
A törökmézes lepény tésztája nagyon hasonlít a krémes mézeséhez, de ebben zsiradék nincs.
Ennek ellenére a puhulási folyamat után nagyon is könnyed, finom süti lesz belőle.
Bár a recept nem ír mázról, és nem is kell – kifejezetten jó hatással van rá, ha nagyon vékony rétegben lekenjük a krémmel, s arra keserűcsoki tortadarát szórunk.
De ez kiváltható kemény karamell készítésével, melyet aztán alaposan összetörünk, és megszórjuk a vékonyan lekent tésztát – lehetőleg nem sokkal tálalás előtt.
(hisz a karamell nedvesség hatására elkezd lazulni….)
A törökmézes lepény hozzávalói:
- 20 dkg cukor,
- 3 kanál méz,
- 1-1,5 dl tej,
- 1 egész tojás,
- 1 kávéskanál szódabikarbóna,
- 1/2 kg liszt.
Előveszünk egy keverőtálat, belerakjuk a cukrot, ráöntjük a mézet. Rászórjuk a szódabikarbónát, és hozzáadjuk a tojást is.
Gőz fölé rakjuk, és kevergetve addig főzzük, míg habozni nem kezd. Ezután pár percet várunk, és mikor már csak meleg, nem tűzforró belekeverjük a lisztet is.
Összegyúrjuk, majd négy felé osztjuk, lisztezett deszkán – tetejét is enyhén megszórva – közepes tepsi méretűre nyújtjuk.
Sütőpapíron kisütjük, letesszük hűlni, közben, vagy pedig még a tészta gyúrása előtt elkészítjük a krémet.
Krém hozzávalói:
- 1 dl búzadara
- 1/2 liter tej,
- 2 csomag vaníliás cukor,
- 25 dkg vaj, – az a legjobb, ha tényleg teavaj
- 10 dkg porcukor
- 15 dkg méz
A krém elkészítésének módja a következő –
- A tejet felrakjuk főni, belerakjuk a vaníliás cukrot, majd a darával sűrű tejbedarát készítünk. Várunk, míg kihűl.
- A vajat kikeverjük a porcukorral, mézzel alaposan, lényegében habosnak kell lennie, majd mikor már kihűlt a búzadarás krém, apránként hozzáadagolva kikeverjük vele.
- Ezzel a krémmel töltjük meg a lapokat.
- A tészta tetejét meghintjük a cukorral, és hűvös helyre rakjuk, hogy „összeérjen”.
- Másnap aztán fölvághatjuk, eddigre a lapok átpuhulnak. Lényegében kész a törökmézes lepényünk.
- Tetejét átszitált porcukorral szórjuk meg. Erre a tésztára nem szükséges máz, de ha valaki nagyon ragaszkodik hozzá, akkor tehet.
- Lehet másfajta krémmel is dolgozni, az a lényeg, hogy a kicsit mézes alapízzel harmonizáljon a krém. De az igazság az, hogy ez hozzá a tökéletes.
A törökmézes lepény akár az ünnepi asztalra is kerülhet.