Sajtos roló

sajtos roló

A sajtos roló egy olyan sós finomság, melyet még az is kedvel, aki amúgy a sós tésztákat a háta közepére kívánja. Elkészíthető bolti leveles tésztából, de otthon is előállíthatjuk a vajas tésztát hozzá. Úgy olcsóbb is, ráadásul tudjuk – miből készült…

Most még egyszer nem írom le a receptjét, ha valaki a házi mellett dönt, fenti sor béli linken megtalálja az ajánlásait.

A sajtos roló hozzávalói a következők –

  • 1/2 kg vajas tészta
  • pici liszt majd alálisztezni
  • a tészta kenéséhez 1 db tojás

Töltelék hozzávalói –

  • 2 dl tejszín
  • 3 evőkanál liszt
  • 10 dkg reszelt sajt (ha markánsabb ízű, mint a Trappista – az nyert ügy
  • nagyjából mokkáskanálnyi só, de kóstolni kell, mindenkinek más a szájíze
  • picurka őrölt bors
  • 10 dkg teavaj
  • 10 dkg jó minőségű krémsajt – ne legyen folyós. Ha nincs ilyen, akkor jó a reszelt sajt is alaposan összekeverve egy kis vajjal.

Elkészítési módja a következő –

  1. A tésztát lisztezett deszkán kinyújtjuk téglalapnak, és jó ujjnyi széles csíkokat vágunk belőle. Ha jól nyújtottuk, akkor úgy 12 csíkunk lesz belőle. Ez azt jelenti, hogy ennyi habrolónk lesz.
  2. A habroló formán a szélesebb végén kezdjük tekerni, és a vége előtt legalább egy centivel álljunk le a tekeréssel.
  3. A tészták tetejét és oldalát felvert tojással lekenjük, és sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk. Egyszerre meg tudjuk sütni a 12 db-ot.
  4. Előmelegített sütőben nagyjából negyedóra alatt elkészülnek 200-220 fokon. (zsíros tészta, magasabb hőfok kell) – Ha kisült, kihúzzuk belőle a habroló formát.
  5. Elkészítjük a tölteléket. Előveszünk egy kislábast, és beleöntjük a tejszínt (vagy tejet).
  6. Hozzáadjuk a lereszelt sajtot, meg a lisztet, picit sózzuk, megszórjuk parányi borssal, és folytonos kevergetés mellett takarékon besűrítjük. Akkor lesz jó, amikor elkezd leválni a kislábas faláról. Lerakjuk hűlni.
  7. Aztán nagyon alaposan kikeverjük teljesen habosra. Hozzáadjuk a vajat, ami konyhamelegen várta sorsát, a krémsajtot is belerakjuk, vagy helyette a kikevert vajas sajtot.
  8. Előveszünk egy habzsákot és beletöltjük. Ennek híján egy kisebb műanyag zacskóba rakjuk a krémet, végét kivágjuk, és a szélesebb végéről az összes rolót megtöltjük a töltelékkel.
  9. Figyeljünk arra, hogy mindkét végén kicsit túlérjen a töltelék, hisz ezeket a részeket reszelt sajtba mártjuk, másképp nem tapadna fel rá a reszelt sajt.