
A reszelt tészta leves egyik legegyszerűbb levesünk – ha a tészta elkészítését nem számoljuk. Ám még az is jóval könnyebb, mint a nyújtottak.
Reszelt tésztát régen lusta gazdasszony tésztának is hívták. Hisz csak össze kellett gyúrni, aztán a reszelőn átengedni.
Ám ez semmivel sem könnyebb művelet, mint kinyújtani a tésztát – viszont gyorsabb, és egyszerűbb, az biztos.
Reszelt tésztát készíteni nagyon könnyű, ha nekiszánjuk magunkat érdemes jókora adagnyit összehozni, akár egy kiló lisztből.
A lényeg, hogy a tészta jó kemény legyen. Gyúrás után ezt nem kell pihentetni, hogy a tészta lágyabb legyen, mert ez esetben csak nehezítené a dolgunkat.
Csináljunk a tésztából néhány kisebb csomót, hogy ne kelljen sokáig kézben tartani a cipót, így a tésztának nem lesz ideje reszelés közben meglágyulni.
Kiszárítva sokáig eláll, s akár levesbe, akár köretként tökéletesen megfelel – helyettesíthető vele a tarhonya is.
A reszelt tészta leves hozzávalói –
- 1 tojás
- amennyi lisztet felvesz a tojás – nagyjából 15 dkg lesz, vagy picivel több
- 2 evőkanálnyi zsiradék
- fűszerpaprika egy teáskanálnyi
- esetleg pici bors
- só ízlés szerint
- néhány szál petrezselyemzöld
A leves elkészítésének menete –
- Először is elkészítjük a reszelt tésztát.
- Egy tojást megmosunk, aztán feltörjük. Ha minden rendben vele, akkor pici só hozzáadásával liszttel jó kemény tésztát gyúrunk. Utána pedig egy reszelő nagy fokán lereszeljük az egészet.
- Úgy reszeljük, hogy ne kerüljenek egymásra szemek, mert összetapadhatnak.
- Jó, ha egy asztalra sütőpapírt, vagy papírtörlőt terítünk le, és arra reszeljük a tésztát szépen, egymás mellé mindig. Nagyjából fél óra alatt szikkad annyit, hogy már gond nélkül lehet vele dolgozni.
- Míg a tészta szárad, addig megtisztítjuk a hagymát, megmossuk, utána pedig apróra vágjuk.
- E fazékba zsiradékot teszünk, felhevítjük, aztán beledobjuk a hagymát, megpirítjuk. Mikor már jó, hozzáadjuk a reszelt tésztát, s addig pirítjuk, míg szép rózsaszínes nem lesz.
- Ekkor rászórjuk a paprikát, a hozzá szánt sót, esetleg borsot, gyorsan átkavarjuk. Majd felöntjük az egészet nagyjából két liter vízzel. Felforraljuk, s addig főzzük, míg a reszelt tészta megpuhul.
- Van, aki a tészta megpirításakor egy-két krumplit felkockázva rak bele, s azzal főzi tovább. Ha pedig még ütősebb ételt akarunk, akkor néhány karika kolbászt is tehetünk bele – de a reszelt tészta leves magában is nagyon finom.
- A petrezselyemzöldet megmossuk, majd apróra vágjuk, s a legvégén hozzáadjuk a leveshez. Most jön a kóstolás – ha kell utána fűszerezzük.