2024-05-22

Rigó Jancsi recept

Rigó Jancsi

A Rigó Jancsi egyik legfinomabb süteményünk, amit egy pesti cukrász alkotott a kor egyik nagy botrányhőséről, igen – a cigányprímásról.

Illetve, amikor botrányhős lett, még nem volt prímás, egy zenekar tagja volt, ami Párizsban lépett fel előkelő helyen, fellendítve a hely forgalmát.

Az egyik úrihölgynek addig zenéltek a fülébe a magyar zenészek, s főleg RIgó János, hogy az szerelmetes lett az alacsony, sebhelyes arcú emberbe, s hagyva gyermekeket, családot, férjet és vagyont – onnantól vele járta a világot.

Még Budapestre el ellátogattak, hatalmas érdeklődés közepette. Aztán idővel Rigó prímás sem volt már prímás az asszonyka szemében, ezért elszökött egy olasz portással, a zenész meg magára maradt,

mind lejjebb csúszott, és halála előtt lepukkadt helyeken játszott, igaz – New York-ban. Esélyesen nem is emlékeznénk a nevére, ha ez az ismeretlen cukrász nem az ő nevét adta volna ennek a finom süteménynek.

A Rigó Jancsi hozzávalói a következők –

  • 7 tojásnak a fehérje
  • 6 evőkanál víz
  • 13 evőkanál kristálycukor
  • 7 tojásnak a sárgája
  • 4 evőkanálnyi kakaó
  • 9 evőkanálnyi liszt
  • vaj a tepsi kikenéséhez és liszt, vagy sütőpapír

Krém –

  • 2 evőkanál zselatin – kicsi víz
  • 8 dl tejszín
  • 6 dkg kakaó
  • 12 dkg vaníliás cukor

Máz

  • egy tábla étcsokoládé és
  • egy evőkanálnyi olaj

A sütemény összeállításának módja –

  1. A tojásfehérjéket 6 evőkanálnyi hideg vízzel, és 13 evőkanálnyi kristálycukorral kemény habot verünk. Mikor már jó a hab, akkor egyenként hozzáadjuk a tojások sárgáját.
  2. Ezután a kakaót, majd a 9 evőkanálnyi lisztet keverjük hozzá – de folyamatos habverés közepette.
  3. Jó közepes tepsit előveszünk, kivajazzuk, lisztezzük, vagy sütőpapírral kibéleljük, és a felét a masszának belesimítjuk, aztán közepes lángon, előmelegített sütőben megsütjük a tésztát.
  4. Ha ezzel elkészültünk, pár perc picit nyitott ajtós pihenés után kivesszük, lehúzzuk a sütőpapírt, ha rajta van, és hagyjuk hűlni. Közben a massza másik felét is kisütjük.
  5. Ha meghűlt, megtöltjük a kakaós tejszínhabbal.

Krém elkészítése –

  1. A 2 evőkanál zselatint kevés vízben feloldjuk, majd a tejszínből kemény habot verünk. A tejszín is, és a tál is legyen hideg, úgy sokkal könnyebb dolgunk lesz.
  2. Ezt aztán 6 dkg kakaóval és 12 dkg vaníliás cukorral ízesítjük, és apránként, vékonyan belecsurgatjuk a feloldott zselatint – vagy habfixálót veszünk, és azt keverjük bele előírás szerint.
  3. Ezután a kakaós tejszínhabot rásimítjuk az alsó lapra, majd rárakjuk a másik lapot – de már csak akkor, ha csokoládéval bevontuk és felkockáztuk.
  4. Egy tábla étcsokoládét gőz fölött felolvasztunk, hozzáadunk 1 kanál étolajat, majd alaposan elkeverjük, és a tészta tetejére öntjük, elsimítjuk.
  5. Ezután nagyjából 5 centis négyszögekre vágjuk, s szépen, egyenként ráhelyezzük a kakaós tejszínhabra.
  6. Szeletelésre forró vizes kést használjunk, úgy nem fog megrepedezni a csokoládé.
  7. Feltétlenül hűtőszekrényt igényel, és lehetőleg ne tartsuk napokig. De általában ilyen veszély nem fenyeget, hamar el szokott fogyni.