2024-03-28

Rongyos lángos

rongyos lángos

A rongyos lángos egy végtelenül egyszerű étel összetevőit tekintve. Alig kell hozzá valami. Liszt, víz, zsiradék, no meg só – esetleg szódabikarbóna.

Az kevés összetevő ellenére viszont frissen nagyon finom – kenyérpótlóként is fogyasztható S bár egykor magában, vagy fokhagymával bedörzsölve fogyasztották – bátran rakhatunk rá sajtot, tejfölt – igazi finomságot varázsolva belőle.

Van, ahol egy krumplit is főznek hozzá.

Akár héjában, akár tisztítva, kicsit sós vízben megfőzve, megtörve, hűlve adják a liszthez, s összedolgozzák a lentebb említett módon.

Ennek a módszernek az az előnye, hogy másnap is puha lesz a tészta, mint általában a burgonyával készült dolgoknál.

A rongyos lángos hozzávalói:

  • 40 dkg liszt,
  • 1/2 mokkáskanál szódabikarbóna,
  • egy jó csipet só,
  • 2,5 dl langyos víz
  • zsír a kenéshez,
  • zsiradék a sütéshez

Elkészítési módja a következő:

A liszthez hozzámorzsoljuk a szódabikarbónát, beleszórjuk a sót, majd a langyos vízzel jól összegyúrjuk. Szép, simára kidolgozzuk. Ezután lisztezett deszkára rakjuk, majd 10-12 cipót készítünk belőle.

Ezeket aztán kis golyókká formáljuk két tenyerünk között. Lerakjuk lisztezett deszkán pihenni, majd ismét lisztezett deszkán kicsit szétnyújtjuk – kör alakúra.

Majd két öklünket alátéve, a levegőben széjjel nyújtjuk őket.

Zsírt olvasztunk, s egyik oldalát a lepénynek megkenjük vele, majd felsodorjuk, mint amikor bejglit készítünk. Aztán pedig a rudat csigaalakba formázzuk.

Hogy később jól megmunkálható legyen – berakjuk őket hűlni a hűtőbe. Legalább negyedórát pihennie kell – így közte megdermed a zsír, nyújtható lesz.

Mikor már jó, akkor kivesszük, lisztezett deszkán kinyújtjuk kör alakra, aztán palacsintasütőben felhevített zsiradékban (lehet olaj is) mindkét oldalát megsütjük.