
A rozsdás hús recept valójában egy rendkívül egyszerű étel – kis gyakorlattal mindenki összedobja „pillanat alatt”. S mint minden egyszerű étel – a maga nemében nagyszerű is.
Semmi flanc, semmi hűbelebalázs – és mégis finomság kerül az asztalra. Megjegyzem – ez régi recept, nem mostani eljárás szerinti.
Egyetlen hátránya, hogy marhahúsból készül, ami manapság igencsak drága, ám nem kell hozzá több, mint személyenként 15-20 dkg.
És azért ilyen ételt nem szokás minden nap főzni, még ha könnyű is az elkészítés.
Szóval egy ünnepi asztalra manapság is felkerülhet ez az étel – különlegesebbé téve a menü sort.
A rozsdás hús recept alapján a következő összetevőkre lesz szükségünk –
- 1-2 kanál étolaj
- 1-2 kanál kristálycukor
- só
- fehérbors, vagy fekete – ízlés szerint
- burgonya, vagy zöldborsó (cukor,só,bors)
- esetleg sárgarépa – ehhez kanálnyi narancsszörp, szegfűbors
- 3-4 szelet marhacomb
- ha szeretjük – ételízesítő
Az étel elkészítési módja a következő –
- Az olajat felrakjuk melegedni, majd cukrot szórunk bele – karamellát készítünk. Ha szép világosbarna, akkor lehúzzuk, és hagyjuk kihűlni. Nem szabad sokáig hevíteni, mert még utánabarnul, márpedig ha túl barna lesz, akkor megkeseredik.
- Tetszés szerinti mennyiségű, nem kiklopfolt, átlagosan vastag marhacomb szeleteket helyezünk a karamelles lábosba, és megsózzuk őket. Ezután annyi melegvizet öntünk rá, hogy a hússzeleteket éppen ellepje. Amennyiben kedveljük az ételízesítőt, úgy most kell alkalmazni.
- Ha nem, akkor jöhet a só – ízlés szerint.
Takarékon főzzük, ha szükséges mindig kevés vizet pótolunk. Nem kell tőle félni, viszonylag gyorsan fog puhulni. - Ha már majdnem kész, akkor elérkezett az idő, hogy rá tegyük a borsot. A fehér bors (törött) jobb, mi azért a feketét kedveljük.
- Köretnek krumplipüré illik hozzá, de nagyon finom a zöldborsó, vagy cukorborsó sós vízben főzve, esetleg sárgarépa felkockázva. Isteni, ha a répa főzőlevébe rakunk egy kis narancs szörpöt.
- Nagyon passzol hozzá a vörösbor. A receptben jelzett karamellától nem kell félni, nem fog édesíteni. Csak kiemeli jobban a marhahús csodálatos ízét.