláta öntet: Hat evőkanál olíva olaj, 2 evőkanál ecet, vagy citromlé, egy kis bors és kevés paprika jól alaposan kikeverve.
Paradicsom öntet: Hat evőkanál olaj, 3 evőkanál ecet, vagy citromlé, só és cukor, bors és paprika, egy evőkanál összevágott ecetes uborka, petrezselyemzöld és felaprózott zöldpaprika.
Őszibarackra és körtére való: Hat evőkanál olaj, két evőkanál citromlé, pici só, és két evőkanál darált dió.
Hideg bárány apróhús dresszing: Hat evőkanál olaj, két evőkanál citromlé, só, bors, paprika, fél kanál Worcester-mártás és egy evőkanál fodormenta.
Most egy majonéz dúsító szósz következik
Kulisz (majonézhez): 50 g étolaj, 10 dkg búzaliszt, 1 /2 liter víz.
A lisztet világosra pirítjuk az olajon, majd a forró vizet erős keverés közben habverővel beledolgozzuk. Az egészet újra átforraljuk, és miután a felszínt
kevés vízzel meglocsoltuk, az egészet hagyjuk kihűlni
És két érdekes majonéz típus
Túrómajonéz: 125 g sovány tehéntúró, 100 g étolaj, só, cukor, sárgarépalé a megfestéshez, Worcester-szósz.
A túrót egy kevés sóval simára keverjük, cseppenként belekeverjük az olajat, megízleljük, majd a sárgarépalével megfestjük.
Zöld fűszereket, paradicsom- vagy paprikaszeleteket, mustárt, fűszerpaprikát, tormát, dióbelet stb. adjunk hozzá.
Andalúziai majonézmártás 10 dkg majonéz, 15 g paradicsom, 1 dkg csípős pepperoni paprika
A majonézt kb. harmadannyi kulisszal (2. recept) kiegészítjük és összekeverjük a lehámozott paradicsomszeletekkel és pepperoni csíkokkal. .
Jöjjön most 8 saláta dresszing
Mustáros öntet – 1 rész salátaolajat 1 rész citromlével, egy csipet sóval és fehérborssal jól összekeverünk.
Almalés öntet – 1 rész salátaolajat 1 rész citromlével, 1 rész almalével, pici cukorral, egy csipet sóval és fehérborssal jól összekeverünk. Apróra vágott zöld fűszereket és apróra vágott hagymát keverünk bele.
Tejszínes dresszing – 80 százaléknyi tejszínt jól összekeverünk 20 százaléknyi citromlével, egy kevés sóval és fehérborssal. Tetszés szerint megízesítjük cukorral, hogy pikáns íze legyen.
Zöld fűszereket vagy nagyon finomra vágott hagymát keverünk bele.
Személyenként 2 cl tejszínnel dolgozunk.
Tejföllel készül – A tejfölt jól összekeverjük egy kevés sóval és fehérborssal, egy evőkanálnyi citromlével. Tetszés szerint ízesítjük cukorral.
Adagonként 3 cl tejfölt használunk.
Aludttej alapú– 4 rész aludttejet jól összekeverünk 2 rész salátaolajjal vagy majonézzel, egy kevés sóval és fehér borssal.
Tetszés szerint ízesítjük cukorral, zöld fűszerekkel vagy hagymával.
1 személyre 3 cent aludttejet használunk fel.
Természetesen joghurt is megteszi aludttej helyett, de akkor egy pici citromlével savanyítjuk.
Tojásos öntet – Hozzávalók: 1tojás, 25 g étolaj, só, ecet, mustár, bors, 1/2 dl aludttej, joghurt, almalé.
A tojást keményre főzzük, a sárgáját pépesítjük és olajjal elkeverjük.
Megfűszerezzük, és joghurttal, aludttejjel vagy almalével összekeverjük.
A tojásfehérjét apróra vágjuk és belekeverjük.
Nagyon finomra vágott hagymát vagy zöld fűszereket adunk hozzá.
Paradicsomos dresszing – 1 rész áttört paradicsomot 1 rész citromlével, 2 rész salátaolajjal, egy kevés sóval, cukorral és borssal jól összekeverünk.
1 adaghoz 1 mokkáskanálnyi áttört paradicsomot használunk fel.
Metélőhagymát vagy nagyon finomra vágott hagymát keverünk bele.
Túrós öntet – 1 rész tehéntúrót összekeverünk 2 rész aludttejjel vagy íróval, joghurttal vagy tejjel, 1 rész salátaolajjal, egy kevés sóval, cukorral és fehérborssal.
1 adaghoz 1 dkg túrót használunk fel.
Ízesíthetjük csak citromlével, bár a túróban, az aludttejben, az íróban levő sav elegendő.
Zöld fűszereket vagy nagyon finomra vágott hagymát adunk bele.
Utolsóknak pedig egy saláta öntet, és egy mártás
Majonézes túrós öntet – 1 rész tehéntúrót összekeverünk 2 rész aludttejjel, 1 rész majonézzel, kis sóval, cukorral és fehér borssal.
1 adaghoz 1 dkg túrót használunk.
Zöld fűszereket vagy nagyon apróra vágott hagymát rakunk bele.
Remulád mártás – Hozzávalók – 50 g majonéz, 15 g hagyma, 5 g kapribogyó, 10 g zöld fűszer, 10 g csemegeuborka.
A hagymát finom kockákra vágjuk, a zöld fűszereket, a kapribogyót és a csemegeuborkát finomra felaprítjuk, és belekeverjük a majonézbe.
A remulád mártáshoz 2,5 dl tejfölt vagy keményre felvert, cukor nélküli tejszínt is adhatunk, esetleg harmadrész kuliszt, melynek receptje a előrébb van leírva.
Valójában nagyon egyszerűen elkészíthető saláta öntet gyűjteményt hoztunk össze, de ennek a finomságnak pont ez a lényeg. Egyszerűség és ízkiemelés, tökéletesítés.
Fotó: Pixabay