Reszelt tészta recept

A reszelt tészta készítést legalább egyszer az életben érdemes kipróbálni.

Frissen is, szárítva is felhasználható

A házi reszelt tészta annyiban különbözik a boltitól, hogy biztos 8 tojásos (ez kilónkénti mennyiséget jelent), ezáltal nagyobbra nő, és finomabb. Karaktert ad a levesnek.


Reszelt tésztából szükség esetén tarhonyát igénylő ételt is lehet készíteni ugyanazzal a módszerrel. Kicsit más lesz a „formája”, de az íze sokkal finomabb, mint a bolti sörétnek.

Valamikor lusta asszony tésztájának hívták, mert hogy nem kellett sodorni, csak összegyúrta az ember jó keményre, aztán már reszelhette is.


De aki készített már ilyet az tudja, hogy elég fárasztó munka, hisz a tészta kemény, nem könnyű reszelni, nem könnyű tartani, fogni, néha hozzá is ragad a reszelőhöz, így aki nem szokott hozzá a hasonló munkához az hamar belefárad.

Ezért aztán nem is érdemes hatalmas adagban gondolkodni. Épp elég első körben negyed kiló lisztből gyúrni, ez is elég lesz nagyjából 3 levesbetétnek. (Attól függ persze, hogy hányan esztek belőle.

Mik a reszelt tészta arányai?

Hozzávalók:

  • 1/4 kg liszta
  • 2 tojás

Tojás biztos, hogy nem kell több, mert jelen esetben fontos, hogy a tésztánk kemény legyen. Másképp képtelenség normálisan reszelni.

Hogy készül a reszelt tészta?

Ennél a tésztánál nem fontos deszkán dolgoznod, egy tálban is tökéletes lesz az eredmény. Deszka majd a reszeléskor kell, ott a legegyszerűbb szikkasztani.

Kirakjuk a lisztkupacot a tálba, közepébe mélyedést vájunk, s a tojásokat – ellenőrzés után – beleütjük. Nem kell só, mert nyúlósabb lenne.

A tojásokat először egyenlősítjük a kezünkkel, majd a környezetéből mind több lisztet húzva hozzá kavargatjuk. Minél több lisztet kavarunk bele annál sűrűbb lesz a tészta.

Mikor már ragacsos kezdjünk hozzá a gyúráshoz. Erőteljesen nyomkodjuk bele a lisztbe a tésztát, hisz az a feladatunk, hogy a tálban lévő összes lisztet felitatjuk vele.

Ha már elfogyott a liszt, akkor még néhány percig gyúrjuk, hogy szép sima legyen. Nem kell megijedni, ha kicsit lassan megy, mert a keményebb tésztáknál nem gyors az eredmény.

Ha összegyúrjuk lerakhatjuk egy kicsit pihenni, ami inkább nekünk kell jelen esetben.

Pár perc pihi után deszkára reszeljük a tésztát. Ha kézben tartva a reszelőt nem megy, akkor egyik sarkát támasszuk meg a deszkán, és reszeljünk vele néhány húzást, aztán haladjunk arrább.

Ha az egésszel végeztünk, akkor hagyjuk szikkadni néhány órát, majd két kézzel sodorjuk el őket, hogy az esetlegesen összetapadt részek külön váljanak.
Könnyű ruhával takarjuk le szétterítve, és egy napot hagyjuk szikkadni. Utána már vászonzacskóba rakható.

Persze azonnali fogyasztásra is készíthető, ilyenkor csak a lereszelés utáni néhány perc pihenőre van szükség, hogy a levesbe rakás közben ne tapadjanak a szemek.

Így elkészítve a reszelt tészta pont olyan lesz, amilyennek lennie kell.

Ha tetszett a recept, és más levesbetétek is érdekelnek ajánlom Neked a következő cikket: Májgaluska recept, vagy a Levesek, levesbetétek c. oldalt.