Retro keksztekercs
Ezelőtt pár tíz évvel még nagy népszerűségnek örvendett a keksztekercs. Legtöbben kókuszosan készítették, de van lekváros, diós, kávés fajtája. Valójában a lényeg az, hogy a ledarált (manapság már készen vett) kekszet egy viszonylag folyékony anyaggal összefogjuk, ízesítsük, s utána vajas krémmel megtöltsük. No meg a legvégén valamibe belehempergessük. S már kész is a finomság.
Nem fogok külön recepteket leírni, mivel az alap mindegyiknél ugyanez. Egyszerűen felsorolom, miből készülhet. Szeletelve mutatós, tetszetős, finom „sütemény” – amit sütni sem kell, épp ezért kezdő házitündérek is nyugodt lelkiismerettel hozzáfoghatnak készítéséhez.
Ha otthon daráljuk a kekszet – ha csak lehet ne diódarálóval menjünk neki, mert ha egy kicsit darabos, egy nap alatt sokkal különlegesebb finomságot kapunk.
A keksztekercs hozzávalói a következők –
35 dkg háztartási keksz,
15 dkg vaníliás porcukor,
1-1,5 dl pótkávé, ugyanannyi tej, lekvár. Ha tejjel készítjük, akkor rakjunk bele 2 evőkanálnyi kakaót
Krém összetevői
10 dkg vaj,
15 dkg porcukor,
2 evőkanál rum, kókusz, dió, lekvár, esetleg apróra tört grillázs
A tészta összeállításának módja –
A kekszet diódarálón, vagy hagyományos húsdarálón átdaráljuk, összekeverjük a porcukorral és
tiszta kézzel meggyúrjuk a ráöntött kávéval, vagy tejjel-kakaóval, esetleg lekvárral.
Egy sütőpapíron a kekszet 1 centis téglalappá nyújtjuk. Ha ezzel kész vagyunk, gyorsan kikeverjük a krémet a kedvünk szerinti összetevőkből, majd a kinyújtott tésztalapra rákenjük.
Ezután a lapot szépen felsodorjuk, s mikor rúddá formáltuk, akkor meghempergetjük cukrozott, őrölt dió, kakaó, őrölt mandula, kókusz egyikében.
Legalább egy éjszakára hideg helyre rakjuk, másnapra már jól szeletelhetővé válik.
Ha tetszett a retro keksztekercs recept, és szívesen olvasnál hasonlókat – látogass el Retro receptek oldalunkra! Amennyiben más retro témák is érdekelnek, úgy Retrográd oldalunkon a helyed!