2024-05-21

Sajtos csavart ropogós

Sajtos csavart ropogós

A sajtos csavart ropogós egy nagyon egyszerű tésztaféle. Összeállítása is könnyű, valójában előállítása is, mégis egy mutatós, és fölöttébb finom ropogtatni valót kapunk, mely vendégvárásra tökéletes.


Kevés alapanyagból sokat sütünk.

A sajtos csavart ropogós hozzávalói a következők

 • 20 dkg liszt
 • húsz dkg margarin
 • 20 dkg reszelt sajt
 • 5-6 centiliter (picivel több, mint fél deciliter) víz
 • só ízlés szerint (elvileg a sajt is sós)
 • bors ízlés szerint
 • pici fűszerpaprika
 • Tészta kenéséhez 1 tojás

A tészta összeállítása az alábbi módon történik

 1. A margarint a szokott módon a liszttel szétmorzsoljuk. A sajtot lereszeljük, azt is beleszórjuk, sót, borsot, pici csipet paprikát, majd az egészet a hideg vízzel gyorsan összegyúrjuk.
 2. Ha ezzel megvagyunk, akkor a tésztát egy órán át pihentetjük a hűtőben.
 3. Továbbiakban nyújtódeszkán dolgozunk.
 4. Picit meglisztezzük, s lehetőleg nagyjából 3 milliméter vastag téglalap alakúra nyújtjuk. Ha nem sikerül, akkor vágjuk téglalapra, a leeső részeket ismét összegyúrjuk, majd később azt is kinyújtjuk, felvágjuk, elkészítjük.
 5. Ha van derelyevágónk, akkor most jó szolgálatot tesz, ha nincs, akkor késsel vágjuk a tésztát. Bármelyik megoldást használjuk, vágás előtt lisztbe mártjuk.
  Ujjnyi széles darabokat vágunk az egészből, majd ezeket a csíkokat 10 centisekre vágjuk.
 6. Egy egy tésztadarab két végét megfogjuk. Egyik kezünkkel magunk fele, másik kezünkkel ellentétes irányban megcsavarjuk.
 7. Így egy egyszerű orsó formát kapunk.
  Sütőpapírral kibélelt tepsibe rakjuk. Ha a tepsi tele lett, akkor egy tojást feltörünk, simára kikeverjük, pici sót is rakhatunk bele. Ezzel minden tészta tetejét lekenjük.
  180 fokos, előmelegített sütőbe rakva max 10 percig sütjük.
 8. Variálható egy kis köménymag szórással is. Ha nem szeretjük az egészet, akkor akár még a tésztába őrölt formában is rakhatunk egy kiskanállal. Különleges ízt ad.

Magyar Konyha 1993.december 1. Fotó: Budaházi