Retro receptek

Régi kedvelt, magyar receptek gyűjtőhelye – egy kis praktikával fűszerezve

Sajtos virsli bundában

Sajtos virsli bundában – ami maga is sajtos. Igazi vendégváró csemege. Készíthetjük pogácsatésztával, de leveles vajas tésztával is. Elsővel talán mutatósabb, másodikkal megszokottabb, s talán harmonikusabb.

A virsliket akár simán besodorhatjuk a tésztával, de csíkra vágva rátekerhetjük a tésztát – két végét lenyomva, hogy ne nyíljék fel. De akár két oldalról rá is hajtogathatjuk a tésztát, mintha gyermeket pólyáznánk.

A lényeg, hogy a virsliket kopasszuk le – ehhez jobb a műbeles virsli. Közepét hasítsuk fel a virsliknek, és rakjunk bele egyharmad szelet lapka sajtot, vagy saját magunk által méretre darabolt sajtot.

Ez után jöhet majd a bunda felvétele, vagyis a tészta „ráadása”. A végén pedig magát a sajtos bundás virslit is megszórjuk reszelt sajttal. Így lesz az igazi.

A sajtos bundás virsli hozzávalói –

10 pár virsli,
2 csomag készen kapható vajas pogácsa tészta, vagy vajas tészta – általunk készítettek is lehetnek
kevés vaj,
liszt,
1 darab tojás.

10 dkg sajt feldarabolva

5-10 dkg sajt lereszelve

Készítési módja a következő –

A virsliket megmossuk, leforrázzuk és gyors mozdulattal, vékonyan lerántjuk a héjukat. Középen ejtünk rajtuk egy hasítást, és a sajtdarabot belenyomjuk.
A vajas tésztát lisztezett deszkán vékonyra kinyújtjuk, késsel kockákat szabdalunk.
A virsliket belesodorjuk a tésztába.

Helyette csíkokat is vághatunk, s betekerjük a sajtos virsliket úgy, hogy ne látszódjék ki belőle semmi.
Vajazott, lisztezett sütőlapra rakjuk, felvert tojással vékonyan megkenjük, majd megszórjuk reszelt sajttal. és közepesen forró sütőben piros-barnára sütjük.
(Vajas tészta készítése: 1 adag. Hozzávalók: 30 deka liszt, 12 deka vaj, 6 deka zsír, 2 tojás sárgája, 1 deka élesztő, kevés tejföl. A meglangyosított tejfölben felfuttatjuk az élesztőt. Ezután hozzáadjuk a többi megadott anyagot és jól ki dolgozzuk a tésztát. Félórás pihentetés mellett háromszor újra nyújtjuk, majd ismét pihentetjük egy félóráig.)

Ha tetszett a sajtos virsli bundában recept, és szívesen olvasnál hasonlókat – látogass el Retro receptek oldalunkra! Amennyiben más retro témák is érdekelnek, úgy Retrográd oldalunkon a helyed! Fotó: Molnár R.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük