
A sajtos csavart ropogós egy nagyon egyszerű tésztaféle. Összeállítása is könnyű, valójában előállítása is, mégis egy mutatós, és fölöttébb finom ropogtatni valót kapunk, mely vendégvárásra tökéletes.
Kevés alapanyagból sokat sütünk.
A sajtos csavart ropogós hozzávalói a következők
- 20 dkg liszt
- húsz dkg margarin
- 20 dkg reszelt sajt
- 5-6 centiliter (picivel több, mint fél deciliter) víz
- só ízlés szerint (elvileg a sajt is sós)
- bors ízlés szerint
- pici fűszerpaprika
- Tészta kenéséhez 1 tojás
A tészta összeállítása az alábbi módon történik
- A margarint a szokott módon a liszttel szétmorzsoljuk. A sajtot lereszeljük, azt is beleszórjuk, sót, borsot, pici csipet paprikát, majd az egészet a hideg vízzel gyorsan összegyúrjuk.
- Ha ezzel megvagyunk, akkor a tésztát egy órán át pihentetjük a hűtőben.
- Továbbiakban nyújtódeszkán dolgozunk.
- Picit meglisztezzük, s lehetőleg nagyjából 3 milliméter vastag téglalap alakúra nyújtjuk. Ha nem sikerül, akkor vágjuk téglalapra, a leeső részeket ismét összegyúrjuk, majd később azt is kinyújtjuk, felvágjuk, elkészítjük.
- Ha van derelyevágónk, akkor most jó szolgálatot tesz, ha nincs, akkor késsel vágjuk a tésztát. Bármelyik megoldást használjuk, vágás előtt lisztbe mártjuk.
Ujjnyi széles darabokat vágunk az egészből, majd ezeket a csíkokat 10 centisekre vágjuk. - Egy egy tésztadarab két végét megfogjuk. Egyik kezünkkel magunk fele, másik kezünkkel ellentétes irányban megcsavarjuk.
- Így egy egyszerű orsó formát kapunk.
Sütőpapírral kibélelt tepsibe rakjuk. Ha a tepsi tele lett, akkor egy tojást feltörünk, simára kikeverjük, pici sót is rakhatunk bele. Ezzel minden tészta tetejét lekenjük.
180 fokos, előmelegített sütőbe rakva max 10 percig sütjük. - Variálható egy kis köménymag szórással is. Ha nem szeretjük az egészet, akkor akár még a tésztába őrölt formában is rakhatunk egy kiskanállal. Különleges ízt ad.
Magyar Konyha 1993.december 1. Fotó: Budaházi