Rizskoch-rizsfelfújt recept

Rizskoch sütemény porcukorral

A rizskoch minden óvodás kedvence, és az az étel, amit az iskolai menzán sem hagynak ott a gyerekek. Sőt, felnőttként is szívesen fogyasztják.

Ha nem egyhelyben ülsz egész nap, mozogsz eleget – büntetlenül elfogyaszthatsz belőle néhány szeletet. Mások meg azért, pusztán – mert szeretik. Ez is egy érv.

Érdemes belőle tepsinyit készíteni, egy komplettebb leves után külön fogásnak is megteszi, hisz tej-tojás-rizs együttese nagyon tápláló. S ha még egy kis baracklekvárral is lecsurgatjuk – az csak hasznára válhat.

Ha valaki óvatoskodik a cukorral, akkor csökkentheti az adagot, hisz a lekvár úgyis pótolja. De – édesítőszerrel is elkészíthető. Annak kiválasztása viszony abszolút egyedi, hisz mindenkinek más válik be – hogy ne érezzen mellékízt.

Hozzávalók:

  • 20 dkg rizs
  • 1 litertej
  • kis víz
  • pici só
  • 4-5 tojás
  • 20 dkg cukor
  • 5 dkg vaj
  • egy citrom héja, esetleg helyette vanília, vagy vaníliás cukor
  • 10 dkg mazsola

A rizskoch készítése:

  1. A rizst a vízzel, és a pici sóval felforraljuk, hogy egy kicsit megdagadjon. Nem kell rá sokat tenni, talán egy centivel legyen magasabban a rizsnél. Ha már kezdi elfőni a vizet, akkor felöntjük a tejjel, hozzáadjuk a vaníliát, vagy citromhéjat, és felforraljuk.
  2. Ha már majdnem elfőtte a tejet is oldalra húzzuk, és félig-meddig lefedjük, hagy dagadjon még.
  3. A tojásokat kétfelé választjuk, a sárgájához hozzáadjuk a fele cukrot, másik felét a fehérjéhez. A sárgáját ugyanúgy kikeverjük, mintha piskótát készítenénk, és a fehérjét is alaposan fölverjük.
  4. Mikor már nem olyan forró a rizs, de még meleg – belekeverjük a vajat, elkavarjuk rendesen.
  5. A kifehéredett tojássárgájához hozzáadjuk a tojásfehérje habját, óvatosan beleforgatjuk, hozzáadjuk a mazsolát, aztán jöhet kanalanként bele a tejberizs. Átforgatjuk vele, aztán mehet a sütőbe.
  6. Egy közepes, mély tepsit kikenünk zsírral, és az egész masszát beleöntjük. Elsimítjuk, és 180 fokon jó félórát sütjük. Eleinte ne nyitogassuk.
  7. Tálalhatjuk a tepsivel együtt, de ki is boríthatjuk. Finom csak pici cukorral, de akár magában is, baracklekvárral viszont fenségesen jó.