
A babos tokány egy régi rakott étel. Értelemszerűen kell hozzá hús, szárazbab, tejföl – és bizony kukoricakása. Ettől lesz még tartalmasabb. Ez utóbbiból viszont
kevésre lesz szükségünk, úgyhogy aki idegenkedik tőle – annak is szoktatásként jól jön.
Elég összetett étel, hisz el kell készíteni a lepirított húst, a babot is meg kell főzni, és még az egészet le is kell rakni, hogy utána a sütőben összerottyanthassuk. Ám
a végeredmény a fáradozásért biztosan kárpótol.
A roma babos tokány hozzávalói a következők:
- 50 dkg sertéslapocka,
- 50 dkg tarkabab,
- egy szép fej vöröshagyma,
- 1 kávéskanál fűszerpaprika,
- só,
- törött bors,
- mokkáskanálnyi majoránna,
- egy gerezd fokhagyma,
- 2-3 deci tejföl vagy joghurt,
- 3-4dkg kukoricakása.
Az étel elkészítésének módja:
- A megtisztított babot, amit előző este langyos vízben beáztattunk – gyengén sózott vízben puhára főzzük.
- A húst kisujjnyi darabokra vágjuk és megmossuk.
- Egy serpenyőben felhevített zsírban megpirítjuk a finomra vágott vöröshagymát és hozzáadjuk a megmosott húst majd azt is jól lepirítjuk. Összezúzott
- fokhagymával, majoránnával törött borssal ízesítjük, azután hozzákeverjük a pirospaprikát és annyi vizet öntünk rá, hogy a húst elfedje. Fedő alatt, gyakran keverve,
- puhára pároljuk a húst. Közben a babot is puhára főzzük.
- Egy mély tűzálló edénybe a következőképpen rakjuk le: először egy sor babot öntünk az edénybe lével együtt, de a lé nem lehet több, mint amennyi a babot ellepi. A babot meghintjük egy kis kukoricaliszttel.
- Jöhet rá egy sor hús. Ezt aztán megöntözzük tejföllel. Következik ismét egy sor bab, megöntözve tejföllel, majd ismét hús, kukoricakásával meghintve, újra bab és tejföl. Az étel tetején bab legyen.
- Ügyeljünk arra, hogy a lé, amely hús- és babléből és tejfölből áll, legalább egy ujjnyira elfedje az ételt. Jó meleg sütőben vagy kemencében félórát sütjük. Minél
- többször melegített a tokány, annál jobb ízű. Melegítésnél egy kis vizet, vagy tejfölt öntünk rá.
- Mint látszik a leírásból – ezt az ételt nagyobb mennyiségre találták ki. Az alaprecept másfél-két kiló húsról, és ugyanannyi babról szól. Más hozzávalók pedig arányosan „szaporítva”.
- Együtt elkészítve egyenesen fenséges.