Sajtos képviselő fánk

sajtos képviselő fánk

Ez a tészta valahogy egyszerűen édes, így rögzült a köztudatban. Szinte elképzelhetetlen szóösszetétel a sajtos képviselő fánk. Pedig megérdemel egy kis figyelmet, mivel a sok édes sütemény melletti sósságával – üde színfolt lehet egy vendégváró asztalon.

Sokan idegenkednek a képviselő fánk sütéstől – mondván lehet, hogy összeesik, és akkor már dobhatjuk is ki. Vagy nem nő meg eléggé. Előfordulnak problémák – de ezeket ki lehet szűrni.

Nem kell nyitogatni a sütőt az első negyedórában, és akkor már nagy eséllyel sikeresek leszünk. Ha mégsem, akkor is felhasználható, hisz a tésztát el tudjuk vágni derékban, és akkor már tölthető. Ha túl tésztás maradt, akkor pedig a belsejéből kaparjunk kicsit ki, s mindjárt elfogadhatóbb lesz az állag.

A sajtos képviselő fánk hozzávalói –

A tésztához –

  • 2,5 dl tej,
  • 7 dkg vaj,
  • csipet só,
  • 14 dkg liszt,
  • 6 db tojássárgája.

A sajtkrém hozzávalói:

  • 6 db tojássárgája,
  • 25 dkg ementáli,
  • 10 dkg vaj,
  • 1 dl tejszín.

A tészta elkészítési módja most következik –

  1. A tejet a vajjal, kevés sóval felforraljuk. Hozzákeverjük a lisztet, és addig forraljuk, amíg az edény falától elválik.
  2. Ekkor a tűzről levesszük, tovább kevergetve – kihűtjük.
  3. Ha teljesen kihűlt, egyenként hozzákeverjük a 6 tojássárgáját. Habzsákba töltve, vagy hideg vízbe mártott evőkanál segítségével, kivajazott, lisztezett tepsibe halmozzuk.
  4. Előre felforrósított sütőbe — a sütés első percében —, maximális tűzzel, majd a további sütési idő alatt, közepes hőfokon sütjük. Ha megsült kihűtjük, tetejéről kis darabkát levágunk és a közepén képződött üreget sajtkrémmel betöltjük.
  5. A sajtkrém elkészítése: A 6 db tojássárgájából, 25 dkg ementálival, 10 dkg vajjal, 1 dl tejszínnel, vízgőz fölött sűrű krémet főzünk. Gyakran kevergetve lehűtjük, ha teljesen lehűlt, kemény tejszínhabbal fellazítjuk.