2024-03-29

5 sajtos pogácsa recept

A sajtos pogácsa annyira finom, hogy általában azok is szeretik, akik amúgy a sósakért nem igazán rajonganak.

A sajtos pogácsa a sós sütemények egyik sztárja. Talán a legnagyobb. Kevés ember van, aki nem szereti még akkor is, ha amúgy az édes dolgokért rajong.
Minél markánsabb a sajt íze – annál különlegesebb lesz a végeredmény.
Nem árt sajtos pogácsa recept a fiókba.


Utolsó receptünk pedig egy igazi különlegesség – sódaras pogácsa, vagyis füstölt hús is kerül bele nem csak sajt.
Így, együtt…. igazán ütős a végeredmény. Érdemes kipróbálni – csalódni senki nem fog!


A receptek jó régiek, 90-100 évesek, még a nagyi füzetéből valók. Ha megjelent valami szimpatikus recept az újságban, akkor azt lejegyezték, és eltették a fiókba.

Egy egyszerű sajtos pogácsa recept kezdetnek….

Hozzávalók:

  • 45 deka liszt,
  • 25 deka margarin vagy vaj,
  • 1 deka élesztő,
  • 2 deci tejfel,
  • tojássárgája (a kenéshez),
  • só,
  • 10 deka reszelt sajt.

Az élesztőt tejben felfuttatjuk, majd az összes hozzávalót összegyúrjuk.
Háromszor kinyújtjuk és hajtogatjuk fél órai hűvös pihenővel.
Jó vastagra nyújtjuk(ujjnyi), pogácsaszaggatóval kiszúrjuk, tetejét paprikás tojássárgájával megkenjük és kisütjük.

Valami különlegesebb ízű sajtos pogácsa recept?

25 deka Ementáli sajtot megreszelünk, ugyanannyi vajat, negyedkiló lisztet, sót, két egész tojást három evőkanál tejföllel jól összegyúrjuk. Háromszor áthajtogatjuk, közben mindig negyedórát pihenni hagyjuk.
Ezután kinyújtjuk, pogácsákat vagy stanglikat formálunk belőle, tojássárgájával megkenjük s pirosra sütjük. Tetejét sajttal megszórhatjuk.

A parmezános pogácsa még különösebb….

20 deka lisztből, 20 deka vajból, 10 deka reszelt parmezánból, 10 deka reszelt ementáli sajtból, kis sóval, 1 késhegynyi szódabikarbónával és 4 tojássárgájával tésztát gyúrunk.
Ha nem áll össze, akkor adunk hozzá egy-két kanál tejfölt.
Jól kidolgozzuk, ujjnyi vastagra nyújtjuk, és kisebb pogácsaszaggatóval kiszúrjuk.
Vagy megkenjük őket sózott tojással, vagy pedig krémsajtot rakunk a tetejére, aztán mehetnek a közepesen meleg sütőbe.

Kukoricás-sajtos pogácsáról még sosem hallottam….

Pedig létezik….
Hozzávalók

  • 30 dkg kukorica liszt,
  • 12 dkg vaj
  • két dkg – egy deci tejben feloldott élesztő,
  • egy egész tojás,
  • pici só,
  • 8 deka reszelt sajt és
  • négy-öt evőkanálnyi tejföl.

25 dkg kukoricás lisztet és 12 dkg vajat összemorzsolunk, 2 dkg felkavart élesztővel, egy egész tojással, kevés sóval, 8 dkg reszelt sajttal és két veőkanálnyi tejföllel összegyúrjuk. Majd 15 percig hűvös helyen pihentetjük.


Utána elnyújtjuk ujjnyi vastagra és kiszaggatjuk.


Ha ezzel megvagyunk megkenjük tojással, rászórjuk a sajtot, és forró sütőben szép világosra sütjük.
A tészta stangli készítésére is kitűnő. Akkor a tojásra köménymagot szórunk.

Utolsó recept igazán ütős és laktató – nem csak sajtos pogácsa….

30 dkg lisztet 4 dkg vajjal, vagy margarinnal, esetleg 3 dkg zsírral – 2 tojásnak a sárgájával, 2 evőkanálnyi tejföllel, csipetnyi sóval, és 1 dl fehérborral alaposan összegyúrunk, és egészen vékonyra, késfok magasságúra kinyújtjuk.


Ledarálunk 30-40 dkg sódart, amit előzőleg kiáztattunk, majd szikkasztottunk, de sódar helyett más sovány füstölt húst is választhatunk.
A ledarált húst 15 dkg reszelt sajttal, no meg nagyjából 2 kanál tejföllel összekeverjük.


Fele tésztát lisztezett deszkán kinyújtjuk, és a sódaras masszából kis halmocskákat rakunk az egyik tésztára, mintha szilvás derelyét csinálnánk – csak most sűrűbben. Másik fele kinyújtott tésztát ráborítjuk, majd hozzá való pogácsaszaggatóval kiszúrjuk.


Megkenjük őket tojással, és forró sütőben megsütjük.
Nagyon tartalmas, nagyon ízes, finom tészta.

Ez utóbbi receptre emlékszem, valami fergeteges íze volt. Azt nem mondom, hogy fogyókúrás recept, de aki valami különlegességre vágyik, annak nagyon-nagyon megfelel.


Talán érdekesség, hogy egyszer „unokanapon” nem tudott mit adni nekünk – hónap vége volt. Ezért felment a padra, és lehozott egy darab sódart. Abból készített fasírtot.


Életemben olyan finom vagdaltat nem ettem. Fogalmam sincs hogy csinálta, de a legfontosabb biztos a házi füstölt sonka volt…. Olyat már nem lehet kapni.

Úgyhogy nem csak sajtos pogácsa volt az, amit sütni tudott…. De azért volt pár sajtos pogácsa recept a háznál.

Fotó: Pixabay