2024-05-21

Rozsdás hús recept

Rozsdás hús recept

A rozsdás hús recept valójában egy rendkívül egyszerű étel – kis gyakorlattal mindenki összedobja „pillanat alatt”. S mint minden egyszerű étel – a maga nemében nagyszerű is.

Semmi flanc, semmi hűbelebalázs – és mégis finomság kerül az asztalra.  Megjegyzem – ez régi recept, nem mostani eljárás szerinti.

Egyetlen hátránya, hogy marhahúsból készül, ami manapság igencsak drága, ám nem kell hozzá több, mint személyenként 15-20 dkg.

És azért ilyen ételt nem szokás minden nap főzni, még ha könnyű is az elkészítés.

Szóval egy ünnepi asztalra manapság is felkerülhet ez az étel – különlegesebbé téve a menü sort.

A rozsdás hús recept alapján a következő összetevőkre lesz szükségünk –
 • 1-2 kanál étolaj
 • 1-2 kanál kristálycukor
 • fehérbors, vagy fekete – ízlés szerint
 • burgonya, vagy zöldborsó (cukor,só,bors)
 • esetleg sárgarépa – ehhez kanálnyi narancsszörp, szegfűbors
 • 3-4 szelet marhacomb
 • ha szeretjük –  ételízesítő
Az étel elkészítési módja a következő –
 1. Az olajat felrakjuk melegedni, majd cukrot szórunk bele – karamellát készítünk. Ha szép világosbarna, akkor lehúzzuk, és hagyjuk kihűlni. Nem szabad sokáig hevíteni, mert még utánabarnul, márpedig ha túl barna lesz, akkor megkeseredik.
 2. Tetszés szerinti mennyiségű, nem kiklopfolt,  átlagosan vastag marhacomb szeleteket helyezünk a karamelles lábosba, és megsózzuk őket. Ezután annyi melegvizet öntünk rá, hogy a hússzeleteket éppen ellepje. Amennyiben kedveljük az ételízesítőt, úgy most kell alkalmazni.
 3. Ha nem, akkor jöhet a só – ízlés szerint.
  Takarékon főzzük, ha szükséges mindig kevés vizet pótolunk. Nem kell tőle félni, viszonylag gyorsan fog puhulni.
 4. Ha már majdnem kész, akkor elérkezett az idő, hogy rá tegyük a borsot. A fehér bors (törött) jobb, mi azért a feketét kedveljük.
 5. Köretnek krumplipüré illik hozzá, de nagyon finom a zöldborsó, vagy cukorborsó sós vízben főzve, esetleg sárgarépa felkockázva. Isteni, ha a répa főzőlevébe rakunk egy kis narancs szörpöt.
 6. Nagyon passzol hozzá a vörösbor. A receptben jelzett karamellától nem kell félni, nem fog édesíteni. Csak kiemeli jobban a marhahús csodálatos ízét.