
Régi recept új bundában 🙂
Akkoriban felhasítottuk a virslit, beletűztünk egy keskeny szelet Trappista sajtot, aztán mehetett be a sütőbe, később a mikróba. Mire a sajt megolvadt, sütő esetén egy cseppet megpirult, addigra a virsli is átmelegedett. De ha panírozzuk, bundázzuk – vagyis a sajtos virsli rántva készül – még finomabb eredményt kapunk.
Később aztán – mert milyen a magyar ember – tovább gondolta az egészet, s úgy döntött: ezt bizony rántani is lehetne… Hisz mi mindent kirántunk.
Akkor miért ne rántanánk ki a virslit is?
Eleinte nem sikerült tökéletesre, hisz a sajt kifolyt a panírból. Később aztán rájöttek a megoldásra.
Nem árt kétszer panírozni – úgy mint a rántott sajtot – mert akkor nem folyik ki a sajt olyan könnyen.
Tehát először liszt tojás, majd megint liszt tojás, s utána a morzsa.
Mik a sajtos rántott virsli hozzávalói?
Hozzávalók:
- 10 db vastagabb, jó minőségű virsli, szuper hozzá annak a gyártónak a virslije, aki a nagyon kedvelt, nagyon drága nemespenészes magyar szalámit is gyártja… 🙂
- 20-25 dkg sajt – lehet füstölt is
- 2 tojás
- liszt
- zsemlemorzsa
- olaj
Elkészítése:
- A virsliket majdnem végig vágjuk, úgy, hogy az elején és a végén nagyjából egy centi maradjon épen.
- Abba belemélyesztünk egy nagyjából egy centi széles, 2 mm átmérőjű sajtszeletet. Ha kis darabot vettünk, nem gond, több kisebb darabból is simán végig rakható.
- Sőt – akár reszelt sajt is alkalmas a mutatványra.
- Ha a töltéssel elkészültünk, akkor a fentebb leírt módon bepanírozzuk a virsliket.
- A rántott virsli gyors étel – nem kell vele sokáig vesződni.
- Frissen, melegen adjuk fel az asztalra, mert úgy az igazi, de persze hidegen is meg lehet enni.
Kisebb darabokban is készíthető, úgy olyan, mint egy rántott, sajtos koktélvirsli.