Sakktorta recept

sakktorta recept

A sakktorta egy kifejezetten mutatós sütemény, és persze nem csak jól néz ki, hanem finom is.

És még elismeréseket is leakaszthatunk, ha elkészítjük, mert biztos lesz olyan rokon, ismerős, aki felteszi a kérdést: Hát ezt a csodát hogy sütötted? Hogy lett ilyen „kockás” az egész?

Akkor ejtjük igazán gondolkodóba őket, ha ráadásul olyan széles szeleteket vágunk belőle, mint amilyen széles hasábokból állítottuk össze a tortánkat.

Úgy fog hatni valóban, hogy egy az egyben kockákból készült….

Nézzük a sakktorta hozzávalóit –

A sárga piskótához:

  • öt tojás,
  • 5 evőkanál liszt,
  • 5 evőkanál cukor,
  • pici sütőpor – de anélkül is jó lesz, ha rendesen felverjük

A barna piskótához:

  • 5 tojás,
  • 4 evőkanál liszt,
  • 1 evőkanál kakaó,
  • 5 evőkanál cukor,
  • pici sütőpor, ha ragaszkodunk hozzá

A krémhez:

  • 1 vaníliás puding,
  • 5 dl tej,
  • 25 dkg vaj,
  • 5 evőkanál cukor.
  • A tepsi előkészítéséhez zsír és liszt – vagy sütőpapír

Ha több krémet akarunk belerakni, akkor növeljük az adagokat.

A torta elkészítésének módja –

  1. Először a sárga piskótát sütjük meg, a tojásokat szétválasztjuk.
  2. A fehérjét kemény habbá a fele cukorral, másik felét a tojások sárgájával kikeverjük, majd úgy, mint minden pás piskókánál összekeverjük a két anyagot, majd beleszitáljuk a liszttel elvert sütőport is.
  3. Óvatosan belekeverjük, hogy ne törjük össze a habot.
  4. Kizsírozott, vagy sütőpapírral bélelt tepsibe borítjuk, és előmelegített sütőben (180 fok) 20-25 perc alatt megsütjük.
  5. A barna piskótához szintén elkészítjük a tojásfehérje habot, és kikeverjük a maradék cukrot a sárgájával, aztán a két masszát összekavarjuk óvatosan, és itt a liszttel, és sütőporral elkevert kakaót szitáljuk bele.
  6. Óvatosan átkavarjuk, és mehet ez is a sütőpapíros tepsibe, és persze a 180 fokos, előmelegített sütőbe.
  7. Ha megsült, akkor kivesszük, lehúzzuk róla a papírt, és hagyjuk kihűlni.

Míg hűl, addig elkészítjük a krémet.

  1. A pudingport cukorral és tejjel simára keverjük, közben már a tűzhelyen van a tej nagy része.
  2. Aztán mikor már bőrösödik, egy kicsit hozzáöntünk a kikevert pudinghoz, és állandó kavarás mellett belefőzzük a tejbe. Sűrű pudingot készítünk belőle.
  3. Ha meghűl, akkor hozzákeverjük a laza, langyos margarint, vagy vajat. Alaposan dolgozzuk meg, szép sima legyen.

    Mindkét piskótát két centis csíkokra vágjuk, de először a felső oldalát lekenjük krémmel. Ezért jó, ha lapos tepsiben készítjük, ne legyen magas.
  4. Legjobb, ha egy közepes mélytepsiben készítjük a tortát. És nem árt, ha előtte egy sütőpapírral ezt is kibéleljük, könnyebb lesz utána kivenni is, főleg ha a sütőpapír akkor lesz, hogy két oldalára lelóg.
  5. A tepsibe lerakjuk a két centis csíkokat úgy, hogy egymást érjék a krém és tészta.
  6. Aztán megkenjük a tetejét, és jöhet a következő 2 centis csíkok lerakása. kakaósra fehér, fehér piskótára kakaós. Így végig. Mindaddig rakosgatjuk a csíkokat, míg a piskóta tortánk teljesen ki nem tölti a kis tepsit.
  7. Berakjuk dermedni cseppet a hűtőbe, majd tálcára kiborítjuk, lehúzzuk a sütőpapírt, és vékonyan bekenjük a krémmel.
  8. Ha már nem maradt, akkor felverünk egy kis tejszínt, elkenjük rajta, majd kakaóval beszórjuk a tetejét, ha tudjuk az oldalát is.
  9. De készíthetünk erre a célra vajas krémet is, a lényeg hogy rá tudjon tapadni a rászórt kakaó.
  10. Ha a porkakaót nem szeretjük, akkor tökéletesen megfelel erre a célra a csokis tortadara.
  11. Ha 2 centis szeleteket vágunk (pontosabban olyan széleseket kell, mint amilyen magas a piskótánk), akkor nagyon szép kockás sakktorta szeletünk lesz.