2024-05-27

Reszelt tészta leves

reszelttészta leves

A reszelt tészta leves egyik legegyszerűbb levesünk – ha a tészta elkészítését nem számoljuk. Ám még az is jóval könnyebb, mint a nyújtottak.

Reszelt tésztát régen lusta gazdasszony tésztának is hívták. Hisz csak össze kellett gyúrni, aztán a reszelőn átengedni.

Ám ez semmivel sem könnyebb művelet, mint kinyújtani a tésztát – viszont gyorsabb, és egyszerűbb, az biztos.

Reszelt tésztát készíteni nagyon könnyű, ha nekiszánjuk magunkat érdemes jókora adagnyit összehozni, akár egy kiló lisztből.

A lényeg, hogy a tészta jó kemény legyen. Gyúrás után ezt nem kell pihentetni, hogy a tészta lágyabb legyen, mert ez esetben csak nehezítené a dolgunkat.

Csináljunk a tésztából néhány kisebb csomót, hogy ne kelljen sokáig kézben tartani a cipót, így a tésztának nem lesz ideje reszelés közben meglágyulni.

Kiszárítva sokáig eláll, s akár levesbe, akár köretként tökéletesen megfelel – helyettesíthető vele a tarhonya is.

A reszelt tészta leves hozzávalói –

  • 1 tojás
  • amennyi lisztet felvesz a tojás – nagyjából 15 dkg lesz, vagy picivel több
  • 2 evőkanálnyi zsiradék
  • fűszerpaprika egy teáskanálnyi
  • esetleg pici bors
  • só ízlés szerint
  • néhány szál petrezselyemzöld

A leves elkészítésének menete –

Először is elkészítjük a reszelt tésztát.

Egy tojást megmosunk, aztán feltörjük. Ha minden rendben vele, akkor pici só hozzáadásával liszttel jó kemény tésztát gyúrunk. Utána pedig egy reszelő nagy fokán lereszeljük az egészet.

Úgy reszeljük, hogy ne kerüljenek egymásra szemek, mert összetapadhatnak.

Jó, ha egy asztalra sütőpapírt, vagy papírtörlőt terítünk le, és arra reszeljük a tésztát szépen, egymás mellé mindig. Nagyjából fél óra alatt szikkad annyit, hogy már gond nélkül lehet vele dolgozni.

Míg a tészta szárad, addig megtisztítjuk a hagymát, megmossuk, utána pedig apróra vágjuk.

E fazékba zsiradékot teszünk, felhevítjük, aztán beledobjuk a hagymát, megpirítjuk. Mikor már jó, hozzáadjuk a reszelt tésztát, s addig pirítjuk, míg szép rózsaszínes nem lesz.

Ekkor rászórjuk a paprikát, a hozzá szánt sót, esetleg borsot, gyorsan átkavarjuk. Majd felöntjük az egészet nagyjából két liter vízzel. Felforraljuk, s addig főzzük, míg a reszelt tészta megpuhul.

Van, aki a tészta megpirításakor egy-két krumplit felkockázva rak bele, s azzal főzi tovább. Ha pedig még ütősebb ételt akarunk, akkor néhány karika kolbászt is tehetünk bele – de a reszelt tészta leves magában is nagyon finom.

A petrezselyemzöldet megmossuk, majd apróra vágjuk, s a legvégén hozzáadjuk a leveshez. Most jön a kóstolás – ha kell utána fűszerezzük.