
Sajtos virsli bundában – ami maga is sajtos. Igazi vendégváró csemege. Készíthetjük pogácsatésztával, de leveles vajas tésztával is.
Elsővel talán mutatósabb, másodikkal megszokottabb, s talán harmonikusabb.
A virsliket akár simán besodorhatjuk a tésztával, de csíkra vágva rátekerhetjük a tésztát – két végét lenyomva, hogy ne nyíljék fel.
De akár két oldalról rá is hajtogathatjuk a tésztát, mintha gyermeket pólyáznánk.
A lényeg, hogy a virsliket kopasszuk le – ehhez jobb a műbeles virsli.
Közepét hasítsuk fel a virsliknek, és rakjunk bele egyharmad szelet lapka sajtot, vagy saját magunk által méretre darabolt sajtot.
Ez után jöhet majd a bunda felvétele, vagyis a tészta „ráadása”. A végén pedig magát a sajtos bundás virslit is megszórjuk reszelt sajttal. Így lesz az igazi.
A sajtos bundás virsli hozzávalói –
- 10 pár virsli,
- 2 csomag készen kapható vajas pogácsa tészta, vagy vajas tészta – általunk készítettek is lehetnek
- kevés vaj,
- liszt,
- 1 darab tojás.
- 10 dkg sajt feldarabolva
- 5-10 dkg sajt lereszelve
Készítési módja a következő –
- A virsliket megmossuk, leforrázzuk és gyors mozdulattal, vékonyan lerántjuk a héjukat.
- Középen ejtünk rajtuk egy hasítást, és a sajtdarabot belenyomjuk.
A vajas tésztát lisztezett deszkán vékonyra kinyújtjuk, késsel kockákat szabdalunk.
A virsliket belesodorjuk a tésztába. - Helyette csíkokat is vághatunk, s betekerjük a sajtos virsliket úgy, hogy ne látszódjék ki belőle semmi.
- Vajazott, lisztezett sütőlapra rakjuk, felvert tojással vékonyan megkenjük, majd megszórjuk reszelt sajttal. és közepesen forró sütőben piros-barnára sütjük.
- (Vajas tészta készítése: 1 adag. Hozzávalók: 30 deka liszt, 12 deka vaj, 6 deka zsír, 2 tojás sárgája, 1 deka élesztő, kevés tejföl.
- A meglangyosított tejfölben felfuttatjuk az élesztőt. Ezután hozzáadjuk a többi megadott anyagot és jól ki dolgozzuk a tésztát. Félórás pihentetés mellett háromszor újra nyújtjuk, majd ismét pihentetjük egy félóráig.)