2024-05-23

Retro keksztekercs

Keksztekercs

Ezelőtt pár tíz évvel még nagy népszerűségnek örvendett a keksztekercs. Legtöbben kókuszosan készítették, de van lekváros, diós, kávés fajtája.

Valójában a lényeg az, hogy a ledarált (manapság már készen vett) kekszet egy viszonylag folyékony anyaggal összefogjuk, ízesítsük, s utána vajas krémmel megtöltsük.

No meg a legvégén valamibe belehempergessük. S már kész is a finomság.

Nem fogok külön recepteket leírni, mivel az alap mindegyiknél ugyanez. Egyszerűen felsorolom, miből készülhet.

Szeletelve mutatós, tetszetős, finom „sütemény” – amit sütni sem kell, épp ezért kezdő házitündérek is nyugodt lelkiismerettel hozzáfoghatnak készítéséhez.

Ha otthon daráljuk a kekszet – ha csak lehet ne diódarálóval menjünk neki, mert ha egy kicsit darabos, egy nap alatt sokkal különlegesebb finomságot kapunk.

A keksztekercs hozzávalói a következők –

  • 35 dkg háztartási keksz,
  • 15 dkg vaníliás porcukor,
  • 1-1,5 dl pótkávé, ugyanannyi tej, lekvár. Ha tejjel készítjük, akkor rakjunk bele 2 evőkanálnyi kakaót


Krém összetevői

  • 10 dkg vaj,
  • 15 dkg porcukor,
  • 2 evőkanál rum, kókusz, dió, lekvár, esetleg apróra tört grillázs

A tészta összeállításának módja –

  1. A kekszet diódarálón, vagy hagyományos húsdarálón átdaráljuk, összekeverjük a porcukorral és tiszta kézzel meggyúrjuk a ráöntött kávéval, vagy tejjel-kakaóval, esetleg lekvárral.
  2. Egy sütőpapíron a kekszet 1 centis téglalappá nyújtjuk. Ha ezzel kész vagyunk, gyorsan kikeverjük a krémet a kedvünk szerinti összetevőkből, majd a kinyújtott tésztalapra rákenjük.
  3. Ezután a lapot szépen felsodorjuk, s mikor rúddá formáltuk, akkor meghempergetjük cukrozott, őrölt dió, kakaó, őrölt mandula, kókusz egyikében.
  4. Legalább egy éjszakára hideg helyre rakjuk, másnapra már jól szeletelhetővé válik.