
Ez a tészta valahogy egyszerűen édes, így rögzült a köztudatban. Szinte elképzelhetetlen szóösszetétel a sajtos képviselő fánk. Pedig megérdemel egy kis figyelmet, mivel a sok édes sütemény melletti sósságával – üde színfolt lehet egy vendégváró asztalon.
Sokan idegenkednek a képviselő fánk sütéstől – mondván lehet, hogy összeesik, és akkor már dobhatjuk is ki. Vagy nem nő meg eléggé. Előfordulnak problémák – de ezeket ki lehet szűrni.
Nem kell nyitogatni a sütőt az első negyedórában, és akkor már nagy eséllyel sikeresek leszünk. Ha mégsem, akkor is felhasználható, hisz a tésztát el tudjuk vágni derékban, és akkor már tölthető. Ha túl tésztás maradt, akkor pedig a belsejéből kaparjunk kicsit ki, s mindjárt elfogadhatóbb lesz az állag.
A sajtos képviselő fánk hozzávalói –
A tésztához –
- 2,5 dl tej,
- 7 dkg vaj,
- csipet só,
- 14 dkg liszt,
- 6 db tojássárgája.
A sajtkrém hozzávalói:
- 6 db tojássárgája,
- 25 dkg ementáli,
- 10 dkg vaj,
- 1 dl tejszín.
A tészta elkészítési módja most következik –
- A tejet a vajjal, kevés sóval felforraljuk. Hozzákeverjük a lisztet, és addig forraljuk, amíg az edény falától elválik.
- Ekkor a tűzről levesszük, tovább kevergetve – kihűtjük.
- Ha teljesen kihűlt, egyenként hozzákeverjük a 6 tojássárgáját. Habzsákba töltve, vagy hideg vízbe mártott evőkanál segítségével, kivajazott, lisztezett tepsibe halmozzuk.
- Előre felforrósított sütőbe — a sütés első percében —, maximális tűzzel, majd a további sütési idő alatt, közepes hőfokon sütjük. Ha megsült kihűtjük, tetejéről kis darabkát levágunk és a közepén képződött üreget sajtkrémmel betöltjük.
- A sajtkrém elkészítése: A 6 db tojássárgájából, 25 dkg ementálival, 10 dkg vajjal, 1 dl tejszínnel, vízgőz fölött sűrű krémet főzünk. Gyakran kevergetve lehűtjük, ha teljesen lehűlt, kemény tejszínhabbal fellazítjuk.