2024-05-21

Retro tejleves recept

Tejleves, tejbeleves

Van ahol így, van ahol úgy ismerik. Jelentése tökéletesen ugyanaz, édes, tejes finomság. Főleg a gyermekek kedvelik.

A tejleves vagy tejbeleves recept ismerete régen szinte alapkövetelmény volt, hisz a gyermekek nagyon szerették, így a háziasszonyok sokszor főzték. Csupa olyan dolog kellett hozzá, ami egy háztartásban biztos hogy fellelhető volt.

Elsőként a rizses tejleves receptjével ismerkedünk meg

6 deka finom rizst félliter tejben 1 deka vaníliás cukorral és parányi sóval puhára főzünk. Hozzáöntünk még egy félliter tejet, 6 deka cukorral édesítve és felfőzzük vele. Utána szitán átszűrjük, áttörjük (manapság már mixeljük).


Még melegen 34 tojássárgát kevés tejjel előbb külön felkeverve hozzáhabarunk és ha kihűlt, két órára hidegre tesszük.

Második tejleves-tejbeleves recept szintén tojásos

Hat tojás sárgáját erősen elkeverünk 5 nagy, púpos kanál porcukorral.


Régen fél órát keverték, ma elég pár percig a habverővel átdolgozni lassú fokozaton. Nem lenne jó, ha kicsapódna. Utána hozzáadunk egy liter meleg tejet óvatosan állandó keverés mellett, és egy pillanatra felforraljuk. Készíthetünk a fehérjéből habgaluskákat hozzá.

Olcsó variáció

Másfél liter tejet felfőzünk, majd 8-10 cukrot és egy darabka vaníliát teszünk bele.


Mikor felforrt – külön forró, sós vízben kifőzött – laska tésztát rakunk bele. Pár percig még főzzük, aztán jöhet a tálalás. Ez olcsó, gyors, és mégis finom. Elkészítése is egyszerűbb, mint a tojásosoknak.

Utoljára pedig habgaluskás tejleves-tejbeleves recept következik, no meg egy tejbetarhonya recept

Fél liter tejhez fél liter vizet rakunk, adunk hozzá 2,5 kanálnyi porcukrot, egy zacskó vaníliáscukrot, pici sót – majd felforraljuk.


Ezután felverünk két tojás fehérjét és habgaluskát, és habgaluskát szaggatunk. Előtte még a tojások sárgáját egy kanál porcukorral elkeverjük, és a levesbe habarjuk óvatosan. Aztán a habgaluska, de a leves épp csak addig forrjon, míg beleszaggatjuk.

A tejbetarhonyát kevesen ismerik. Házitarhonyával, dörzsölttel dolgozunk. Ennek híján jó a reszelt tészta is.


Felforralunk 1 liter tejet pici sóval. Mikor forr, akkor hozzáadunk nagyjából 10-15 dkg tarhonyát, amit teljes takarékon főzünk innentől. A végén ízlés szerint cukrot és vaníliát keverünk bele.