Sajtos virsli bundában

Virsli bundában

Sajtos virsli bundában – ami maga is sajtos. Igazi vendégváró csemege. Készíthetjük pogácsatésztával, de leveles vajas tésztával is.

Elsővel talán mutatósabb, másodikkal megszokottabb, s talán harmonikusabb.

A virsliket akár simán besodorhatjuk a tésztával, de csíkra vágva rátekerhetjük a tésztát – két végét lenyomva, hogy ne nyíljék fel.

De akár két oldalról rá is hajtogathatjuk a tésztát, mintha gyermeket pólyáznánk.

A lényeg, hogy a virsliket kopasszuk le – ehhez jobb a műbeles virsli.

Közepét hasítsuk fel a virsliknek, és rakjunk bele egyharmad szelet lapka sajtot, vagy saját magunk által méretre darabolt sajtot.

Ez után jöhet majd a bunda felvétele, vagyis a tészta „ráadása”. A végén pedig magát a sajtos bundás virslit is megszórjuk reszelt sajttal. Így lesz az igazi.

A sajtos bundás virsli hozzávalói –

  • 10 pár virsli,
  • 2 csomag készen kapható vajas pogácsa tészta, vagy vajas tészta – általunk készítettek is lehetnek
  • kevés vaj,
  • liszt,
  • 1 darab tojás.
  • 10 dkg sajt feldarabolva
  • 5-10 dkg sajt lereszelve

Készítési módja a következő –

  1. A virsliket megmossuk, leforrázzuk és gyors mozdulattal, vékonyan lerántjuk a héjukat.
  2. Középen ejtünk rajtuk egy hasítást, és a sajtdarabot belenyomjuk.
    A vajas tésztát lisztezett deszkán vékonyra kinyújtjuk, késsel kockákat szabdalunk.
    A virsliket belesodorjuk a tésztába.
  3. Helyette csíkokat is vághatunk, s betekerjük a sajtos virsliket úgy, hogy ne látszódjék ki belőle semmi.
  4. Vajazott, lisztezett sütőlapra rakjuk, felvert tojással vékonyan megkenjük, majd megszórjuk reszelt sajttal. és közepesen forró sütőben piros-barnára sütjük.
  5. (Vajas tészta készítése: 1 adag. Hozzávalók: 30 deka liszt, 12 deka vaj, 6 deka zsír, 2 tojás sárgája, 1 deka élesztő, kevés tejföl.
  6. A meglangyosított tejfölben felfuttatjuk az élesztőt. Ezután hozzáadjuk a többi megadott anyagot és jól ki dolgozzuk a tésztát. Félórás pihentetés mellett háromszor újra nyújtjuk, majd ismét pihentetjük egy félóráig.)