Retro törökmézes lepény

retró törökmézes lepény

A törökmézes lepény tésztája nagyon hasonlít a krémes mézeséhez, de ebben zsiradék nincs.


Ennek ellenére a puhulási folyamat után nagyon is könnyed, finom süti lesz belőle.


Bár a recept nem ír mázról, és nem is kell – kifejezetten jó hatással van rá, ha nagyon vékony rétegben lekenjük a krémmel, s arra keserűcsoki tortadarát szórunk.

De ez kiváltható kemény karamell készítésével, melyet aztán alaposan összetörünk, és megszórjuk a vékonyan lekent tésztát – lehetőleg nem sokkal tálalás előtt.

(hisz a karamell nedvesség hatására elkezd lazulni….)

A törökmézes lepény hozzávalói:

  • 20 dkg cukor,
  • 3 kanál méz,
  • 1-1,5 dl tej,
  • 1 egész tojás,
  • 1 kávéskanál szódabikarbóna,
  • 1/2 kg liszt.

Előveszünk egy keverőtálat, belerakjuk a cukrot, ráöntjük a mézet. Rászórjuk a szódabikarbónát, és hozzáadjuk a tojást is.

Gőz fölé rakjuk, és kevergetve addig főzzük, míg habozni nem kezd. Ezután pár percet várunk, és mikor már csak meleg, nem tűzforró belekeverjük a lisztet is.

Összegyúrjuk, majd négy felé osztjuk, lisztezett deszkán – tetejét is enyhén megszórva – közepes tepsi méretűre nyújtjuk.

Sütőpapíron kisütjük, letesszük hűlni, közben, vagy pedig még a tészta gyúrása előtt elkészítjük a krémet.

Krém hozzávalói:

  • 1 dl búzadara
  • 1/2 liter tej,
  • 2 csomag vaníliás cukor,
  • 25 dkg vaj, – az a legjobb, ha tényleg teavaj
  • 10 dkg porcukor
  • 15 dkg méz

A krém elkészítésének módja a következő –

  1. A tejet felrakjuk főni, belerakjuk a vaníliás cukrot, majd a darával sűrű tejbedarát készítünk. Várunk, míg kihűl.
  2. A vajat kikeverjük a porcukorral, mézzel alaposan, lényegében habosnak kell lennie, majd mikor már kihűlt a búzadarás krém, apránként hozzáadagolva kikeverjük vele.
  3. Ezzel a krémmel töltjük meg a lapokat.
  4. A tészta tetejét meghintjük a cukorral, és hűvös helyre rakjuk, hogy „összeérjen”.
  5. Másnap aztán fölvághatjuk, eddigre a lapok átpuhulnak. Lényegében kész a törökmézes lepényünk.
  6. Tetejét átszitált porcukorral szórjuk meg. Erre a tésztára nem szükséges máz, de ha valaki nagyon ragaszkodik hozzá, akkor tehet.
  7. Lehet másfajta krémmel is dolgozni, az a lényeg, hogy a kicsit mézes alapízzel harmonizáljon a krém. De az igazság az, hogy ez hozzá a tökéletes.
    A törökmézes lepény akár az ünnepi asztalra is kerülhet.