2024-07-12

Rizseshús

rizses hús

A rizseshús egy rendkívül egyszerűen elkészíthető második fogás – kevés fűszerrel, egyszerűségében mégis tökéletesen.

Elkészíthetjük simán rizzsel, és hússal – csak alapfűszerekkel, de akár egy kis zöldséget is rakhatunk hozzá, esetleg a húst paprikásan is készíthetjük, vagy ha szeretjük – zöldség helyett tehetünk az ételbe egy-két leveskockát, vagy házi ételízesítőt – rendkívül feldobja, csábító ízekkel tölti meg.

Bár el lehet készíteni 1 rész rizs – 1 rész hús arányban is (ha a szükség úgy hozza), ám 1:2-es elosztásból finomabb lesz az étel. Viszont ha felbontunk hozzá egy kis savanyúságot, akkor a viszonylag kevés hússal készült fogás is igen finom lesz.

A rizseshús hozzávalói –

 • 1 kg sertés lapocka,
 • 50 dkg rizs,
 • néhány szál átlagos sárgarépa,
 • 2 vöröshagyma,
 • 1-2 evőkanál sertészsír,
 • egy szép, nagy csomó petrezselyemzöld,
 • só,
 • őrölt bors.

Elkészítési módja a következő –

 1. Ha a rizst kicsit paprikásnak akarjuk, akkor megtisztítjuk a vöröshagymát, apróra vágjuk. A sárgarépákat is lekaparjuk, megmossuk, felkockázzuk.
 2. A lapockát kockára vágjuk – mintha pörköltet készítenénk.
 3. Felrakjuk a hagymát egy kis zsiradékon pirulni, majd beledobjuk a húskockákat. Átkeverjük, megvárjuk míg fehéredik, aztán megszórjuk egy kis fűszerpaprikával. Mehet rá a só, a bors.
 4. Ismét megkavarjuk, aztán addig főzzük, pároljuk – míg meg nem puhul legalább 90 százalékban. Jól rágható legyen, de még nem vajpuha.
 5. A petrezselyem zöldet is apróra felvágjuk. A vöröshagymát és a sárgarépát megtisztítjuk, a hússal együtt kisebb kockákra vágjuk. A petrezselyemzöldet felaprítjuk.
 6. Most egy lábasban zsiradékot hevítünk, belerakjuk a rizst, megfuttatjuk rajta. Mikor kezd üvegessé válni, akkor hozzáadjuk a sárgarépa kockákat, azzal is átkavarjuk.
 7. Picit – de csak kicsit – megsózzuk, rászórjuk a petrezselymet, azzal is megkavarjuk, majd felöntjük nagyjából másfélszer, kétszer annyi vízzel, mint amilyen vastagon a rizs volt.
 8. Félig megfőzzük, aztán hozzáadjuk a pörköltöt, lazán átkavarjuk, de csak éppen hogy – ha kell utána fűszerezünk, aztán puhára főzzük.
 9. Ettől egyszerűbb elkészítési mód, amikor a húst felkockázzuk, zsiradékon megfuttatjuk, sózzuk-borsozzuk, megpároljuk, utána pedig kicsit felsütjük. Belerakjuk a megmosott rizst, átkavarjuk, felengedjük – fűszerezzük, aztán készre főzzük.
 10. Ebbe a fajtába nyugodtan mehet ételízesítő is – amilyet szeretünk.
 11. Természetesen ennek az ételnek is rengeteg elkészítési módja alakult ki az idők folyamán, de mindegyiknél a lényeg az, hogy a rizs és a kicsit zsíros hús valahogy tökéletesen kiegészíti egymást.