
A rizskoch minden óvodás kedvence, és az az étel, amit az iskolai menzán sem hagynak ott a gyerekek. Sőt, felnőttként is szívesen fogyasztják.
Ha nem egyhelyben ülsz egész nap, mozogsz eleget – büntetlenül elfogyaszthatsz belőle néhány szeletet. Mások meg azért, pusztán – mert szeretik. Ez is egy érv.
Érdemes belőle tepsinyit készíteni, egy komplettebb leves után külön fogásnak is megteszi, hisz tej-tojás-rizs együttese nagyon tápláló. S ha még egy kis baracklekvárral is lecsurgatjuk – az csak hasznára válhat.
Ha valaki óvatoskodik a cukorral, akkor csökkentheti az adagot, hisz a lekvár úgyis pótolja. De – édesítőszerrel is elkészíthető. Annak kiválasztása viszony abszolút egyedi, hisz mindenkinek más válik be – hogy ne érezzen mellékízt.
Hozzávalók:
- 20 dkg rizs
- 1 litertej
- kis víz
- pici só
- 4-5 tojás
- 20 dkg cukor
- 5 dkg vaj
- egy citrom héja, esetleg helyette vanília, vagy vaníliás cukor
- 10 dkg mazsola
A rizskoch készítése:
- A rizst a vízzel, és a pici sóval felforraljuk, hogy egy kicsit megdagadjon. Nem kell rá sokat tenni, talán egy centivel legyen magasabban a rizsnél. Ha már kezdi elfőni a vizet, akkor felöntjük a tejjel, hozzáadjuk a vaníliát, vagy citromhéjat, és felforraljuk.
- Ha már majdnem elfőtte a tejet is oldalra húzzuk, és félig-meddig lefedjük, hagy dagadjon még.
- A tojásokat kétfelé választjuk, a sárgájához hozzáadjuk a fele cukrot, másik felét a fehérjéhez. A sárgáját ugyanúgy kikeverjük, mintha piskótát készítenénk, és a fehérjét is alaposan fölverjük.
- Mikor már nem olyan forró a rizs, de még meleg – belekeverjük a vajat, elkavarjuk rendesen.
- A kifehéredett tojássárgájához hozzáadjuk a tojásfehérje habját, óvatosan beleforgatjuk, hozzáadjuk a mazsolát, aztán jöhet kanalanként bele a tejberizs. Átforgatjuk vele, aztán mehet a sütőbe.
- Egy közepes, mély tepsit kikenünk zsírral, és az egész masszát beleöntjük. Elsimítjuk, és 180 fokon jó félórát sütjük. Eleinte ne nyitogassuk.
- Tálalhatjuk a tepsivel együtt, de ki is boríthatjuk. Finom csak pici cukorral, de akár magában is, baracklekvárral viszont fenségesen jó.