Sonkás-sajtos párna

sonkás-sajtos párna

A sonkás-sajtos párna készülhet leveles tésztából, de az igazi, hogyha sós alaptésztából sütjük, mely amúgy túrós is…

Az alaptésztát érdemes nagyobb adagban összehozni, ugyanis jól fagyasztható, viszonylag gyorsan felolvad, utána pedig már nyújtható-tölthető is.

Nézzük, milyen hozzávalók szükségesek a sonkás-sajtos párna alaptésztájához –

Alaptészta –

  • 30 dkg liszt
  • 25 dkg margarin, vagy vaj
  • 25 dkg túró
  • 1 mokkáskanál sütőpor
  • 1 mokkáskanál só

A tészta összeállítása –

A margarint a túróval simára dolgozzuk, majd a liszttel, a sóval meg a sütőporral összegyúrjuk.

Cipóban, lisztezett műanyag fóliába csomagolva – egy-két órára a hűtőbe rakjuk pihenni. Felhasználáskor lisztezett deszkán dolgozunk vele.


Sajtos-sonkáspárnácskák tölteléke –

  • 20 dkg főtt, füstölt tarja,
  • 3 evőkanálnyi krémsajt,
  • 4 evőkanál reszelt ementáli, vagy Pannónia sajt

A tészta összeállításának módja –

  1. Egy adag sós alaptésztát, vagy leveles tésztát kiveszünk a hűtőből, majd lisztezett deszkán nagyjából fél centi vastagra kigyújtjuk.
  2. Ezután nagyjából 7 x7 centis kockákat vágunk belőle.
  3. A tarját jó apróra vágjuk, esetleg ledaráljuk, majd a krémsajttal és a reszelt sajttal alaposan összedolgozzuk.
  4. Minden négyszögletű tészta egyik felébe középtájon dió mennyiségű halmot rakunk a sonkás sajtból, majd átlósan, vagy épp keresztbe lehajtjuk, és széleit összenyomkodjuk.
  5. Tetejét lekenjük tojással, majd előmelegített sütőben 200 fokon 20-25 perc alatt készre sütjük.
  6. Frissen nagyon finom, mikróban felmelegítve teljes értékűen fogyasztható. No persze hidegen is igen finom.