Retro receptek

Régi kedvelt, magyar receptek gyűjtőhelye – egy kis praktikával fűszerezve

Reszelt túrós szelet

A reszelt túrós süti érdekességnek jópofa, és azokra az esetekre jó megoldás, amikor nincs lehetőség sokáig gyúrni-nyújtani valami miatt, vagy egyszerűen úgy érezzük, hogy nincs rá energia.

Bár jelzem – ez is időbe telik, és itt is meg kell dolgozni a sütiért – ellenben ott lesz a végén a rácsodálkozás: Jé, ezt így is lehet? S így is fincsi a végeredmény?

Szóval kipróbálni érdemes, és akár később variálhatjuk is. Lehet turbózni gyümölcsökkel, vagy csokival, más ízesítőkkel. Gyerekeknek szuper dolog első próbálkozásra.

Reszelt túrós hozzávalói közepes tepsihez

40 dkg liszt,
25 dkg margarin,
15 dkg porcukor,
1 tojásnak a sárgája,
fél cs. sütőpor,
1 bourbon vaníliás cukor,
3 ek holland, de legalább szerencsi kakaópor

Töltelék:
50 dkg túró,
25 dkg cukor,
3 tojásnak a sárgája,
1 citromnak a reszelt héja,
1 bourbon vaníliás cukor – de persze a sima is megfelel
a tojásfehérjéknek a habja,
5 dkg darált keksz

A tészta elkészítésének módja –

A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, majd két cipót csinálunk belőle. Becsomagoljuk folpackba, vagy zacskóba, aztán mehet be a fagyóba. Az a lényeg, hogy jól ledermedjen. Minél keményebb – annál jobb. Persze jégtömbnek nem kell lennie, mert nem az a cél, hogy a kezünket lefagyasszuk. Van aki félórát tartja bent, még jobb az egy óra.

Először kivesszük az egyik adagot, és a kikent, lisztezett, vagy egyszerűen sütőpapírral kibélelt tepsibe szépen nagylyukú reszelőn lereszeljük.

A töltelékhez valót szintén összekeverjük – a túrót akár át is törhetjük, vagy kikeverés után még mixelünk rajta egy cseppet. Hozzáadjuk a végén a reszelt kekszet, és eddigre már felvertük a tojáshabot, azt is belekeverjük.

A túrós krémet rákenjük a reszelt tésztára, majd vehetjük elő a fagyóból a másik adagot, és azt a tetejére reszeljük.

Előmelegített sütőben közepes hőfokon – 170-180 fokon nagyjából 40 perc alatt készült el. Jópofa, mutatós, és finom.

Ha tetszett a reszelt túrós recept, és szívesen olvasnál hasonlókat – látogass el Retro receptek oldalunkra! Amennyiben más retro témák is érdekelnek, úgy Retrográd oldalunkon a helyed!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük