
A sajtos kosárka mutatós sütemény, és mivel nincs nagy mennyiségű sajtra szükség hozzá, akár egy kis maradékból is elkészíthető.
Süthető omlós tésztából(természetesen citrom nélkül), vagy akár házi, vagy bolti vajas tésztából is.
Nem egy bonyolult sütemény. Ha van otthon kosárformánk, akkor a leveles, vagy vajastésztával egyszerűen kibéleljük őket, ha nincs, akkor meg kisebb fánkszaggatóval, oldalát néhány helyen összecsípve kialakítjuk a kosárkákat.
A krém majd szépen kibéleli. Nem kell tökéletesnek lennie, ezt a tésztát a töltelék „viszi”.
Akár főzelékhez is fogyaszthatjuk mintha csak feltét lenne, no meg persze magában is.
A sajtos kosárka hozzávalói:
- Nagyjából fél liter tej
- 4 egész tojás
- 1 kávéskanál só
- 15 dkg reszelt sajt, lehet trappista is, de még jobb, ha valami markánsabb ízű
- 10 dkg liszt
- 1 tojás a kenéshez
- 5 dkg reszelt sajt a szóráshoz, ha lehet keményebb – ez utóbbit el is hagyhatjuk
Elkészítése:
- A tojást, sajtot, sót, tejet folytonosan kevergetve viszonylag alacsony hőfokon felfőzzük, majd mikor már egyenletes a massza, akkor a lisztet is hozzáadjuk, és készre főzzük. Közben persze kavargatva. Ez pár perc, az a lényeg, hogy a nyers liszt íze eltűnjék.
- Ezután hideg helyre tesszük, és hagyjuk kihűlni.
- Előveszünk egy fél kilós leveles tészta, vagy omlós tészta darabot, és kibéleljük vele a kosárkákat.
- A kibélelt formákba aztán mehet a töltelék. Ezt megtehetjük kiskanállal, de zacskóba töltve is, végét lecsípve. De tökéletesen megteszi a kanállal töltés is, sütés közben egyenlősödik.
- Tetejét lekenjük még egy kis maradék tojással, és megszórjuk a maradék reszelt sajttal. Ha nem akarjuk szórni, akkor ezt az adag sajtot is az elején beledolgozzuk a töltelékbe.
- Előmelegített sütőben sütjük, nagyjából 180 fokon.
Addig kell sütni, míg teteje pirosas színű nem lesz. Ekkor kap egy kis plusz ízt, amitől különlegesebb lesz az íze. Hideg, melegen is finom.