
A Rigó Jancsi egyik legfinomabb süteményünk, amit egy pesti cukrász alkotott a kor egyik nagy botrányhőséről, igen – a cigányprímásról.
Illetve, amikor botrányhős lett, még nem volt prímás, egy zenekar tagja volt, ami Párizsban lépett fel előkelő helyen, fellendítve a hely forgalmát.
Az egyik úrihölgynek addig zenéltek a fülébe a magyar zenészek, s főleg RIgó János, hogy az szerelmetes lett az alacsony, sebhelyes arcú emberbe, s hagyva gyermekeket, családot, férjet és vagyont – onnantól vele járta a világot.
Még Budapestre el ellátogattak, hatalmas érdeklődés közepette. Aztán idővel Rigó prímás sem volt már prímás az asszonyka szemében, ezért elszökött egy olasz portással, a zenész meg magára maradt,
mind lejjebb csúszott, és halála előtt lepukkadt helyeken játszott, igaz – New York-ban. Esélyesen nem is emlékeznénk a nevére, ha ez az ismeretlen cukrász nem az ő nevét adta volna ennek a finom süteménynek.
A Rigó Jancsi hozzávalói a következők –
- 7 tojásnak a fehérje
- 6 evőkanál víz
- 13 evőkanál kristálycukor
- 7 tojásnak a sárgája
- 4 evőkanálnyi kakaó
- 9 evőkanálnyi liszt
- vaj a tepsi kikenéséhez és liszt, vagy sütőpapír
Krém –
- 2 evőkanál zselatin – kicsi víz
- 8 dl tejszín
- 6 dkg kakaó
- 12 dkg vaníliás cukor
Máz –
- egy tábla étcsokoládé és
- egy evőkanálnyi olaj
A sütemény összeállításának módja –
- A tojásfehérjéket 6 evőkanálnyi hideg vízzel, és 13 evőkanálnyi kristálycukorral kemény habot verünk. Mikor már jó a hab, akkor egyenként hozzáadjuk a tojások sárgáját.
- Ezután a kakaót, majd a 9 evőkanálnyi lisztet keverjük hozzá – de folyamatos habverés közepette.
- Jó közepes tepsit előveszünk, kivajazzuk, lisztezzük, vagy sütőpapírral kibéleljük, és a felét a masszának belesimítjuk, aztán közepes lángon, előmelegített sütőben megsütjük a tésztát.
- Ha ezzel elkészültünk, pár perc picit nyitott ajtós pihenés után kivesszük, lehúzzuk a sütőpapírt, ha rajta van, és hagyjuk hűlni. Közben a massza másik felét is kisütjük.
- Ha meghűlt, megtöltjük a kakaós tejszínhabbal.
Krém elkészítése –
- A 2 evőkanál zselatint kevés vízben feloldjuk, majd a tejszínből kemény habot verünk. A tejszín is, és a tál is legyen hideg, úgy sokkal könnyebb dolgunk lesz.
- Ezt aztán 6 dkg kakaóval és 12 dkg vaníliás cukorral ízesítjük, és apránként, vékonyan belecsurgatjuk a feloldott zselatint – vagy habfixálót veszünk, és azt keverjük bele előírás szerint.
- Ezután a kakaós tejszínhabot rásimítjuk az alsó lapra, majd rárakjuk a másik lapot – de már csak akkor, ha csokoládéval bevontuk és felkockáztuk.
- Egy tábla étcsokoládét gőz fölött felolvasztunk, hozzáadunk 1 kanál étolajat, majd alaposan elkeverjük, és a tészta tetejére öntjük, elsimítjuk.
- Ezután nagyjából 5 centis négyszögekre vágjuk, s szépen, egyenként ráhelyezzük a kakaós tejszínhabra.
- Szeletelésre forró vizes kést használjunk, úgy nem fog megrepedezni a csokoládé.
- Feltétlenül hűtőszekrényt igényel, és lehetőleg ne tartsuk napokig. De általában ilyen veszély nem fenyeget, hamar el szokott fogyni.