Retro receptek

Régi kedvelt, magyar receptek gyűjtőhelye – egy kis praktikával fűszerezve

Rizseshús

A rizseshús egy rendkívül egyszerűen elkészíthető második fogás – kevés fűszerrel, egyszerűségében mégis tökéletesen.

Elkészíthetjük simán rizzsel, és hússal – csak alapfűszerekkel, de akár egy kis zöldséget is rakhatunk hozzá, esetleg a húst paprikásan is készíthetjük, vagy ha szeretjük – zöldség helyett tehetünk az ételbe egy-két leveskockát, vagy házi ételízesítőt – rendkívül feldobja, csábító ízekkel tölti meg.

Bár el lehet készíteni 1 rész rizs – 1 rész hús arányban is (ha a szükség úgy hozza), ám 1:2-es elosztásból finomabb lesz az étel. Viszont ha felbontunk hozzá egy kis savanyúságot, akkor a viszonylag kevés hússal készült fogás is igen finom lesz.

A rizseshús hozzávalói –

1 kg sertés lapocka,

50 dkg rizs,

néhány szál átlagos sárgarépa,

2 vöröshagyma,

1-2 evőkanál sertészsír,

egy szép, nagy csomó petrezselyemzöld,

só,

őrölt bors.

Elkészítési módja a következő –

Ha a rizst kicsit paprikásnak akarjuk, akkor megtisztítjuk a vöröshagymát, apróra vágjuk. A sárgarépákat is lekaparjuk, megmossuk, felkockázzuk.

A lapockát kockára vágjuk – mintha pörköltet készítenénk.

Felrakjuk a hagymát egy kis zsiradékon pirulni, majd beledobjuk a húskockákat. Átkeverjük, megvárjuk míg fehéredik, aztán megszórjuk egy kis fűszerpaprikával. Mehet rá a só, a bors. Ismét megkavarjuk, aztán addig őzzük, pároljuk – míg meg nem puhul legalább 90 százalékban. Jól rágható legyen, de még nem vajpuha.

A petrezselyem zöldet is apróra felvágjuk. A vöröshagymát és a sárgarépát megtisztítjuk, a hússal együtt kisebb kockákra vágjuk.

A petrezselyemzöldet felaprítjuk.

Most egy lábasban zsiradékot hevítünk, belerakjuk a rizst, megfuttatjuk rajta. Mikor kezd üvegessé válni, akkor hozzáadjuk a sárgarépa kockákat, azzal is átkavarjuk. Picit – de csak kicsit – megsózzuk, rászórjuk a petrezselymet, azzal is megkavarjuk, majd felöntjük nagyjából másfélszer, kétszer annyi vízzel, mint amilyen vastagon a rizs volt.

Félig megfőzzük, aztán hozzáadjuk a pörköltöt, lazán átkavarjuk, de csak éppen hogy – ha kell utána fűszerezünk, aztán puhára főzzük.

Ettől egyszerűbb elkészítési mód, amikor a húst felkockázzuk, zsiradékon megfuttatjuk, sózzuk-borsozzuk, megpároljuk, utána pedig kicsit felsütjük. Belerakjuk a megmosott rizst, átkavarjuk, felengedjük – fűszerezzük, aztán készre főzzük. Ebbe a fajtába nyugodtan mehet ételízesítő is – amilyet szeretünk.

Természetesen ennek az ételnek is rengeteg elkészítési módja alakult ki az idők folyamán, de mindegyiknél a lényeg az, hogy a rizs és a kicsit zsíros hús valahogy tökéletesen kiegészíti egymást.

Ha tetszett a rizseshús recept, és szívesen olvasnál hasonlókat – látogass el Retro receptek oldalunkra! Amennyiben más retro témák is érdekelnek, úgy Retrográd.hu oldalunkon a helyed!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük