2024-05-27

Resztelt krumpli – rendkívül finom

resztelt krumpli

Resztelt krumpli, vagyis hagymás, pirított krumpli. Pirított májhoz, vagy rántott dolgokhoz, de igazándiból még magában is igencsak megállja a helyét. Egy uborkasalátával valami Isteni….

Ugyanezzel a módszerrel elkészíthető az újkrumpli is, ez esetben viszont apróra vágott petrezselymet dobjunk rá a legvégén. Persze anélkül is jó, de az még jobban feldobja.

Nálunk ez a fajta módi annyira népszerű, hogy kiló szám kell készíteni.

Kicsit felfrissíti az étlap egyhangúságát, a tört krumpli, krumplipüré, sós krumpli, hasáb burgonya…. periodikus váltakozását. Érdemes kipróbálni – rajongója leszel!

Nézzük, mire lesz szükségünk a resztelt krumpli elkészítéséhez

  • 1 kg burgonya
  • szép, nagy fej hagyma
  • 1 jó kanálnyi zsiradék
  • só ízlés szerint – de fontos, hogy ne legyen sótlan – az hozza ki az ízét

A krumpli elkészítése a következő módon történik

A burgonyát megmossuk, megtisztítjuk, aztán egyenletesre felkockázzuk. Ha újkrumpli és apró – elég ha alaposan megmossuk.

A zsiradékot egy lábasban felhevítjük, beledobjuk az apróra vágott hagymát, üvegese pároljuk, vagyis megdinszteljük.

Ezután hozzáadjuk a felaprózott krumplit. Megsózzuk, megkeverjük, és lefedve pároljuk. Nem kell hozzáadni vizet, esetleg egy nagyon picit – ha mégis szükséges.

Közben meg-megkeverjük. Megnézzük hogy áll, nem pirul-e le nagyon. Természetesen lefedve nem teljes lángon főzzük, pároljuk – hanem takarékon.

Ha már puha, akkor a megmosott, apróra vágott petrezselymet rádobjuk, lazán összekeverjük(ha szeretjük) .

Nem az egész krumpli pirul teljesen meg, egyes szemek – ám az alján képződik egy réteg, aminek az alja lesz picit piroskás. Ezzel együtt esszük – nagyon ütős.