Rongyos pogácsa recept

rongyos-pogacsa

A rongyos pogácsa nem kifejezetten ismert, igazából ténylegesen alig lehet rákeresni, pedig egykor elég népszerű volt. Valahogy elfelejtődött.

Pedig minden jóval rendelkezik, amivel egy jófajta pogácsának kell. Krumplis, tehát puha, ráadásul foszlós. Hisz ezért „rongyos”. És valljuk be, ki ne szeretne egy omlós, foszlós pogácsát?

A receptben leírt hozzávalókból jókora adag lesz, de pár napig gond nélkül eltartható, mikróval kicsit felmelegítve olyan, mintha most vettük volna ki a sütőből.

Nézzük a rongyos pogácsa hozzávalóit –

 • 1 kg krumpli
 • 1/2 kg rétesliszt
 • 1,5 dl tej
 • kávéskanálnyi só
 • 1 tojás
 • 1 evőkanál zsír a tésztába
 • picurka kristálycukor
 • zsír a kenéshez

Elkészítése:

 1. A tésztához nem kell élesztő, de ha nagyon akarunk rakni bele, mert úgy gondoljuk – az javít rajta, akkor a gyúrás előtt 2 dekát morzsoljunk szét alaposan liszttel, s azt dolgozzuk bele.
 2. A pogácsa összeállításának menete –
 3. A krumplit megmossuk, megtisztítjuk, feldaraboljuk, majd enyhén sós vízben megfőzzük. Várjuk meg, míg majdnem teljesen meghűl, s csak akkor törjük meg.
 4. Ekkor jöhet a liszt, középre a tej, a só, tojás, és egy kanálnyi zsírt is rakunk bele, majd az egészet összegyúrjuk.
 5. Nem kell sokat dolgozni rajta – az a lényeg, hogy összeálljon.
 6. Ekkor aztán lisztezett deszkán kinyújtjuk, és megkenjük nekünk tetsző, a háztartásban fellelhető zsírral. Utána jön a hajtogatás. Jobbról befele, balról befele, fentről, majd alulról.
 7. Vagy ahogy nekünk tetszik. Az a lényeg, hogy utána egy tányéron elférő tésztánk legyen.
 8. Ezután lerakjuk pihenni hideg helyre. S ha eltelik félóra – jöhet az újabb forduló – nyújtás, hajtogatás, pihentetés. Ha van időnk ismételjük meg párszor, úgy lesz jó rongyos a pogácsánk.
 9. A végén aztán lisztezett deszkán kinyújtjuk 2-2,5 centiméter vastagra, megkenjük az egészet felvert tojással, egy-két percet várunk, és beirdaljuk a tetejét.
 10. Egy pohárral, vagy pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk az egészet, lehetőleg közben mindig formálgatva a szaggató alá a tésztát – így nem lesz leeső rész, nem kell utólag összegyúrni.
 11. A sütőt előmelegítjük, majd 180-190 fokon kisütjük a pogit.

  Mielőtt kivennénk, nézzük meg, hogy megsült-e már. Ha az alja megsült, aranybarna – a pogácsának tartása van, a teteje meg pirosas, akkor elkészült.
 12. De a legárulkodóbb az illat…
 13. Nem kell sütőpapír, nem kell kenés, nem ragad le, hisz zsíros tészta.