Régimódi krumplisaláta

ecetes-zelleres krumplisaláta

Egykor, nagyanyáink idejében kevés családnak volt fridzsiderje, ezért olyan krumplisaláta került az asztalra, amit hűtés nélkül is eltarthattak.

Legalább néhány napig. Nem csoda így, hoy egy átlag családnál majonézes dolgok ritkán készültek, esetleg ünnepnapokra.

Előnyben részesítették azokat a salátákat, amik. nem igényeltek komolyabb hűtést.

Lehet, hogy az ecet nem kifejezetten egészséges, ellenben a majonézt sem lehet fitness ételként jellemzni.

Ráadásul a zelleres-hagymás krumpli saláta egy olyan finomság, ami egykor szorosan hozzátartozott az ünnepekhez. Főleg akkor, ha a család füstölt húst is ehet. Ugyanis tökéletesen kiegészítik egymást.

Azóta persze elterjedt ennek a salátának a majonézes változata. Ami finom, kellemes a fogyasztása, viszont jóval romlékonyabb.

Nézzük, hogy készül a régimódi krumplisaláta!

  • 1 kg nem rózsaburgonya, vagy más olyan, ami nem fő szét könnyen
  • 1 szép, közepes zeller
  • 4 fej lilahagyma – ez jobb a salátákba. De vöröshagymával is simán elkészíthető
  • 2-3 evőkanál ecet
  • 2-3 evőkanál cukor
  • 1 teáskanálnyi só
  • 3-4 dl víz 
  • bors egy pici a tetejére
  • 1-2 evőkanálnyi olaj a tetejére

És most nézzük, hogy készítjük el!

  1. A krumplit megmossuk alaposan, majd megfőzzük héjában – enyhén sós vízben. Megtisztítjuk a héjától, és amennyire csak tudjuk, egyforma karikákra vágjuk.
  2. A zellert is megtisztítjuk, vékonyabb szeletekre vágjuk, majd felkockázzuk, vagy daraboljuk, és felrakjuk annyi vízben, ami jól elfedi.
  3. Megfőzzük fedő alatt, aztán ha már puha – leszűrjük.
  4. A levét viszont nem borítjuk ki, hanem felhasználjuk a salátakészítésnél, mert a zellerlé nagyon finom.
  5. A hagymát megtisztítjuk, félbevágjuk, majd vékony szeletekre vágjuk.
  6. Előveszünk egy tálat, belesorjázzuk a krumplit, a megfőtt zellert, hagymát. Elkészítjük a salátalevet .
  7. Felrakjuk a vizet, – benne a zeller főzőlevével – a sóval, ecettel, cukorral, ha felolvadt a cukor, akkor lényegében kész is. Ha már csak kéz meleg, akkor a krumpli-zeller-hagyma keveréke leöntjük a lével.  Lehűtjük, aztán mehet a hűtőbe. Egy csipet őrölt borssal is megbolondíthatjuk.