
A rózsafánk egy alapvetően egyszerű, mégis nagyon mutatós zsírban, illetve zsiradékban sült sütemény, mely vendégvárásra is alkalmas.
Tésztája hasonló a csöröge fánkhoz, de nem hiába hívják rózsafánknak – formája a virághoz húz.
Tökéletesen passzol hozzá a baracklekvár, de persze mindenki úgy fogyasztja, ahogy tetszik. Vannak, akik tejszínhabbal szeretik.
A rózsafánk hozzávalói a következők –
- 60 dkg liszt
- mokkáskanálnyi só
- 5-6 db tojás
- porcukor és vanília
- sárgabarack lekvár
- olaj, vagy zsír a sütéshez
A tészta összeáállítása következik –
- Először egy tálban dolgozunk, hisz a tálat könnyebb takarítani, mint a nyújtódeszkát.
- A liszt közepébe lyukat kaparunk, a sót beleszórjuk, és egyenként beleütjük a tojásokat.
- Ezután lényegében főzni való tésztát készítünk. Kidolgozzuk szép simára, két darabba vágjuk, cipókat formálunk, aztán letesszük pihenni.
- Nagyjából negyedóra múlva az egyik csomót kisodorjuk, de nem annyira vékonyra, mint a levestésztát.
- Előveszünk három szaggatót. Az egyik akkora legyen, mint egy fánkszaggató, a másik nagyobb pogácsa, a harmadik pedig kisebb pogácsa méret.
- Mindegyikkel azonos számú kört vágunk.
- Most a körök szélét 0, 3, 6, 9 – nél bevagdossuk úgy, hogy a fele a tésztának vágás nélküli legyen. Egymásra rakjuk őket, mindegyik virágunk 3 tésztából fog állni. Alulra kerül egy nagyméretű.
- Most a közepét, ahol majd össze fogjuk nyomni pici felvert tojásfehérjével megkenjük. Mehet rá a következő – középső – méret, megint tojásfehérje középre, aztán legfelülre a legkisebb.
- Nem fontos, hogy a vágások egyvonalban legyenek. Még érdekesebb, ha nem egyformán illeszkednek. A tészta közepét, ahol a tojásfehérje van nyomjuk meg, hogy a lapok szépen összetapadjanak.
- Közben bő zsiradékot forrósítottunk – mintha fánkot sütnénk – és a kis fánkokat kisütjük. Jó, ha egyes szirmokat picit visszahajtjuk, meghúzzuk, összecsípjük, hogy ne legyenek egyformák – így sokkal szebb lesz a fánk.
- Még melegen megszórhatjuk vaníliás porcukorral, s közepére lekvárt rakunk.
- Különlegesebbé tehetjük, ha cukrot karamellizálunk szép világosra, és ezzel csíkozzuk meg a rózsákat.