2024-05-23

Röszti recept

röszti egy tányérban

A röszti eredetileg svájci étel, eredetileg Bern kanton gazdái fogyasztották, aztán fokozatosan elterjedt az egész országban, immár lényegében egész Európában ismerik.

Népszerűségének oka esélyesen egyszerűségében rejlik. Hisz kell hozzá nyers, vagy főtt burgonya, amit lereszelünk. Ez a legfontosabb alapanyag, ezen kívül ami nélkülözhetetlen – az a fűszer, meg a zsiradék.

Rakhatunk bele sajtot – tojást viszont nem szokás – itt, Magyarországon valahogy mégis.

Jó, ha só mellett borsozzuk is. És a lényeg, a szép pirosra sütés. Nagy lyukú reszelőn aprózzuk fel, majd a fűszerekkel összedolgozzuk, és seprenyőben sütjük ki szép pirosra.

Bár régen önálló fogás, reggeli volt – manapság általában más étel mellé adják, mint például spenót, vagy tükörtojás, esetleg valamiféle sonka.

A röszti hozzávalói –

  • 50 dkg burgonya
  • 2-3 átlagos tojás (ha autentikusak akarunk lenni, akkor tojást ne rakjunk bele)
  • só ízlés szerint
  • őrölt bors legalább egy késhegynyi
  • olaj, vagy zsír
  • reszelt sajt 15 dkg

Az étel elkészítésének módja –

  1. A burgonyát megmossuk, nem tisztítjuk meg, hanem héjában megfőzzük sós vízben (még jobb, ha nyersből készítjük), megtisztítjuk, majd hűlni hagyjuk. Ha kihűlt,
  2. akkor a nagyfokú almareszelőn lereszeljük. A (tojással), sóval, borssal összekeverjük, megkóstoljuk, hogy a fűszer elég-e, aztán serpenyőben mindkét oldalát szép
  3. pirosra sütjük. Lapáttal forgatjuk. Lehet belőle lepénykéket sütni, vagy nagy, lángos nagyságút is. Ha kisült, akkor még forrón reszelt sajttal is meghinthetjük. füstölt sajttal az igazi.
  4. Nyers krumpliból elkészítve az igazi, úgy jön ki úgy Istenigazából a burgonya finom íze.

Fotó: Pixabay