Roma babos tokány

roma babos tokány

A babos tokány egy régi rakott étel. Értelemszerűen kell hozzá hús, szárazbab, tejföl – és bizony kukoricakása. Ettől lesz még tartalmasabb. Ez utóbbiból viszont

kevésre lesz szükségünk, úgyhogy aki idegenkedik tőle – annak is szoktatásként jól jön.

Elég összetett étel, hisz el kell készíteni a lepirított húst, a babot is meg kell főzni, és még az egészet le is kell rakni, hogy utána a sütőben összerottyanthassuk. Ám

a végeredmény a fáradozásért biztosan kárpótol.

A roma babos tokány hozzávalói a következők:

  • 50 dkg sertéslapocka,
  • 50 dkg tarkabab,
  • egy szép fej vöröshagyma,
  • 1 kávéskanál fűszerpaprika,
  • só,
  • törött bors,
  • mokkáskanálnyi majoránna,
  • egy gerezd fokhagyma,
  • 2-3 deci tejföl vagy joghurt,
  • 3-4dkg kukoricakása.

Az étel elkészítésének módja:

  1. A megtisztított babot, amit előző este langyos vízben beáztattunk – gyengén sózott vízben puhára főzzük.
  2. A húst kisujjnyi darabokra vágjuk és megmossuk.
  3. Egy serpenyőben felhevített zsírban megpirítjuk a finomra vágott vöröshagymát és hozzáadjuk a megmosott húst majd azt is jól lepirítjuk. Összezúzott
  4. fokhagymával, majoránnával törött borssal ízesítjük, azután hozzákeverjük a pirospaprikát és annyi vizet öntünk rá, hogy a húst elfedje. Fedő alatt, gyakran keverve,
  5. puhára pároljuk a húst. Közben a babot is puhára főzzük.
  6. Egy mély tűzálló edénybe a következőképpen rakjuk le: először egy sor babot öntünk az edénybe lével együtt, de a lé nem lehet több, mint amennyi a babot ellepi. A babot meghintjük egy kis kukoricaliszttel.
  7. Jöhet rá egy sor hús. Ezt aztán megöntözzük tejföllel. Következik ismét egy sor bab, megöntözve tejföllel, majd ismét hús, kukoricakásával meghintve, újra bab és tejföl. Az étel tetején bab legyen.
  8. Ügyeljünk arra, hogy a lé, amely hús- és babléből és tejfölből áll, legalább egy ujjnyira elfedje az ételt. Jó meleg sütőben vagy kemencében félórát sütjük. Minél
  9. többször melegített a tokány, annál jobb ízű. Melegítésnél egy kis vizet, vagy tejfölt öntünk rá.
  10. Mint látszik a leírásból – ezt az ételt nagyobb mennyiségre találták ki. Az alaprecept másfél-két kiló húsról, és ugyanannyi babról szól. Más hozzávalók pedig arányosan „szaporítva”.
  11. Együtt elkészítve egyenesen fenséges.