Régi töltött káposzta recept

RÉgi, erdélyi töltött káposzta recept

A káposzta a legkedveltebb főzelékünk…


Valami miatt főzeléknek hívják a régi töltött káposztát is, pedig lelki szemeink előtt ez inkább húsétel lenne.

A káposztának magában tápértéke ugyan nem nagy, na de a benne lévő rostok, ásványi anyagok, vitamin – és persze a hozzáadott hús, zsiradék, és a fehérje tejföl formájában tesz arról, hogy méretes mennyiségű energiát vegyen magához az, aki belekóstol.


Lehet készíteni édeskáposztából is, de az eredeti savanyúból készül.

A savanyú káposztás az igazán régi töltött káposzta recept


Már az 1920-as években is arról lelkendeztek a receptkönyvek, hogy a töltött káposztát – vagy annak megfelelőjét.

Sehol a világon nem tudják olyan jól elkészíteni, mint nálunk. A mi töltöttkáposztánknak nincs párja a földön, nem hiába nevezte Mikszáth az ételek királyának. De bárhonnan került is hozzánk a káposzta, az bizonyos, hogy sehol a világon nem tudják olyan jól elkészíteni, mint nálunk.


Viszont a legtökéletesebb töltött káposzta az erdélyi fajta. Nem túlfűszerezett, inkább a hozzáadott kiegészítők azok, amik egyedivé teszik. Nem kell hozzá són és borson kívül semmi más fűszer, sőt még tojás sem. Mégis az eredmény – nem lehet másképp mondani – tökéletes.

Rég töltött káposzta recept – erdélyi módra

  1. A káposztalevelek vastag középleveleit óvatosan levágjuk, majd a káposztákat megtöltjük. Ha már így kezdjük a receptet, akkor nyilvánvaló, hogy savanyú káposztával dolgozunk.
  2. Maga a töltelék aránya 2 rész apróra vágott – nem túlkövér, de nem is sovány disznóhús. Nem daráljuk, vagdaljuk.
    Igaz, hogy aprólékos munka, de ha egyszer így készítjük – soha sem fogjuk máshogyan.
  3. A töltelékhez kell még egy rész rizs. Hús súlyának ötödnyi rész füstölt szalonna szintén apróra vagdalva. Ezeket mind összekavarjuk, sózzuk és borsozzuk a tölteléket. Semmi mást ne adjunk a töltelékhez – ennyi pont elég lesz.
  4. Most előveszünk nagyjából annyi apró káposztát – szintén savanyú – amennyi a leveles volt. Ezt mossuk ki vízzel, nehogy véletlenül túl savanyú legyen az ételünk.
    Előveszünk egy nagyobb fazekat, és az alját vékonyra szelt füstölt szalonnával szépen kirakjuk.


Erre rakjuk az aprókáposztát.


Az aprókáposzta tetejére vágott (nem annyira apróra mint a töltelékbe) disznóhúst – lehetőleg dagadót rakunk.


Ennek a tetejét megpakoljuk töltött káposztával. Erre megy megint egy réteg aprókáposzta, majd a következőre nem dagadót, hanem füstölt kolbászt rakunk akkorákra vágva, mint a káposzta töltelékek. Minden káposzta sorra szórunk pár szemesborsot is.


Ezt a sorjázást addig folytatjuk, míg a töltelék elfogyik.
Tetejére apró káposztát rakunk.


Annyi vízzel öntjük fel az ételt, hogy ellepje az egészet.
Felrakjuk a tűhelyre, és lassú tűznél két órát főzzük.
Tejfölt csak tálaláskor rakunk rá.


Fantasztikus ízét a tejföl és főtt húsok, káposzta aromája adja.


Főzés közben még véletlenül se kavarjuk. Az edény két fülét fogva jobbra-balra hirtelen, vízszintesen elfordítjuk – ezzel a benne lévő anyagok elmozdulnak.

Ez a régi töltött káposzta recept bőven az 1800-as évekből való. Nem olcsó mulaltság elkészíteni, viszont annyira tartalmas, hogy tökéletesen egytálételnek számít.