
A rizses káposzta nem önálló étel – bár természetesen úgy is fogyasztható. Általában sült húsokhoz az igazi, esetleg pörkölthöz.
Fogyasztása kellemes, hisz mintha az étellel alapból a savanyúságot is falatoznánk, s mégsem olyan egyhangú, mint egy rizs-savanyúság köret. Érdemes kipróbálni!
A rizses káposzta hozzávalói a következők –
- másfél kg savanyukáposzta (apró)
- 12 dkg zsír,
- 16 dkg vöröshagyma,
- 1-2 kanál fűszerpaprika,
- só,
- 3 deci tejföl,
- 20 dkg rizs
Az étel elkészítése –
- A savanyú káposztát – hacsak nem házi – bő vízben kimossuk. Ha házi káposztát használunk, s nem túl savanyú, akkor az étel készítéséhez akár a levét is felhasználhatjuk.
- A hagymát megtisztítjuk, megmossuk, majd szép, egyenletes karikákra vágjuk, majd egy lábosban zsiradékot hevítünk, rádobjuk a hagymát, és sárgára pirítjuk.
- Utána meghintjük a fűszerpaprikával, és hozzáadjuk a káposztát. Annyi vizet, vagy káposztalevet öntünk rá, hogy a derekáig érjen. (feléig). Ezután fedő alatt néha-néha megkevergetve jó puhára pároljuk.
- Vigyázni kell, hogy a káposzta alatt mindig legyen legalább 1 ujjnyi leve.
- Amikor a káposzta már puha, akkor hozzáöntjük a tejfölt is, majd a megmosott rizst belekeverjük, s fedő alatt úgy, tejfölösen, káposztásan csendesen megpároljuk.
- Legjobb sültek mellé, de pörkölttel is fogyasztható.